YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Suomen startup-yhteisö: Viisumihelpotus kasvuyrittäjille on hieno uudistus, mutta se ei riitä – Kanada pisteyttää maahan haluavat, ja maa on noussut työperäisen maahanmuuton suosikkimaaksi
Monia toimialoja ankarasti vaivaavaa osaajapula vaatii nopeita, laaja-alaisia toimia, Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja Riikka Pakarinen sanoo.
Ulkomaalaislain muutos nopeuttaa erityisasiantuntijoiden ja kasvuyrittäjien viisumikäsittelyä. Talouskasvua mahdollistavia rekrytointeja hankaloittavat edelleen pankkitilin avaamisen vaikeus, lasten vähäiset englanninkieliset opiskelupaikat ja puolisoiden vaikea työllistyminen. Näin toteaa Suomen Startup-yhteisö tiedotteessaan.
– Esimerkkiä Suomi voisi ottaa vaikkapa Kanadasta, joka on suunnitelmallisella maahanmuuttopolitiikallaan rakentanut jo pitkään maansa hyvinvointia ja parantanut huoltosuhdettaan. Monia toimialoja ankarasti vaivaavaa osaajapula vaatii nopeita, laaja-alaisia toimia, Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja Riikka Pakarinen sanoo.
Hän antaa kuitenkin kiitosta Sanna Marinin hallitukselle kesäkuun alussa voimaan astuneesta muutoksesta ulkomaalaislakiin, mikä nopeuttaa ja näin edistää työperäisen maahanmuuttoa. Erityisosaajat, kasvuyrittäjät ja heidän perheensä saavat jatkossa viisumin kahdessa viikossa. SSY ja sen jäsenyritykset ovatkin käyneet pitkään hedelmällistä keskustelua Maahanmuuttoviraston kanssa, jotta viraston toiminta voisi paremmin palvella suomalaisten startup- ja kasvuyritysten tarpeita.
Mallia Kanadasta
Kanada pisteyttää maahan haluavat suosien nuoria, kielitaitoisia ja korkeakoulutettuja ihmisiä. Esimerkiksi Quebecin provinssi on erittäin vetovoimainen alue huippuosaajille. Varsinkin peliteollisuus kukoistaa Quebecissa.
Kanada nousi myös Suomen nyt uudistetun ulkomaalaislain perusteluissa esiin, esimerkkinä huippuosaajien houkuttelun onnistumisista. Yli 200 000 vastaajalle 190 eri maassa tehdyn konsulttiyhtiö Boston Consulting Groupin kansainvälisen raportin mukaan Kanada nousi vuonna 2020 työperäisen maahanmuuton uudeksi suosikkimaaksi ohi Yhdysvaltojen. Eräs keskeinen syy on sujuvat lupaprosessit – ja laajemminkin kansainvälisyyteen avoin yhteiskunta.
Yhden kioskin palvelumalli
Kilpailu osaajista on muuttunut globaaliksi. Suomen startup-yhteisö onkin esittänyt, että Suomesta pitäisi tulla maailman houkuttelevin maa erityisosaajille.
– Meidän tulisi tarkastella, mitä Kanada ja muut vertailussa menestyneet maat ovat tehneet oikein työperäisessä maahanmuuttopolitiikassaan. Uudet työpaikat syntyvät uusiin yrityksiin. Ne tarvitsevat kansainvälistä osaamista. Suomen tulee olla maailman paras ja sujuvin paikka saapua tekemään osaamista vaativaa työtä, Pakarinen toteaa.
Hän ehdottaa Ranskassa ja muualla käytössä olevaa “yhden kioskin” palvelumallia. Ulkomaisille erityisosaajille ja heidän perheilleen tulee tarjota ja varmistaa kahden viikon palvelulupaus, joka pitää sisällään muutakin kuin viisumin. Aikatavoitteen toteutumista tulee mitata systemaattisesti siitä hetkestä, kun hakija jättää hakemuksensa järjestelmään.
– Tämän prosessin tulee pitää sisällään tunnistautumisen, työluvan saamisen ja kaikki muut käytännön toimet pankkitilin avaamisesta henkilöturvatunnukseen. Lisäksi ulkomaalaisen erityisosaajan tunnistautumisprosessia tulee kehittää sekä toteuttaa digitaalinen henkilöllisyys -hanke. Palvelupolut tulee tehdä sujuvammaksi, ja englanninkielisiä koulupaikkoja tulee lisätä ulkomailta tulevien osaajien perheille, Pakarinen listaa.
Toimitus
toimitus@yrittajat.fi