YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Näin laskutusohjelmien kehittäjä kommentoi alv-muutosta
Ongelmia voi asiantuntijan mukaan aiheutua puutteellisesta yhteensopivuudesta muiden järjestelmien kanssa. Kuva: Getty Images

Suositun laskutusohjelmiston kehittäjä ottaa kantaa alv-muutokseen: ”Toivon, että verottajalla on kärsivällisyyttä”

Arvonlisäverotuksen korotus voi aiheuttaa ikäviä yllätyksiä yrityksissä, jos järjestelmissä on yhteensopivuusongelmia.

Syyskuun alussa voimaan astuva arvonlisäverotuksen korotus 24 prosentista 25,5 prosenttiin on aiheuttanut vipinää laskutusohjelmia kehittävissä yrityksissä. Olemme aikaisemmin kertoneet uudistuksesta täällä ja täällä.

Yksi taloushallintoalan suurimmista yrityksistä on Visma Solutions Oy, joka vastaa muun muassa Netvisor- ja Vivaldi-ohjelmistoista. 

Töitä ohjelmien kehittäjille aiheuttaa paitsi neuvonta, myös tekniset muutokset koskien uutta 25,5 prosentin verokantaa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa otetaan käyttöön desimaaliluku arvonlisäverotuksessa.

Visma Solutions Oy:n toimitusjohtaja Ville Kuuselan mukaan ohjelmiston muutokset käynnistettiin pian lakimuutoksen tultua tietoon.

– Aika nopeasti löydettiin tieto siitä, millaisia teknisiä muutoksia verouudistus vaatii. Nyt olemme tehneet muutokset ja testanneet, että ne toimivat järjestelmissä.

Ongelmia voi Kuuselan mukaan aiheuttaa puutteellinen yhteensopivuus muiden järjestelmien kanssa. Tällaisia ovat muun muassa verkkokauppa-alustat sekä tuotannonohjaus- ja toiminnanohjausjärjestelmät, joissa muodostuu laskutusaineistoa.

– Kun tieto kulkee eri järjestelmien välillä, pitää varmistaa, että jokaisella kumppanilla on valmius käsitellä desimaalilukua. Tämä on avainasemassa, koska vastaavaa tilannetta ei ole Suomessa ennen ollut.

Kuusela huomauttaa, että yritykset, jotka tekevät kansainvälistä kauppaa, ovat jo aikaisemmin käsitelleet desimaaleja tietokannoissaan. Monessa Euroopan maassa sovelletaan niin sanottua ”desimaali-alvia”.

Kuuselan mukaan joissakin järjestelmissä voi olla käytössä kiinteä tasaluku. Jos luku on tallennettu väärässä formaatissa, 25,5 prosenttia voi muuttua 25 prosentiksi eli desimaali voi ”hävitä” matkalla.

Tieto voi muuttua matkalla

Laskuihin voi veromuutoksen jälkeen päätyä vääriä arvonlisäveroprosentteja, jos jokin yksittäinen järjestelmä käyttää edelleen vanhaa arvonlisäverokantaa.

– Siksi on tärkeää, että järjestelmien toimittajat tekevät keskenään yhteistyötä ja testaavat ohjelmistoja. Jos ongelmia tulee, kyse on usein tietokantaongelmasta.

Kuuselan mukaan joissakin järjestelmissä voi olla käytössä kiinteä tasaluku. Jos luku on tallennettu väärässä formaatissa, 25,5 prosenttia voi muuttua 25 prosentiksi eli desimaali voi ”hävitä” matkalla.

– Kun tieto tallennetaan arvoketjussa jossain vaiheessa tasalukuna, se menee loppukäyttäjälle  tietona. Taloushallinnossa on kriittistä, että tieto kulkee muuttumattomana koko matkan. Ymmärrän, että pienemmille toimijoille veromuutos voi aiheuttaa haasteita, mutta näkisin, että kyse on ennen kaikkea ajallisista, ei rahallisista resursseista.

Visma Solutions on Kuuselan mukaan valmistautunut henkilöstöresursseilla siihen, että syksyllä veromuutos poikii tavallista enemmän palvelupyyntöjä asiakkailta.

 “Viime kädessä kyse on siitä, mikä järjestelmä asiakkaalla on käytössä.”

Ville Kuusela, Visma Solutions Oy

Kenellä on vastuu virheestä?

Kuuselan mukaan voi olla vaikea selvittää, kenellä on vastuu mahdollisissa virhetapauksissa liittyen laskutukseen uudella arvonlisäveroprosentilla.

– Viime kädessä kyse on siitä, mikä järjestelmä asiakkaalla on käytössä. Toivoisin, että tilitoimistot ja ohjelmistotoimittajat ottavat vastuuta siltä osin, että kaikki ovat hereillä tässä muutoksessa. Yrittäjän kannalta on melko kestämätön tilanne, jos järjestelmä ei toimi oikein.

Myös tilitoimiston asiakkaalla on vastuu siitä, että kun aineistoa lähetetään yrityksestä eteenpäin, arvonlisävero on merkitty oikein.

Verottajan ei ainakaan veromuutoksen voimaan astumisen alkuvaiheessa odoteta rankaisevan yrityksiä mahdollisista virheistä.

– Uskon, että jonkinlainen siirtymäaika tässä on. Toivon, että verottajalla on kärsivällisyyttä. Kyseessä on tilanne, jossa lakimuutos on tullut aika napakalla aikataululla. Voisi kuvitella, että viranomaisilla on kärsivällisyyttä niin, ettei heti laiteta korkeakorkoisia muistutuksia.

Uutta arvonlisäverokantaa tullaan soveltamaan tavaroihin ja palveluihin, joiden verokanta on tällä hetkellä 24 prosenttia.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen