YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

30.1.2020 klo 08:15
Uutinen

SY: Ruokalähetteihin ja muihin alustatalouden toimijoihin pitää hakea ratkaisut oikeudesta

– Miksi ay-liike ei mene jonkun ruokalähetin kanssa oikeuteen hakemaan linjauksia siihen, että onko kyseessä työsuhde vai yrittäjyys, kysyy Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula.

Ruokalähettien ja muiden alustatyötä tekevien asema on puhuttanut viime aikoina niin työntekijä- kuin työnantajapuolta sekä asiantuntijoita ja päättäjiä. Asiaa on selvittänyt Etelä-Suomen aluehallintovirasto ja sitä pohtii pian myös työ- ja elinkeinoministeriön asettama työryhmä.

– Alustataloutta on hyvin monenlaista, on Airbnb, Uber, ruokalähettifirmat Wolt ja Foodora. Niitä ei voi niputtaa yhdeksi, vaan katsoa tapauskohtaisesti. Saman toimialan sisälläkin eri yritykset tekevät eri tavalla, Janne Makkula huomauttaa.

Ay-liike pitää ruokalähettejä työntekijöinä ja on sitä mieltä, että työsuhteita naamioidaan yrittäjyydeksi. Palkansaajapuoli on vaatinut muutoksia työsopimuslakiin.

Yrittäjien Janne Makkula ihmettelee ay-liikkeen vaatimuksia lakimuutoksista, kun se ei ole edes hakenut linjauksia tuomioistuimista.

– Meillä on lainsäädäntö kunnossa, lainsäädäntömuutosten vaatiminen on outoa, kun ei ole edes etsitty oikeuskäytäntöjä. Ratkaisut pitää hakea tuomioistuimista, sanoo työmarkkinajohtaja, varatuomari Makkula.

– Jos lähdetään hiihtämään, niin silloin laitetaan vieressä olevat sukset jalkaan, eikä aleta heti vaatimaan uusia suksia, Makkula vertaa.

Suomen Yrittäjät on arvioinut, että Woltissa työsuhteen tunnusmerkit eivät täyty. Arvio perustuu yhtiön kertomaan toimintamalliin ja läpikäytyyn kirjalliseen materiaaliin. Suomen Yrittäjät tarjoaa ruokaläheteille neuvontaa.

Janne Makkula kehottaa katsomaan yrittäjyyttä kokonaisuutena, eikä katsomaan asiaa pienestä reiästä näkemättä mitä ympärillä tapahtuu.

– Yrittäjyyteen kuuluu aina riski, ei ole takuupalkkaa tai turvaa siitä, että laskutusta kertyy riittävästi. Yksinyrittäjistä moni ansaitsee alle 2000 euroa kuukaudessa, työmarkkinajohtaja Makkula toteaa.

toimitus(at)yrittajat.fi

Avaa pop-up -ikkuna