YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

7.5.2020 klo 08:00
Uutinen

Suomen suurin hengitysmaskitehdas aloittaa lähiviikkoina, sijainti on salainen – “Teoreettinen kapasiteetti miljoona yksikköä päivässä”

Lifa Airin tehtaasta tulee suurin kotimainen hengityssuojainvalmistaja. Sen tuotantokapasiteetti riittää yksinään HUSin tarpeisiin.

Kun pöly Huoltovarmuuskeskuksen epäonnistuneesta maskikaupasta alkaa laskeutua, katseet ovat tiukasti hengityssuojainten kotimaisessa valmistuksessa. Sille on tarvetta, sillä esimerkiksi Kiina on rajoittanut merkittävästi suojainten vientiä ulkomaille.

Lifa Air on ollut aikaisemmin otsikoissa Kiinassa valmistamiensa hengityssuojainten suuren kysynnän takia. Nyt helsinkiläisyritys on käynnistämässä mittavaa, tuhansien neliöiden kokoista maskitehdasta Suomessa. Se työllistää kymmeniä työntekijöitä.

– Tuotanto käynnistyy toukokuun aikana, toimitusjohtaja Johan Brandt vahvistaa.

Tehtaan sijainti on vielä salaisuus. Sitä ei haluta kertoa, jotta työrauha tuotantotiloissa säilyy.

Tehtaalla tullaan valmistamaan terveydenhuollon vaatimukset täyttäviä kirurgisia suun-nenäsuojuksia sekä hengityssuojaimia. Maskien luokitus on FFP2 ja FFP3. FFP3-luokan suojaimia käytetään sairaaloissa kun epäillään muun muassa tuhkarokkoa, lintuinfluenssaa, Covid-19 -tautia sekä SARS- ja MERS-viruksia.

Miljoona kappaletta päivässä

Määrät ovat Suomen mittakaavassa valtavia. Brandtin mukaan Lifa Airin tehtaalla voidaan teoriassa valmistaa miljoona suojainta päivässä.

– Käytännössä pääsemme päivässä 700 000 – 800 000 yksikköön päivässä. Se riittäisi esimerkiksi HUSin tarpeisiin pandemian aikana, mutta ei aivan koko Suomen tarpeeseen.

Lifa Airilla on iso sopimus Huoltovarmuuskeskuksen kanssa. Tarkempia yksityiskohtia Brandt ei paljasta.

Tehdasinvestointi on miljoonien eurojen suuruinen. Sitä varten yritys on ottanut lainaa. Investointitukea Lifa Air ei ole Brandtin mukaan saanut.

– Hetken aikaa saamme maskeja paukuttaa, jotta saamme tuottoa sijoitetulle pääomalle. Kyseessä on pitkän aikavälin investointi. Emme ole lähteneet rakentamaan näin mittavaa tehdasta vain tämän hetken kriisiä varten.

Lifa Air valmistaa edelleen suojaimia myös Kiinassa. Lisäksi se valmistaa ilmanpuhdistimia.

– Kiinassa meillä on useampi tuotantolinja. Olemme tehneet satoja miljoonia maskeja. Kiinassakin on lisätty kapasiteettia, Brandt kertoo.

”Materiaalin hinta 15-kertaistunut”

Brandt on tyytyväinen siitä, että Suomessa on voitu lähteä suojainten massatuotantoon. Haasteena on ollut materiaalien saatavuus ja niiden hintojen kallistuminen.

– Olemme ostaneet maskeissa käytettävää materiaalia ennenkin. Vakiintuneet suhteet ovat auttaneet meitä hankinnoissa. Materiaalia tulee Euroopasta ja Aasiasta.

Brandtin mukaan suodatinmateriaalin hinta on moninkertaistunut viime aikoina.

– Se näkyy meilläkin. Jos suodatinmateriaalin hinta on 15-kertaistunut, se ei voi olla vaikuttamatta tuotteiden hintaan. Tällä hetkellä FFP3-tason suojaimet maksavat rautakaupoissa 6-7 euroa kappaleelta.

Hankintalakiin kaivataan muutosta

Brandtin mukaan Suomessa kaivataan pikaista muutosta hankintalakiin, jotta varmistetaan huoltovarmuuden ylläpitäminen kriisitilanteissa.

– Pääministeriä ja sisäministeriä myöten on nyt esitetty vahva halu siihen, että Suomessa käynnistetään maskien tuotanto. Normaalitilanteessa hankinnat tehdään hankintalain mukaisesti, jolloin kotimainen valmistus ei voi olla kilpailutuksen ehtona. Tämän takia hankintalakiin pitäisi saada muutos, joka edesauttaisi sitä, että julkisissa hankinnoissa otettaisi enemmän huomioon kotimaisuus ja huoltovarmuus.

Brandt uskoo, että tilanteen palautuessa normaaliksi tarjouspyynnöissä taistellaan taas viimeiseen senttiin asti hinnasta.

– Tälläkin hetkellä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hengityssuojainten tarjouspyynnön kriteerinä on vain hinta, ei mikään muu. Ennen kuin tilanne normalisoituu, hankintalakia pitäisi muuttaa, jotta huoltovarmuus saataisi kirjattua lakiin.

Kotimaisella suojaintuotannolla pärjätään Brandtin mukaan jatkossa ainakin normaalitilanteessa.

– Kriisitilanteessa kyse on siitä, paljonko halutaan investoida huoltovarmuuteen. Se on valtiovallan asia. Mikään yksityinen yritys ei voi vapaaehtoisesti ottaa kontolleen sellaista asiaa.

Pian myös kuluttajille?

Vielä tässä vaiheessa Lifa Airin valmistamia suojaimia ei riitä tavallisille kansalaisille. Tilanne voi kuitenkin muuttua.

– Toivottavasti suojaimia riittää jossain vaiheessa tavallisille kuluttajille, jotta sekä kirurgisia suu-nenäsuojia että hengityssuojaimia voisi ostaa kaupoista ja apteekeista. Kaiken kaikkiaan en näe mitään haittaa maskien käytöstä.

Kuvat: Lifa Air

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Avaa pop-up -ikkuna