YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

11.6.2020 klo 10:49
Uutinen

Suomi kakkosena digitaalisuuden hyödyntämisessä – mutta yritysten sijoitus putosi

”Suomen kakkossija Digibarometrissä ilahduttaa. Olen kuitenkin huolissani suomalaisyritysten sijoituksen heikentymisestä. Erittäin huolestuttavaksi laskun tekee se, että pandemia kiihdyttää digitalisaatiota ympäri maailmaa. Meillä ei ole varaa jäädä kehityksessä takamatkalle”, sanoo Yrittäjien digi- ja koulutusasioiden päällikkö Joonas Mikkilä.

Suomi on noussut toiselle sijalle digitaalisuuden hyödyntämisessä oltuaan kaksi viime vuotta vertailun kolmantena. Asia käy ilmi tänään julkaistusta 2020 Digibarometrista.

Suomi on ollut kolmen parhaan joukossa seitsemän vuoden ajan. Ykkösenä on nyt Tanska, USA on kolmantena.

Suomalaisten yritysten sijoitus on kuitenkin heikentynyt.

Julkisen sektorin digivertailussa Suomi on nyt toisella sijalla, kansalaisten vertailussa kolmantena, mutta yritysten välisessä vertailussa vasta seitsemäntenä. Laskua tuli kolmen sijan verran.

– Osana koronakriisin jälkihoitoa on erittäin tärkeätä parantaa kotimaisten yritysten edellytyksiä ottaa käyttöön uutta tuottavampaa teknologiaa. On panostettava digiosaamisen, tietoliikenneyhteyksiin sekä kehittämis- ja innovaatiotoimintaan, sanoo Joonas Mikkilä.

– Kotimaisen liiketoimintaympäristön on kannustettava yrityksiä uusiin digi-investointeihin. Olemme jääneet niissä keskeisten kilpailijamaiden varjoon. Tämä hidastaa tuottavuuskehitystämme, Mikkilä painottaa.

Etenkin pk-yrityksiä on autettava tunnistamaan digitaaliset tarpeensa sekä valitsemaan niihin parhaiten vastaavat ratkaisut. Hankintaymmärryksen puute ei saa muodostua pullonkaulaksi yritysten uudistumiselle.

– Digibarometri on kerätty juuri ennen pandemiaa. Sen tulokset tarjoavat siten hyvän lähtötason, johon suhteuttaa koronan liikkeelle laukaiseman digiloikan kaarta Suomessa ja vertailumaissa tulevina vuosina, Joonas Mikkilä toteaa.

Huomio rekrytointeihin, laajakaistaan ja pilvipalveluihin

Suomalaisyritysten sijoitus Digibarometrissä on heikentynyt eniten yritysten edellytyksissä, missä pudotusta tuli kuuden sijan verran.

– Viime vuoden barometriin verrattuna suomalaisten yritysten on ollut vaikeampaa rekrytoida osaavia ICT-alan ammattilaisia. Myös nopeissa laajakaistayhteyksissä ja pilvipalveluiden valmiuksissa suomalaisten yritysten suhteellinen asema vertailumaiden joukossa on viime vuoteen verrattuna heikentynyt, Etlan johtava tutkija Timo Seppälä toteaa.

Suomessa tietoturvaosaajia on vähän ja heistä kilpaillaan, monesti osaajia rekrytoidaan myös muualta Euroopasta tai Intiasta. Eurooppalaisilla työmarkkinoilla on puutetta erityisesti strategisesta- ja liiketoimintaosaamisesta sekä järjestelmäarkkitehtuurisesta osaamisesta, käy ilmi barometrista.

Suomi jäämässä jälkeen kyberturvallisuudessa

Digibarometri 2020 keskittyy erityisteemana kyberturvallisuuteen ja kertoo Suomen kyberturvallisuuden olevan kokonaisuutena kohtuullisen hyvällä tasolla. EU28-maiden vertailussa Suomi sijoittuu keskiarvon paremmalle puolelle.

Olemme kuitenkin jäämässä kehityksessä kärjen vauhdista, esimerkiksi Ruotsi ja Tanska jättävät useilla mittareilla Suomen varjoonsa. Parhaiten yrityskokovertailussa suoriutuvat suomalaiset pienyritykset, joiden kyberturva oli EU-keskitasoa parempi lähestulkoon kaikilla mittareilla. Suuryritykset suoriutuvat vertailussa heikosti, vaikka niissä kyberturvallisuus oli pienyrityksiä vahvempaa.

– On tietenkin hyvä asia, että barometrin mukaan suomalaisten pienyritysten kyberturva on EU-keskitasoa parempaa lähestulkoon kaikilla mittareilla. Mitä pidemmälle liiketoiminta digitalisoituu, sitä enemmän myös pienyritysten on kiinnitettävä huomiota tietoturva-asioihin, Joonas Mikkilä toteaa.

– Järjestelmät on pidettävä päivitettyinä ja henkilöstön tietoturvakäytännöt systemaattisina, Mikkilä muistuttaa.

Kun yhä useampi tuote ja laite kytkeytyy verkkoon, kasvavat myös yritysten kyberturvariskit. Harvassa ovat jatkossa ne firmat, joita kyberturvallisuus ei millään tavalla koskisi.

– Suomessa on onneksi kilpailukykyinen kyberturvayritysten toimiala, jonka osaamiselle on kasvava kysyntä myös ulkomailla. On tärkeätä, että näiden yritysten kasvu ei kanita osaajapulaan. Jotta se vältetään, on Suomen satsattava alan koulutukseen sekä houkuteltava myös kansainvälisiä osaajia, Joonas Mikkilä toteaa.

– Korona-aika on lisännyt tietomurtoyrityksiä. Yritysten onkin oltava poikkeusaikoina erityisen valppaina, Mikkilä muistuttaa.

Digibarometri 2020 julkaisijat ovat Business Finland, liikenne- ja viestintäministeriö, Suomen Yrittäjät ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK. Toteutuksesta vastaa Etlatieto Oy.

Lisää tietoa Digibarometrista löydät täältä

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi