YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kesätyöntekijän palkkaaminen
Kuva: Getty Images
4.10.2023 klo 11:16
Uutinen

SY tyrmistyi SAK:n vaatimuksesta – ”Todella ylimielistä yrittäjien vähättelyä”

Yrittäjissä hämmästellään etujärjestön voimakasta ulostuloa.

Tuoreen Työelämägallupin mukaan sekä työpaikoilla olisi sekä työnantaja- että työntekijäpuolella valmiutta paikalliseen sopimiseen. Työpaikalla haluttaisiin nykyistä enemmän sopia palkoista, korvauksista ja lisistä (55 prosenttia), työajoista (52 prosenttia) sekä lomien ja vapaiden ajankohdista (47 prosenttia).

Kauppalehti kirjoitti paikallisesta sopimisesta keskiviikkona, ja etujärjestö SAK hyökkäsi lehdessä voimakkaasti Suomen Yrittäjiä vastaan työmarkkinapäällikkö Rami Lindströmin suulla.

– EK ei sovi enää työehdoista, joten neuvotteluvara on kapeampi. Lisäksi valmisteluun on otettu mukaan Suomen Yrittäjät, joka ei ole työmarkkinajärjestö, vaan etujärjestö. Heillä ei ole halua kehittää työmarkkinoita, vaan jäsentensä etua, Lindström sanoi Kauppalehdessä.

– Kun Suomen Yrittäjät on otettu mukaan kolmikantaiseen valmisteluun, tuloksellisuus on romahtanut välittömästi. SY pitäisi heittää sieltä pihalle, Lindström sanoi Kauppalehdessä.

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen tyrmistyi SAK:n Lindströmin kommenteista.

– Onko SAK:n näkemys todella se, että jos perustellusti kyseenalaistaa olemassa olevaa järjestelmää ja haluaa kehittää työelämää, niin tällainen taho pitää ”heittää pihalle” valmistelusta, Salminen kysyy.

Myös Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen hämmästelee SAK:n ulostuloa.

– Tämä on todella ylimielistä suomalaisten yrittäjien vähättelyä, Pentikäinen sanoo.

Samoilla linjoilla on myös johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä.

– Jos joku on SAK:n kanssa eri mieltä, niin se taho pitää heittää valmistelusta ulos. Sama koskee vaalitulosta ja hallitusohjelmaa. Kun ei miellytä, niin aiheutetaan työpaikoille vahinkoa. Ei ihme, että SAK:n järjestäytymisaste laskee, Makkula sanoo.

– Ymmärrän, että SAK:ta harmittaa tilanne, jossa valtaa siirretään heiltä eduskunnalle, jolle lainsäädäntövalta kuuluukin sekä työpaikoille, jossa yhä harvempi kuuluu liittoon ja joissa luottamusmiehiä ei ole. Jos SY:n syyttäminen helpottaa oloa, niin se on ok, Makkula jatkaa.

Katso myös Suomen Yrittäjien ja SAK:n kohtaaminen MTV:n Huomenta Suomi -ohjelmassa

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus
Avaa pop-up -ikkuna