Forssassa sijaitseva Kirppis-Kellari on yksi Heidi Airaksisen ja hänen miehensä Tero Airaksisen pyörittämistä kirpputoreista. Kuva on otettu joulukuussa avatulta uudelta myyntialueelta, joka poikkeaa kirppiksen normaaleista myyntipaikoista. Kuva: Heidi Airaksinen
27.12.2023 klo 06:55
Uutinen

Suosittu kirppisketju perustaa uuden valtavan kokoisen kirpputorin – ”Toivomme sadan prosentin käyttöastetta”

Kellari-kirppisketjua pyörittävä yrittäjäpariskunta Heidi ja Tero Airaksinen avaa Hyvinkäälle 1 700 neliön suuruisen kirpputorin.

Forssalainen yrittäjäpariskunta Heidi ja Tero Airaksinen on pyörittänyt vuosien ajan suosituksi tullutta Kellari-kirppistä. Forssassa ja Hämeenlinnassa sijaitsevat kirppikset ovat olleet toiminnassa jo pidempään, ja heinäkuussa Kellari-kirppis avattiin Riihimäelle.

Ensi vuoden maaliskuussa on Hyvinkään vuoro, kun paikkakunnalla sijaitsevalta Villatehtaalta lohkaistaan 1 700 neliön suuruinen tila itsepalvelukirpputorille.  

Uuden Villatehtaan Kellari -nimisen kirppiksen perustamisesta Hyvinkäälle uutisoi ensin Aamuposti.

– Hyvinkäälle valmistuva kirpputori on suurin kaikista kirppiksistämme. Toivomme sadan prosentin käyttöastetta, Heidi Airaksinen sanoo Yrittajat.fille.

Toiveelle voi hyvinkin olla katetta, sillä myynti kolmella muulla Kellari-kirppiksellä on ollut erittäin vilkasta.

– Jokaisella kirppiksellämme on keskimäärin kolmesataa kassatapahtumaa joka päivä. Koska yksi ostotapahtuma voi sisältää monta kymmentä tavaraa, kirppareillamme myydään tuhansittain tuotteita joka päivä. Kolme muuta kirppistä sijaitsevat pienemmillä paikkakunnilla, joten uskon, että myös Hyvinkäällä riittää niin myyjiä kuin asiakkaitakin, Airaksinen toteaa.

Myyntipöytä ripeästi käyttöön

Villatehtaan Kellari -kirpputorille tulee 300–350 myyntipaikkaa. Heidi Airaksinen kertoo, että hän ja miehensä Tero Airaksinen pyrkivät Hyvinkäällä vastaamaan kirpparimyyjien tarpeeseen saada myyntipöytä käyttöönsä ripeällä aikataululla.

– Forssan kirppiksellä on neljän kuukauden ja Hämeenlinnan kirppiksellä kolmen kuukauden jonot myyntipöytiin. Hyvinkäälle pyrimme saamaan nopeamman sykkeen.

Airaksisen mukaan Kellari-kirppisketjussa hyväksi havaittu järjestelmä on jatkuva varaus, jossa myyjä saa pitää pöydän niin kauan kuin haluaa. Kirpparimyyjä voi irtisanoa myyntipisteen kolmen vuorokauden varoajalla.

– Hän voi pitää pöydän viikon tai vuoden.

Kellari-kirppisketjun tuorein tulokas toimii samalla konseptilla kuin muutkin kolme kirppistä. Hyvinkään kirppikselle tulee myös noin kymmenen niin sanottua shop in shop -pistettä, joita esimerkiksi yritykset voivat vuokrata.

Kellari-kirppiksen konseptiin kuuluu myös yksityiskohtien toimivuudesta huolehtiminen. Esimerkiksi henkarit, nuppineulat ja hakaneulat ovat kirppiskävijöiden ulottuvilla helposti löydettävissä omilla paikoillaan.

Valttina selkeä konsepti

Käytetty tavara vaihtaa nykyisin tiuhaan omistajaa eri nettisivustoilla. Mihin perustuu vetovoima, joka saa ihmiset tulemaan paikan päälle kirppareillenne verkossa shoppailun sijaan?

– Valoisuus, siisteys ja selkeä konsepti ovat varmaan valttejamme. Toisin kuin netissä, paikan päällä kirpparilla ostaja pystyy tarkistamaan tuotteen kunnon saman tien. Jos vaikka netistä ostetussa puserossa on reikä, sitä ei välttämättä pysty ostohetkellä havaitsemaan.

Näkyykö taantuma kirppisasiakkaiden määrän lisääntymisenä?

– Kyllä, väitän että taloudellinen tilanne näkyy kirpparilla. Sekä kirpparimyyjien että -asiakkaiden joukossa on ihmisiä, jotka eivät koskaan ennen ole kierrättäneet tavaraa. Erityisesti nyt joulun alla kirpparilla myydään ja ostetaan paljon lahjoja, kuten leluja, sisustustuotteita ja lasitavaraa. Myynnissä on myös paljon hyvälaatuista ja valikoitua käyttötavaraa.  

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen