YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

12.10.2024 klo 22:30
Uutinen

Suomen arvostetuin yrittäjäpalkinto Laitex Oy:lle

Valtakunnallista yrittäjäpalkintoa on jaettu jo vuodesta 1968 lähtien Fennian ja Suomen Yrittäjien toimesta. Palkinnolla halutaan nostaa yrittäjien ja yrittäjyyden arvostusta Suomessa. Tunnustuksen saivat Laitexin lisäksi ikkuna- ja ovivalmistaja Karelia Ikkuna Joensuusta sekä elämys- ja majoituspalveluja tarjoava Nellim Wilderness Hotels & Safaris Inarista.

Lappeenrantalainen Laitex Oy on materiaalinkäsittelyteknologiaa valmistava ja elinkaaripalveluja laitteiden ja järjestelmien kunnossapitoon sekä nykyaikaistamiseen tarjoava perheyritys. Vuonna 1986 perustetun yrityksen päätuotteena alkuaikoina olivat kuljettimet ja ne ovat yhä tärkeä osa toimintaa, vaikka Laitex onkin nykyään enemmän teknologia- kuin konepajayhtiö. Yrityksellä on vientiä yli 80 maahan. Tulevaisuuden kasvunäkymät vihreän siirtymän valtavalla markkinalla ovat yritykselle erittäin valoisat.

Strategian muutos alkoi 2010-luvun lopussa ja uusi suunta osoittautui oikeaksi. Viimeisen viiden vuoden aikana Laitexin liikevaihto on kasvanut noin 300 prosenttia ja asema on vakiintunut kansainvälisillä markkinoilla. Laitexin asiakkaat ovat pääasiassa isoja kansainvälisiä toimijoita, kuten Valmet, Andritz, Metso ja UPM Kymmene.

Menestys kumpuaa rohkeista päätöksistä ja sitoutumisesta

Laitex kohtasi yhden historiansa suurimmista kriiseistä, kun Venäjä hyökkäsi vuonna 2022 Ukrainaan.  

– Liikevaihdostamme hävisi päivässä noin 20 prosenttia, kun liiketoiminnot Venäjällä laitettiin kiinni. Samaan aikaan huomasimme kuitenkin, että pitkään puhuttu vihreä siirtymä lähtee oikeasti vetämään Euroopassa. Sen ansiosta pystyimmekin nopeasti paitsi kuromaan liikevaihdon menetyksen kiinni, myös kasvamaan sen yli, toimitusjohtaja Lasse Kurronen kertoo.  

Lasse Kurronen näkeekin Laitexin tulevaisuuden erittäin valoisana.

–  Niin kauan kuin tarvitaan energiaa ja koneet pyörivät, tarvitaan myös materiaalinkäsittelyä. Se vain muuttaa koko ajan muotoaan ympäristöystävällisempään suuntaan. Me haluamme olla muutoksessa aallon harjalla, Kurronen visioi.

Lasse Kurronen sanoo, että Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto on todella hieno ja tärkeä tunnustus niin yrittäjäperheelle kuin koko henkilökunnalle.

– Olemme tehneet valtavasti töitä ja tällainen tunnustus antaa voimia, että jaksamme jatkaa huomennakin. Lisäksi koen, että palkinto on tunnustus koko Etelä-Karjalalle. Viime vuodet ovat olleet rankkoja, kun idässä tapahtuu mitä tapahtuu. Mutta tämä on yksi todistus siitä, että Etelä-Karjala on loistava paikkaa elää ja yrittää. Tämä palkinto merkitsee todella paljon perheelle ja koko henkilöstölle, iloitsee Lasse.

Valtakunnalliset yrittäjäpalkinnot myönnettiin tänä vuonna kolmelle yritykselle 

– Kaikki voittajat edustavat perheyrittäjyyttä parhaimmillaan. Yrittäjät ovat uskaltaneet investoida rohkeasti kasvuun ja tehneet oikeita valintoja. Vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat yksi kasvun kulmakivistä. Yritykset ovat myös merkittäviä työllistäjiä omilla alueillaan, sanoo Fennian väliaikainen toimitusjohtaja Mika Manninen.

Fennian lisäksi palkintolautakunnan muodostavat Suomen yrittäjät, Suomalaisen työn liitto ja Yksityisyrittäjäin säätiö. Valintaraati painottaa kriteereissään yrityksen kasvua, kannattavuutta, kansainvälistymistä ja liikeideaa. 

Laitex Oy
Perustettu: 1986
Omistajat: Kari, Lasse ja Jussi Kurronen sekä Laura Sinkko
Toimitusjohtaja: Lasse Kurronen
Kotipaikka: Lappeenranta
Työntekijöitä: 116
Liikevaihto: 26,2 miljoonaa euroa
Liiketulos: 1,6 miljoonaa euroa

Kuva: Teemu Lautamies