YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Taidekäsityöläiset tunteiden tulkkina: koruilla voi ilmaista juuriaan tai antaa perintölusikoille uuden elämän
Pirkanmaan Yrittäjät vieraili Finlaysonin alueen NYTdesign -joulukaupassa ja haastatteli taiteilijoita taidonnäytteiden takana.
Inpiraationa arktinen kultturiperintö
Juuriltaan keskisuomalainen taitelija ja taidekäsityöläinen Saija Lehtonen työskentelee tällä hetkellä Nokialla ja Karstulassa.
Saijalla on syvä arvostus suomalaista kulttuuriperintöä kohtaan.
– Isovanhemmilla on aina syöty hirvenlihaa. Hirvi on ollut aina läsnä elämässä tavalla tai toisella – maastossa, lautasella tai sisustuksessa, Saija muistelee.
Saijan inspiraation lähteenä toimivat luonto ja luonnonmateriaalit. Materiaaleina hän työstää muun muassa kalansuomuja, hirven karvaa, hirven sarvea, hirven kynttä, puuta, mehiläisvahaa ja nahkaa.
– Minua inspiroivat myös perinteiset, ekologiset käsityötaidot, joiden mukana siirtyy paljon syvää tietoa. Vanhat taidot tuovat ymmärrystä luonnon kiertokulusta ja kytkevät ihmisen kiinteäksi osaksi ympäristöään. Suhtaudun näihin taitoihin ja materiaaleihin intohimoisella kiinnostuksella, Saija kertoo.
Julkaise sivu tai esikatsele sivua nähdäksesi karusellin toiminnassa.
Jokaisella korulla on kantajalleen merkityksellinen tarina
Metalliartesaani ja taidekäsityöläinen Laura Saarivuori-Eskola asuu ja työskentelee Tampereella, mutta on aluperin kotoisin Enosta, Pohjois-Karjalasta.
EKORU:a luotsaava yrittäjä valmistaa koruja esimerkiksi hopea-aterimista ja suomalaisista kolikoista. Tilauskoruja on tehty vaikkapa kummilusikoista tai syntymävuoden tai hääpäivävuoden penneistä.
– Korulla on aina tarina ja koru on kantajalleen henkilökohtainen. Kierrätysmateriaaleja käyttämällä tuo tarina moninkertaistuu, Laura kertoo.
Julkaise sivu tai esikatsele sivua nähdäksesi karusellin toiminnassa.
Lauran koruja löytää Finlaysonin joulukaupan lisäksi myös Tallipihalta Nooran Putiikista.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Eija Ranua
eija.ranua@yrittajat.fi