YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Suuren kustantamon pitkäaikainen johtaja ihastui pieneen kirjakauppaan – Nyt 26 vuoden ura alalla jää, ja hänestä tulee kirjakauppias
Otavan toimitusjohtaja Pasi Vainio pelasti ystävänsä kanssa 119-vuotiaan kirjakaupan. Heillä on kaupan varalle suuria suunnitelmia. Siitä tulee Ruovedelle pienimuotoinen kulttuurikeskus.
Kirjankustantamo Otavan pitkäaikainen toimitusjohtaja Pasi Vainio tekee urallaan täyskäännöksen. Otavan kustannuspuolta 26 vuotta johtanut Vainio ryhtyy kirjakauppiaaksi historialliseen Vinhan kirjakauppaan Ruovedelle.
Opiskeluaikoinaan Turun kauppakorkeakoulussa Vainio työskenteli kirjakaupassa viiden vuoden ajan, ja noista ajoista jäi hyvät muistot.
– Olen tässä miettinyt, mitä haluaisin isona tehdä. Minulla on ollut pitkään sellainen haave, että pieni kirjakauppa jossain voisi olla kiva.
Vinhan 119-vuotias kirjakauppa on eräs Suomen vanhimmista yksityisistä kirjakaupoista. Se on myös Otavan asiakas, ja siksi ennestään tuttu Vainiolle. Hän tiesi, että kysymyksessä on viehättävä, vuonna 1931 rakennettu talo. Muuten Vainiolla ei ole yhteyksiä Ruovedelle.
Viime kesäkuussa hän sai tietää, että kirjakauppa on myytävänä. Hän soitti kaupan omistajalle, joka vahvisti olevansa myymässä kauppaa, meni se mihin käyttötarkoitukseen hyvänsä.
– Harmittelin sitä kesän ajan itsekseni. Jos kiinteistö olisi myyty esimerkiksi asunnoiksi, siinä olisi hävinnyt viimeinen näin vanha kirjakauppa, joka on näin vanhassa kiinteistössä.
Vainio soitti ystävälleen Mikko Vartiaiselle, antikvariaattiyrittäjälle, joka pyörittää verkossa Suomen suurimpia antikvariaatteja.
– Kysyin Mikolta, keksisikö hän, kuka Vinhan kirjakaupan voisi yrittää pelastaa, ja Mikko totesi, että etköhän sä soittanut siksi, että me tekisimme sen.
Mittava remontti
Kaupan avajaiset ovat 23. huhtikuuta ensi keväänä. Kiinteistö siirtyy Vainion ja Vartiaisen hallintaan lokakuun jälkeen, ja marraskuussa siellä alkaa mittava remontti. Kaupan yläkerrassa on ollut kauppiaan asunto, josta tehdään neljä kahden hengen majoitustilaa. Kesällä ne palvelevat matkailijoita, talvisin toimivat taiteilijaresidensseinä.
Remontointi tehdään talon historiaa kunnioittaen.
– Poistamme ajan saatossa tulleita kerrostumia ja menemme ajassa taaksepäin. Emme tee museota, mutta säilytämme talon alkuperäisen idean.
Vainio mainitsee, että remontti tehdään siinä hengessä, että paikasta tulisi mahdollisimman Instagram-ystävällinen.
– Tuomme sinne sellaista esineistöä ja kuriositeetteja, joita ihmiset haluavat kuvata ja jakaa. Sitä tullaan hyödyntämään markkinoinnissa.
Pienimuotoinen kulttuurikeskus
Vainio ja Vartiainen tietävät, ettei pelkkä kirjakauppatoiminta pienellä kylällä menesty. Niinpä he ovat kehitelleet Vinhan taloon ja sen ympäristöön joukon erilaisia kulttuuritapahtumia ja -palveluita.
– Kirjakaupasta tulee Ruovedelle pienimuotoinen kulttuurikeskus.
