5.4.2017 klo 15:55
Uutinen

Suunnitteletko elintarvikemyyntiä kärrystä? Lue tämä ohje

Ympäristökeskus on julkaissut polkupyörä- tai kärrymyyntiä suunnitteleville uusille yrittäjille tarkoitetun lyhyen ohjeistuksen.

Ohjeessa kerrotaan perusvaatimukset elintarvikkeiden myynnistä. Ympäristökeskukseen tulee kesäkauden alkaessa runsaasti kysymyksiä, jotka liittyvät esimerkiksi tuotteiden suojaamiseen ja säilytykseen sekä tarvittavien ilmoitusten tekemiseen.

Toiminta ja myytävät elintarvikkeet on hyvä suunnitella tarkasti jo ennen myyntipyörän tai -kärryn hankintaa.

Ympäristökeskus muistuttaa, että pyörän tai kärryn hankinta ja varustelu on helppo mitoittaa vastaamaan myytävän elintarvikkeen vaatimuksia esimerkiksi kylmäsäilytystilan osalta, kun myytävät elintarvikkeet ja niihin liittyvät riskit tiedetään.

Kärryissä vain rajallisesti tilaa – Suppea tuotevalikoima helpottaa järjestelyitä

– Polkupyörästä tai kärrystä myytävä elintarvikevalikoima kannattaa pitää suppeana ja yksinkertaisena, suosittelee elintarviketarkastaja Hanna-Kaisa Mäkelä.

Polkupyörissä ja kärryissä on usein vain vähän tilaa, joten laajan tuotevalikoiman hallinta on haastavaa. Kannattaa suunnitella realistisesti, millaista toimintaa ja miten laajasti sitä voi pyörästä tai kärrystä harjoittaa.

Valmiiksi pakattujen ja vähäriskisten elintarvikkeiden, kuten pullan ja kahvin, myynti on yksinkertaisinta järjestää.

Uusien yrittäjien kannattaa muistaa, että toiminnan aloittamisesta pitää tehdä ilmoitus kunnan elintarvikevalvontaan.

Ilman elintarvikehuoneistoilmoitusta voi toimia ainoastaan 12 päivänä kalenterivuoden aikana, kun kyseessä on yksityinen henkilö ja toiminta ei ole elinkeinon harjoittamista.

Ympäristökeskuksen ohje: http://www.hel.fi/static/ymk/ohjeet/myyntikarryohje.pdf

Yrittäjäsanomat

toimitus@yrittajat.fi