12.4.2023 klo 14:12
Uutinen

Suoraan syvään päätyyn

Katja Kareinen perusti yrityksen 2,5 vuotta sitten palkkatyön rinnalle. Nyt hän on täysipäiväinen yrittäjä ja Joensuun Yrittäjien tuore puheenjohtaja.

Joensuulaisesta Katja Kareisesta, 42, ei koskaan pitänyt tulla yrittäjää: maatilan kasvattina hän ajatteli, ettei yrittäjältä lopu työ ikinä, ja vanhemmatkin kannustivat palkkatyöhön. Työelämä veikin Kareisen ensin opettajaksi, rehtoriksi ja lopulta it-alalle henkilöstöjohtajaksi.

– Kesällä 2020 päätin laittaa koko osaamiseni yhteen pakettiin ja syntyi Peremmälle oy, muun muassa kasvatus- ja terapia-aloja sekä johtamista opiskellut Kareinen kertoo.

Aluksi hän toimi yrittäjänä sivutoimisesti. Pian yksi yrittäjyyteen suunnattu työpäivä ei enää riittänyt, vaan piti päättää, keskittyäkö yrittäjyyteen vai palkkatyöhön.

– Mietin, harmittaisiko minua enemmän kokeilla yrittämistä vai etten yrittäisi. Annoin itselleni kolmen kuukauden koeajan: sen aikana pitää kalenterin täyttyä tai alan työnhakuun. Se täyttyi, Kareinen naurahtaa.

Terapiaa ja hr-palveluita

Yrityksille Kareinen tarjoaa johdon ja esimiestyön työnohjausta ja valmennusta sekä hr-palveluita.

– Yrityspuolella asiakas on yritys, joka antaa esimiehelle tai johtajalle kehitystavoitteet. Apua haetaan myös työssäjaksamiseen ja paineiden alla toimimiseen. Asiat voivat olla positiivisiakin: yrityksessä voidaan tehdä esimerkiksi tuotekehitystä, tiedossa on kasvua ja halutaan varmistaa, että siihen ollaan valmiita.

Palveluihin kuuluvat lisäksi taideterapiaohjaus, emdr-silmänliiketerapia sekä hypnoterapia. Etenkin hypnoterapiaa Kareinen hyödyntää niin yksityis- kuin yritysasiakkaidenkin kanssa.

– Siinä asiakas rentoutetaan hyödyntämällä hypnoosia. Asioita käsitellään alitajunnassa, jolloin päästään käsiksi automatisoituneisiin, haitallisiin toimintamalleihin, joita ei saada järkeilemällä muutettua. Moni niistä on muodostunut jo lapsuudessa, ja ne tulevat esille esimerkiksi stressitilanteissa, Kareinen avaa.

Nopeasti puheenjohtajaksi

Joensuun Yrittäjiin Kareinen liittyi heti yrityksen perustettuaan. Seuraavana syksynä vuosikokous valitsi hänet varapuheenjohtajaksi, ja tämän vuoden alussa hän aloitti yhdistyksen puheenjohtajana.

– Kun aloitan jonkin uuden asian, niin aloitan näköjään aina suoraan syvästä päästä, Kareinen naurahtaa.

Joensuun Yrittäjissä on noin 940 jäsentä, joista suurin osa on yksinyrittäjiä.

– Viime vuosien tapahtumat ovat jättäneet jälkeensä yrityskenttään, kun on tullut muutosta muutoksen perään. Yritykset varautuvat mitä mielikuvituksellisimpiin riskeihin ja yrittäjät miettivät, mitä seuraavaksi tulee ja miten paljon yritys kestää iskuja.

Toisaalta Kareinen pohtii, että viime vuodet ovat tuoneet yrityksille valmiutta kohdata muutoksia ja sopeuttaa toimintaansa erilaisiin tilanteisiin. Siksi yhdistys panostaakin tänä vuonna erityisesti edunvalvonnan lisäämiseen. Se tarkoittaa muun muassa yhteistyön tiivistämistä Joensuun kaupungin kanssa.

– Muualla Suomessa edunvalvontayhteistyö toimii parhaimmillaan siten, että kaupunki kuulee yrittäjäyhdistystä ennen päätöksentekoa. Siinä on meille hetkeksi aikaa tavoitetta, tuore puheenjohtaja summaa.

Teksti ja kuva: Susanna Lehikoinen-Eriksson