25.1.2019 klo 14:08
Uutinen

Taatusti eettistä kahvia: Kahvilayrittäjä Victoria Nuottanen tapaa itse jokaisen viljelijän

Victoria Nuottaselle oli jo 14-vuotiaana selvää, että hän perustaa oman kahvilan.

Victoria Nuottasen Kahvi Charlottassa asiakas tietää tarkalleen, mistä hänen kuppiinsa valmistettu kahvi on peräisin.

Nuottasen mukaan kahvin alkuperä on jatkuvasti tärkeämmässä roolissa kuluttajille. Huolenaiheita ovat julkisuudessa esiin nousseet asiat kuten viljelytiloilla esiintyvät ihmisopikeusloukkaukset ja lapsityövoiman käyttö. Finnwatchin vuonna 2016 tehdyn selvityksen mukaan alkutuotannossa on monenlaisia ongelmia.

– Kun kävi itse paikan päällä, näki, miten homma oikeasti toimi, Nuottanen kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

Tällä hetkellä Nuottanen miettii kuumeisesti yrityksen toiminnan kehittämistä.

– Laajennamme jatkossa toimintaa, emme toimipisteitä. Olen ollut muutaman vuoden äitiyslomalla, joten en ole kunnolla päässyt toteuttamaan ideoitani. Kun helmikuussa palaan töihin, niin pääsen täysillä tykittämään, Nuottanen kommentoi Yrittäjäsanomille.

Naisen tarkoituksena on laajentaa tarjontaa nimenomaan yrityksille.

– Ruoka- ja sämpylätoimituksia toimistoille, kahvituksia ja kahvipaputoimituksia, hän luettelee.

Kahvipapujen alkuperä on jatkossakin yksi toiminnan tärkeimmistä arvoista.

– Tarkoituksenamme on laajentaa tuotevalikoimaa myös kaakaoon. Ostamme sitä yhdeltä perhetilalta Ecuadorista. Tiedämme siten tarkalleen, missä kaakaomme valmistetaan. Menemme toukokuussa käymään paikan päällä ja silloin tavoitteena on luoda myös uusia kontakteja kahvipuolelle.

”Kahvin hinnalla saa tarinan”

Pääasiallisesti kahvi tulee edelleen Kolumbiasta, missä Nuottanen on tehnyt useamman vuoden yhteistyötä paikallisten tilojen kanssa. Hän on käynyt henkilökohtaisesti tapaamassa kaikkia toimittajia.

Nuottasen mukaan tuotanto-olosuhteet ovat usein paremmat, kun puhutaan pienempien paahtimoiden tekemistä tilauksista.

– Papuja ei kerätä koneilla, vaan ne kerätään käsin. Se vie enemmän aikaa, joten siitä myös maksetaan kerääjälle enemmän, hän kertoo Helsingin Sanomille.

Nuottanen päätti 14-vuotiaana ryhtyä kahvilayrittäjäksi. Hän kartutti osaamistaan työskentelemällä ulkomailla. Ensimmäisen kahvilansa hän avasi viisi vuotta sitten Helsingin Kamppiin. Kaksi vuotta sitten yritys laajensi Tikkurilaan ja Kulttuuritehdas Vernissaan Vantaalle.

– Kahvimme ovat kalliimpia kuin kaupassa myytävät kahvit. Mutta hinnalla saa tarinan: nämä rahat menevät suoraan tälle perheelle. Markettikahvin alkuperää ei välttämättä saa koskaan selville, Nuottanen kertoo HS:lle.

Kuva: Victoria Nuottasen albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi