YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Taantuma tuli, mutta lamasta ei huolta
Kuva: Getty Images
22.12.2023 klo 08:52
Uutinen

Taantuma tuli, mutta laman uhkaa ei ekonomistin mukaan ole: ”Noususuhdanteen siemenet on kylvetty”

Marraskuun työllisyysluvut heijastavat Suomen Pankin raporttia, jonka mukaan maan talous on taantumassa.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan Suomessa oli työllisiä marraskuussa kaikkiaan 22 000 vähemmän kuin vuosi sitten.

Suomalaisten 15–74-vuotiaiden työttömyysaste oli 6,8 prosenttia eli 0,9 prosenttiyksikköä korkeampi kuin marraskuussa 2022. Työttömyysaste nousi ainoastaan miehillä, sillä naisten työttömyysaste pysyi vuoden takaisella tasolla. Myös työvoiman ulkopuolella olevien määrä kasvoi 17 000 henkilöllä vuoden takaiseen verrattuna.

– Suomen talous vajosi vuoden jälkimmäisellä puoliskolla taantumaan, mikä näkyy selvästi myös työllisyysluvuissa ja lomautuksissa. Kotitalouksien kulutus vähenee, yritysten luottamusmittarit ovat laskeneet voimakkaasti ja Euroopan keskuspankin rahapolitiikka pysyy edelleen Suomen talouden kannalta liian kireänä. Ei ole yllättävää, että ensi vuoden kasvuennusteita on jo alettu korjaamaan reilusti alaspäin, Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom sanoo.

Taantuma kääntyy odotettua hitaammin

Suomen Pankin tällä viikolla julkaiseman ennusteen mukaan Suomen bruttokansantuote supistuu 0,5 prosenttia vuonna 2023 ja 0,2 prosenttia vuonna 2024. Tämän jälkeen BKT:n kasvu palaa pitkän aikavälin keskimääräisen kasvun tuntumaan.

Ohlsbomin mukaan Tilastokeskuksen tuoreiden lukujen valossa taantumasta toivutaan odotettua hitaammin.

– Työllisyyden heikkeneminen yhdistettynä sosiaalietuuksien leikkauksiin hidastaa kotitalouksien ostovoiman kasvua, mikä tulee näkymään myös yritysten ensi vuoden tuloksissa.

– Väestön ikääntyminen pitää työvoiman ulkopuolisten osuuden korkeana. Pidempiaikaiseen työttömyyden kasvuun ei Suomen taloudellisen huoltosuhteen ja julkisen talouden näkökulmasta olisi varaa. Tuottavuutta ja työllisyyttä nostavia rakenteellisia uudistuksia tulisi saada käyntiin mahdollisimman pian, Ohlsbom jatkaa.

Monia lupaavia merkkejä

Työttömyysasteen lievästä kasvusta huolimatta työllisyys on toistaiseksi edelleen hyvällä tasolla. Positiivista Ohlsbomin mukaan on myös se, että taantuma ei todennäköisesti jää pitkäaikaiseksi, eikä laman uhasta voi vielä puhua.

Tuoreen, Suomen Yrittäjien teettämän yrittäjägallupin mukaan pienten ja keskisuurten yritysten tilanteessa on jo tapahtunut lievä käänne parempaan.

– Vuodesta 2024 tulee kyllä haastava, mutta noususuhdanteen siemenet on jo kylvetty.

Suomen laskusuhdanne on ekonomistin mukaan mahdollista selättää nopeasti, koska inflaatio on jo hidastunut merkittävästi ja markkinakorot lähteneet laskuun.

– Kysyntä saa elvytystä, mikä toivon mukaan näkyy suoraan yritysten ensi vuoden tuotannossa. Taantuman taustalla ei myöskään ole pankkikriisin kaltaisia rakenteellisia umpisolmuja, ja palvelualojen tilanne näyttää edelleen kohtuulliselta. Yrityksillä on lisäksi patoutunutta investointitarvetta, joka purkautuu korkotason laskettua ja kysynnän elvyttyä.

Hyvinä merkkeinä Ohlsbom pitää sitä, että Suomeen on suunnitteilla paljon energiasiirtymään liittyviä investointeja. Uudisrakentamisen hän uskoo lähtevän kasvuun korkojen laskettua, sillä asunnoille on edelleen kysyntää.

– Talouden perustukset ovat siis pääosin kunnossa. Pieni työntöapu korkomarkkinoilta ja hallitukselta voi riittää kääntämään suhdanteen.

Vinkkaa meille juttuaihe!

Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus saa olla minuun yhteydessä mahdollista haastattelua varten
Toimitus
Toimitus