YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

14.4.2021 klo 12:28
Uutinen

Suomi-Tikas sai potkua ELY-tuista – Uusi kone ja vientisuunnitelmat vauhtiin

Paloauton korien korjaamisesta alkunsa vuonna 1979 saanut yritys on käynyt läpi jo kaksi sukupolvenvaihdosta. Manuel ja Samuel Peltonen vetävät nuorina yrittäjinä Suomi-Tikasta, joka hakee kasvua investoinneista ja viennistä. Näissä projekteissa apuna ovat olleet ELY-keskuksen tuet.

Manuelin ja Samuelin isoisä Sakari Peltonen korjasi 1970-luvulla paloautojen koreja ja siinä ohessa korjattaviksi tuli myös tikkaita. Ilmeni kysyntää kelpo tikkaille ja sen pohjalta Sakari perusti Erikoistikas Oy:n. Parin vuoden päästä kahden miehen pyörittämä yritys muutti nimensä Suomi-Tikas Oy:ksi. Käytännössä lähes kaikissa Suomen paloautoissa on Suomi-Tikkaan valmistamat kolmeosaiset jatkotikkaat.

Samun ja Manun isä Markku tuli isänsä avuksi 1980-luvulla ja peri yrityksen ajan myötä. 1990-luvun alussa yhtiö palkkasi myyntiedustajan kiertämään Suomea ja luotiin jälleenmyyjäverkosto. Tikkaista suurin osa menee jälleenmyyjille, joskin tikkaita voi ostaa myös suoraan verkkokaupasta.

Helsingissä Pitäjänmäellä aloittanut firma siirtyi nykyiselle tontille Sipoon Talmaan alkuvuosien aikana. Ensimmäisen laajennuksen Sakari Peltonen rakensi 1990-luvun laman aikana – kun oli aikaa tehdä. Yhtiön kasvu on ollut melko tasaista. Nopein kasvupyrähdys oli vuosituhannen vaihteessa. Työntekijöitä on ollut 10–15 välillä, juuri nyt 11. Liikevaihto on n. 1,5 M€.

Suomi-Tikkaalla on kaavoituksellinen ongelma, sillä sen tontin vierestä kulkee Nikkilän ja Keravan välinen rautatie. Alueelle on kaavoitettu uusi Talman keskus ja rautatieasema. Niinpä toimitiloja ei enää saa laajentaa sillä tontilla.

Sukupolvenvaihdos 2017

Markku Peltonen siirsi yhtiön pojilleen ja tyttärelleen Rebeccalle vuonna 2017.

– Isä oli mukana jonkin aikaa. Hänelle siirtyi aikoinaan valta ja vastuu omalta isältään eri aikaan ja sen hän koki hankalaksi. Niinpä meidän kanssamme hän oli päättänyt toimia niin, että valta ja vastuu siirtyvät yhtä aikaa. Hän oli jonkin aikaa mukana neuvomassa, mutta ei halunnut tyrkyttää tai tuputtaa. Kyselimme häneltä kaikkea mitä päähän juolahti. Jonkin aikaa tehtiin yhdessä, sitten hän jäi pois, kertoo Manuel Peltonen.

– Meillehän tämä on ollut helpompaa, kun yritys oli valmiiksi hyvässä kunnossa. On ollut mahdollista tehdä normaalia päivää ja yhtä vuoroa. Toiminta on mielekästä ja on halua kehittyä ja viedä yritystä eteenpäin.

ELY-keskus auttoi investoinneissa

Suomi-Tikkaan uudet yrittäjät päättivät investoida uuteen levytyökeskukseen ja hakivat vuonna 2018 tukea ELY-keskukselta.

– Koneen myyjä opasti meidät hakemaan avustusta, joka oli 20 % hankintahinnasta. Prosessi oli yksinkertainen. Jätimme hakemukset, toimitimme viralliset tarjoukset, tuli joitain tarkennuskysymyksiä. Hakemukset menivät jostain syystä Ruokaviraston kautta, Manuel Peltonen toteaa.

– ELY-keskus haluaa meidän kehittävän toimintaamme ja hakemuksella piti osoittaa, että tuki on tarpeellinen ja antaa mahdollisuuden kasvuun ja mahdollisesti uusiin työpaikkoihin. Toiminnalla pitää toki olla mahdollisuus toimia ilman tukiakin eli rahaa ei anneta kehnoille yrityksille. Tavoite on pitää terve yritys elinkelpoisena ja kykenevänä valtaamaan uusia markkinoita.

Toinen tuen paikka oli yrityksen kansainvälistyminen. Vuoden 2020 keväällä Suomi-Tikas päätti tehdä Baltian alueen markkinaselvityksen ja toimenpidesuunnitelmat. Siihen tukea tuli suhteessa paljon enemmän, sillä oma osuus oli 5-10 000 euroa, kun tuki oli n. 30 000 €.

Loppuvuodesta 2020 yritys perusti Viroon tytäryhtiön nimeltä Suomi-Tikas Baltic Oy. Valmistusta ei siellä ole, kyseessä on myyntiyhtiö, jolla on pieni varasto.

– Koronan takia emme ole päässeet itse paikanpäälle, mutta meillä on siellä yksi paikallinen työntekijä, joka on tehnyt alkuvuodesta pari kuukautta myyntityötä. Pientä kauppaakin on jo syntynyt. Lähinnä on pantu puitteet kuntoon.

Tulevaisuuteen uusi ideoin

Tänä päivänä yhtiön suosituimmat tuotteet ovat tasotikkaat ja elementtiasennustikkaat, jonka päässä on koukku. Suurimmat jälleenmyyjät ovat SLO ja Tools sekä ProMart.

Tikkaiden lisäksi veljeksillä on uusi projekti, jonka materiaalit ovat kierrätettäviä ja peräisin metsäteollisuuden ylijäämämateriaalista.

– Viime kesänä aloimme suunnitella pakettiautoihin hyllyjä. Se jäi, mutta tilalle tuli reikälevyyn kiinnitettävä pientarvikelaatikko. Se on tehty puusellusta, joka on muovinkaltainen, mutta biopohjainen materiaali. Tuotteen saamme näillä näkymin kesällä ulos, toteaa yrittäjä Manuel Peltonen.

Kuvat ja teksti: Jukka Nissinen

HYMY Uusimaa II -hanke edistää sekä uuden yritystoiminnan syntymistä maaseudulle että jo toimivien maaseudun yritysten kehittymistä.

Avaa pop-up -ikkuna