Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

16.9.2024 klo 08:23
Uutinen

Syksy on sadonkorjuun aikaa bisnesmaailmassakin

Vuosi 2024 on kääntymässä syksyyn ja kesän lomakausi on monien kohdalla enää muisto vain. Yritysrahoitussektorilla on tyypillistä, että keväällä tehdyn työn satoa saadaan saaliiksi syksyn aikana. Tällä kertaa kuitenkin tuntuu siltä, että tarjolla on muutakin riistaa, kuin kevään aikana tunnistetut. Pohdiskelin sorsametsällä ollessani, mistä tämä johtuu ja tulin seuraavan tyyppiseen tulokseen: Vaikka suomalaisten yrittäjien usko ei horju, on se varmasti ollut koetuksella etenkin viimeisen parin vuoden aikana.


Koronan väistyttyä Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa ja koko maailman tilanne muuttui epävarmaksi; talous mukaan lukien. Epävarmuuden lisäksi nopeasti nousseet korot ja yleiset kustannukset ovat ajaneet niin yrityksiä, kuin yksityishenkilöitä tilanteeseen, jossa on ollut pakko kiinnittää erityistä huomiota kuluihin ja jouduttu priorisoimaan asioita voimakkaastikin.


Mikä sitten on muuttunut kesän 2024 aikana? Olisi helppo sanoa, että korkotason lasku helpottaa tilannetta. Tämä on kyllä totta, mutta ei ainoa selitys. Itse sanoisin korkotason laskun, suomalaisten yritysten muuntautumiskyvyn ja yrittäjien kovan työn tuloksena, olemme saamassa Suomen jälleen nousuun. Minulla on vahva usko siihen, että tulevina vuosina näemme parempia aikoja, kun mitä viime vuodet ovat olleet. Olemme valmiita kohtaamaan tulevaisuuden haasteet entistä vahvempina ja ketterämpinä.

Asioilla on tapana järjestyä tavalla tai toisella.

Syysterveisin,
Matti Uusitalo