Yhteen kirjakaupan huoneeseen tehdään antikvariaatti, joka toimii myös nettikauppana. Varastohuoneesta tulee taidegalleria, jossa on vaihtuvia taidenäyttelyitä. Taloon tulee myös kirjakahvila ja ulkoterassi.
Toimittuaan 26 vuotta Otavassa Vainio tuntee lähes kaikki Suomen kirjailijat ja kulttuuriväen. Ja kaikki, jotka ideasta ovat kuulleet, ovat ottaneet sen ilolla vastaan. Vainio suunnittelee kauppaan ja piha-alueelle muun muassa pitkien pöytien illallisia, runo- ja lukuiltoja, viikoittaisia kirjailijahaastatteluja, luentoja ja musiikkia.
Vainio toivoo myös yhteistyötä eri kulttuurikohteiden kanssa, esimerkiksi 30 kilometrin päässä sijaitsevan Mäntän Serlachius-museon. Hän suunnittelee, että Tampereelta liikennöivä höyrylaiva Tarjanne voisi tehdä Ruovedelle kirjailijaristeilyjä. Suunnitelmissa on myös kolmipäiväinen kirjallisuusfestivaali heinäkuun lopulla. Toki Vainio toivoo, että myös ruoveteläiset ottaisivat kaupan ja kahvilan omaksi olohuoneekseen.
Vinhan kirjakaupan taustatueksi perustetaan yhdistys Vinhan ystävät ry.
– Pyrimme saamaan siihen jäseniksi mahdollisimman paljon kirjailijoita ja taiteilijoita, kulttuuriväkeä. Siten saisimme yhteisön, joka ottaisi tämän asian omakseen.
Painettu kirja säilyy
Ruoveden kokoisella paikkakunnalla kirjakauppa tekee tilinsä kesällä.
– Olemme laskeneet, että pystyisimme sesongin ulkopuolella kattamaan ylläpitokustannukset ja henkilöstömenot.
Kauppaan palkataan yksi myymälänhoitaja, lisäksi Vainio ja Vartiainen vuorottelevat tiskin takana. Tavoite ei ole rikastua, mutta saada toiminta pyörimään sen verran kannattavasti, että se jatkuu.
– Tämä on ennen kaikkea kulttuurityötä.
Vainio ja Vartiainen ovat sijoittaneet kirjakauppaan omaa pääomaansa, saaneet pankkilainaa ja Finnveran mukaan takaamaan. Lisäksi toimintaan on saatu apuraha Pirkanmaan kulttuurirahastolta.
Maailmassa, jossa äänikirjat ja digitaalisuus valtaavat alaa, Vainio luottaa painetun kirjan voimaan.
– Uskon, että painettu kirja säilyy äänikirjojen rinnalla. Totta kai myynti varmasti tulevina vuosina laskee, muttei se häviä minnekään.
Otava “jää hyviin käsiin”
Otavan jättämisestä Vainion tunteet ovat vaihdelleet.
– Siihen ehti syntyä iso tunneside, ja siksi fiilikset ovat haikeat. Nyt, kun jatkosuunnitelmat ovat olemassa ja uusi toimitusjohtaja aloittaa tammikuussa, tiedän, että se jää hyviin käsiin.
Nyt Vainio pääsee katsomaan, miltä yhteistyö Otavan kanssa näyttää kirjakauppiaan näkökulmasta.
– Jatkan Otavan asiakkaana. Yhteydet säilyvät, mittakaava vain on eri.
Vainio toivoo, että hän innostaisi esimerkillään muitakin muutokseen.
– Toivottavasti tämä toimii esimerkkinä, että unelmiaan pitää uskaltaa lähteä toteuttamaan.
Artikkelia muokattu 12.10. klo 13.39: Muutettu maininta Suomen vanhimmasta kirjakaupasta muotoon eräs Suomen vanhimmista kirjakaupoista.
Kaisu Puranen