YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

1.6.2018 klo 10:09
Uutinen

Suunnitteletko kevytyrittäjyyttä? Selvitä, onko edullisempaa laskuttaa Y-tunnuksella kuin ilman

Kevytyrittäjyyttä suunnittelevan on tärkeää tietää, että vaikka sosiaaliturvan puolella kevytyrittäjä katsotaan yrittäjäksi, niin verotuksessa hänet katsotaan useimmiten palkansaajaksi.

Laskutuspalveluyritykset voivat sopia, että niiden kautta toimivat henkilöt saavat palkkionsa palkkana henkilön itse asiakkaansa kanssa sopiman toimeksiannon ajan. Näin siitä huolimatta, vaikka hän samanaikaisesti olisikin YEL-vakuutettu.

Palkansaaja-statuksesta verotuksessa seuraa erilaisia asioita

Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Sanna Linna-Aro muistuttaa, että verotuksessa voidaan sopia muodollisesta työsuhteesta, ns. palkansaaja-statuksesta, vaikka tosiasiassa työsuhteen tunnusmerkit eivät täyttyisikään.

– Kun on palkansaaja, siitä seuraa erilaisia asioita, eli esimerkiksi miten arvonlisäverotus tulee huomioida laskutuspalvelumallissa ja voidaanko matkakorvauksia korvata verovapaasti. Palkansaaja ei voi olla arvonlisäverovelvollinen, jolloin arvonlisävero määräytyy lähtökohtaisesti laskutuspalveluyrityksen alv-velvoitteiden mukaan. Toisaalta palkansaajalle voidaan tietyin edellytyksin maksaa verovapaita matkakustannusten korvauksia, Linna-Aro selventää.

Jos muodollisesta työsuhteesta ei ole sovittu

On myös mahdollista, että laskutuspalvelua käyttävä työn suorittaja määritellään verotuksessa yrittäjäksi.

– Jos muodollisesta työsuhteesta ei ole sovittu, niin silloin kyse on työkorvauksesta, eli yrittäjänä tehdystä työstä. Edellytyksenä toki tällöin on, että työkorvauksen tunnusmerkit täyttyvät. Verohallinnon ohjeen mukaan työkorvauksen tunnusmerkkejä ovat muun muassa työn itsenäisyys, eli ei saa olla työnjohtoa ja valvontaa sekä sopimuksen ehtoihin ja palkkion määrittämiseen liittyvät seikat.

Veroasiantuntija neuvoo selvittämään itselleen edullisimman toimintamallin.

–Laskutuspalveluissa tarkoitus on helpottaa prosesseja, mutta kannattaa miettiä, mikä toimintamalli on itselle edullisin. Sopivan mallin hahmottaminen voi olla hankalaa lainsäädännön eroavaisuuksista ja monimutkaisuuksista johtuen.

Selvitä, mikä malli itsellesi edullisin

Sanna Linna-Aron mukaan kevytyrittäjyys voi olla hyvä reitti yrittäjyyteen.

– Mutta jos yritystoiminta lähtee lentoon, niin kannattaa huolellisesti laskea, mikä toimintamalli on pidemmän päälle se kannattavin, esimerkiksi arvonlisäverotuksessa.

Taloustaito-lehti julkaisi helmikuun numerossa vertailulaskelman, jossa verrataan kahta laskutuspalvelua käyttävää kevytyrittäjää. Toinen heistä on perustanut toiminimen ja laskuttaa yrityksen laskutuspalvelun kautta. Toinen esimerkkiyrittäjä käyttää yksityishenkilöiden laskutuspalvelua. 8000 euron laskutuksella heidän yritystoiminnasta käteen jäävän tulonsa erotus on 1100 euroa.

Hämeen Yritysviestintä
toimitus@hameenyrityssanomat.fi