YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

Suoramyynti tekee tilanpidosta kannattavaa
Mustavaaran tila myy suurimman osan tuottamastaan lihasta suoraan asiakkaille. Yhä useammille kuluttajille on tärkeää tietää, mistä oma ruoka on peräisin.
Joukko paksuturkkisia nautoja pitkine sarvineen mutustaa rehua enolaisen Mustavaaran tilan ruokintapaikalla. Luomutilan karjan elämä on vapaata, ja tila myy niiden lihaa pääasiassa suoraan kuluttajille ilman välikäsiä.
Maatalousyrittäjä Paula Konttinen uskoo, että ruuan alkuperällä on kasvava merkitys kuluttajille.
– On tärkeää, että asiakkaat tietävät eläimen eläneen hyvän elämän.
Mustavaaran tilalla kasvatetaan ylämaankarjaa sekä ylämaankarjan ja aberdeen angus -rodun risteytyksiä. Molempien rotujen liha soveltuu erinomaisesti esimerkiksi pihvilihaksi.
Eläimiä lähtee teuraaksi kuukausittain, ja lihat palaavat tilalle pakasteina. Niitä Paula Konttinen kiertää myymässä torstaisin vuoroviikoin Joensuun ja Savonlinnan reko-ringeissä. Reko on lähiruuan myynti- ja jakelumalli, jossa kuluttajat ostavat ruokaa suoraan tuottajilta.
Mustavaaran tilan lihaa on saatavana myös joissakin lähiseudun ruokakaupoissa sekä paikallisissa ravintoloissa ja catering-yrityksissä.
Tila työllistää kokoaikaisesti
Paula Konttinen on pitänyt miehensä Ollin kanssa Mustavaaran tilaa kuusi vuotta. He ostivat sen Paulan vanhemmilta.
– Vanhempani pitivät aiemmin lypsykarjaa. He luopuivat siitä mutta ottivat tilalle ylämaankarjaa harrastemielessä.
Konttinen on koulutukseltaan merkonomi. Ennen maatilayrittäjäksi ryhtymistään hän työskenteli K-marketissa ja oli pitkään kotiäitinä. Aluksi pariskunta pyöritti tilan ohella rakennusurakointiyritystä, mutta nykyisin tila työllistää heidät molemmat kokoaikaisesti.
– Minä teen toimisto- ja myyntityöt, Olli hoitaa eläimet ja peltotyöt. Kesällä minäkin osallistun laidunten hoitoon ja vieraslajien torjuntaan sekä poikima-aikaan eläinten hoitoon, Konttinen kertoo.
Perhe- ja työelämä yhdistyvät
Paperitöitä Konttisella riittää. Luomustatus merkitsee tiukkaa valvontaa. Maatalousyrittäjyyden aluksi pariskunnan oli käytävä luomukurssi. Lisäksi he osallistuvat ilmastokoulutuksiin ja pyrkivät jatkuvasti parantamaan toimintaa eläinten hyvinvoinnin ja ympäristön näkökulmasta.
Karjankasvatuksen kannalta luomustatus tarkoittaa muun muassa sitä, että nurmirehua kasvatetaan ilman kemiallisia lannoitteita ja kasvinsuojeluaineita, antibioottien käytössä on tiukat rajoitukset ja eläinten hyvinvointiin kiinnitetään erityistä huomiota. Vasikat saavat viettää ensimmäiset 6–8 kuukautta emonsa kanssa.
Konttinen kokee maatalousyrittäjyyden vaivan arvoisena. Kyse on elämäntavasta, joka on antanut pariskunnalle mahdollisuuden yhdistää perhe- ja työelämä luonnonläheisessä ympäristössä.
– Suoramyynnin ansiosta tämä on kannattavaa, Konttinen iloitsee.
Tea Ikonen