YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
SY huolissaan: Kunnissa epäterve kilpailutilanne taloushallinnossa
Suomen Yrittäjät on huolestunut kuntien talous- ja henkilöstöhallinnon palveluiden epäterveestä kilpailutilanteesta. Tämä voi tulla myös kalliiksi kunnan veronmaksajille, kun palveluita ostetaan kuntayhtiöiltä ilman kilpailutusta.
Kunnat tarvitsevat taloushallinnon palveluita: kirjanpitoa, tilinpäätöksiä, veroilmoituksia ja palkanlaskentaa. Niitä tarjoavat yksityisten yritysten lisäksi nyt myös suuret kuntaomisteiset yhtiöt kuten Sarastia.
800 työntekijän Sarastialla on noin 240 kuntataustaista omistajaa ja liikevaihtoa noin 90 miljoonaa.
– Yksityisomisteiset yritykset ovat syrjäytymässä nyt tältä markkinalta, koska kunnat haluavat suosia niitä yhtiöitä, joita ne itse omistavat, toteaa Yrittäjien elinkeino- ja kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin.
Hän painottaa, että kuntien itse omistamilla ns. inhouse-yhtiöillä on rakenteellinen etumatka: Osto niiltä ei hankintalain mukaan koskaan alistu kilpailulle.
– Siksi huonokin voi voittaa. Se on kuntalaisen kannalta huono asia, Grekin toteaa.
– Yksityiset taas eivät ikinä saa kuntaa asiakkaakseen ilman, että ne ovat ensin voittaneen kilpailutuksen. Asetelma on epäreilu, vähentää kilpailua ja johtaa tehottomuuteen, kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin painottaa.
Kolmannes kuntien hankinnoista ulottumattomissa
Julkisten hankintojen kokonaisarvo on tuoreen arvion mukaan jopa 52 miljardia. Tästä summasta kuntien inhouse-ostoja on noin 15 miljardia.
– Eli lähes kolmannes julkisista hankinnoista on täysin yritysten ulottumattomissa, Grekin selventää.
Tilitoimisto Administerin toimitusjohtaja Peter Aho on tuonut julkisesti esiin yksityisten tilitoimistojen huolen. Hän sanoi syksyllä Kauppalehdessä, että nykysysteemi suosii kuntien omistamia yrityksiä.
Kunta välttää kilpailutuksen keinotekoisilla omistusjärjestelyillä. Se voi ostaa alle prosentin osuuden kuntaomisteisesta Sarastiasta tai Monetrasta ja hankkia talouspalvelunsa sitten siltä.
– Nyt kunnissa on vallalla ostamisen ja kilpailuttamisen välttämiskulttuuri”, totesi Aho.
– Kun kilpailutus vältetään, kunta voi joutua maksamaan palvelustaan liikaa. Tällainen menettely ei ole tätä päivää, Peter Aho painotti Kauppalehdessä.
toimitus(at)yrittajat.fi