YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Tällä marjatilalla kaikki kausityöläiset ovat Ukrainasta – Tiloilla panostetaan terveysturvallisuuteen
Terveysturvallisuus on marjatilojen ykkösasia nyt, kun Suomeen on saapunut yhteensä yli 10 000 ulkomaista kausityöntekijää. Leppävirralla Kolarinpellon tilan työntekijät ovat Ukrainasta.
Suomalaisilla marjatiloilla eletään parhaillaan jännittäviä päiviä. Esimerkiksi mansikkatiloilla valmistaudutaan kuumimpaan sesonkiin ja samalla odotetaan vielä joidenkin ulkomaalaisten kausityöntekijöiden töihin pääsyä.
Terveysturvallisuuden suhteen yrityksissä ollaan varmemmilla vesillä kuin vuosi sitten, jolloin koronan torjuntakeinoihin vasta totuteltiin.
Esimerkiksi leppävirtalaisella Kolarinpellon marjatilalla on toimittu juuri niin kuin neuvotaan: Ukrainasta tulleet kausityöntekijät kävivät koronatestissä ennen Ukrainasta lähtöään ja vielä kahdesti Suomessa. Leppävirralla mansikanpoimijat olivat aluksi karanteenissa.
– Viimeisimpänä saapuneet työntekijämme aloittivat työt juhannusviikon tiistaina, Kolarinpellon emäntä Noora Räsänen kertoo.
Tukea tarjolla ilmaiseksi
Tänä vuonna Kolarinpellon tilalla on ollut kaikin puolin viime vuotta helpompi valmistautua sesonkiin.
– Viime vuonna vaikutti aluksi siltä, että meille olisi päässyt yksi työntekijä, mutta lopulta ulkomaisia kausityöntekijöitä tuli kaikkiaan 13 henkilöä, Noora Räsänen kertoo.
Viime kesän alla hän työskenteli myös hankkeessa, jonka tavoitteena oli löytää työntekijöitä koronakurimuksesta kärsineille Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan tiloille.
Tänä vuonna Räsänen tietää, että mikäli kauden aikana ilmenee mitä tahansa koronatilanteeseen liittyviä ongelmia, hänen tilaltaan voidaan ottaa yhteyttä Töitä Suomesta Oy:hyn.
MTK:n, Suomen Kylät ja ProAgria Keskusten Liiton viime vuoden koronakriisin aikaan perustama palvelu on auttanut yrityksiä hankkimaan ulkomaalaista työvoimaa sekä järjestänyt tilauslentoja.
– Tällä hetkellä tilanne näyttää oikein hyvältä, Töitä Suomesta Oy:n toimitusjohtaja Marko Mäki-Hakola sanoo.
Koronaan ja kausityövoimaan liittyvää tietoutta jaetaan www.toitasuomesta.fi-sivuston lisäksi myös puhelimitse.
– Meillä on koko ajan kuusi henkilöä vastaamassa koronaneuvontapuhelimeen, eikä palvelumme maksa mitään, Marko Mäki-Hakola kertoo.
Töitä Suomesta Oy onnistui rakentamaan koronaturvallisen kausityöläisten putken jo viime vuonna.
– Meidän kauttamme Suomeen tuli 3000 kausityöntekijää, mutta ei ainuttakaan tartuntaketjua, Mäki-Hakola kertoo.
Tulijoita huomattavasti normaalia vähemmän
Tämä kesänä erityyppisiin kausitöihin on haettu viime kesää vähemmän ulkomaalaisia työntekijöitä.
Normaalivuosina Suomeen saapuu kesäksi noin 16 000 kausityöntekijää, mutta nyt luku jää reiluun kymmeneen tuhanteen.
Muutos johtuu osin kotimaisten rekrytointien lisääntymisestä.
– Tilanteeseen vaikuttaa myös yrittäjien pyrkimys repiä enemmän omasta selkänahastaan sekä se, että osa kausityöntekijöistä työskentelee useammalla eri tilalla, Mäki-Hakola sanoo.
Samalla hän korostaa, että ulkomailta tiloille saapuvat konkarit ovat kultaakin kalliimpia.
– Moni tila ei toimisi ilman heitä. Ensikertalaiset ovat aina ensikertalaisia, eikä konkareiden asiantuntijuutta pysty nopeasti korvaamaan.
Myös Leppävirran Kolarinpellon tilalla on otettu ennestään tutut marjanpoimijat ilolla vastaan.
– Ukrainasta meille tulleista 15 työntekijästä 12 on ollut meillä töissä aiemminkin, ja tiedämme, että he ovat työhön sitoutuneita, luotettavia ja ahkeria, Noora Räsänen kertoo.
Kolarinpelto nojaa ukrainalaiseen ydinryhmään
Kaikista suomalaistiloilla työskentelevistä kausityöntekijöistä noin 90 prosenttia tulee juuri Ukrainasta.
– Kausityöläisyyttä on kaikissa maissa. Siinä missä Suomeen tullaan esimerkiksi Ukrainasta. Thaimaasta ja Vietnamista, Etelä-Eurooppaan saavutaan Afrikasta, Marko Mäki-Hakola kertoo.
Kolarinpellon tilalle on tullut aiemmin työntekijöitä myös Venäjältä ja Virosta, mutta jo viitisen vuotta kaikki tilan kausityöntekijät ovat olleet ukrainalaisia.
Kausityöläisten ydinryhmä on pysynyt samana kahdeksan vuotta.
– Olen ollut heihin sähköpostiyhteydessä koko kevään ajan, ja kyllä heitä on ollut tuntemattomiin verrattuna varmasti tuhat kertaa helpompi ohjeistaa terveysturvalliseen töihin tuloon, Noora Räsänen sanoo.
Ukrainalaispari kahdeksatta kertaa Suomessa
Toukokuussa Leppävirralle tulleet Katia ja Dima Shvediuk olisivat valmiita jäämään vaikka kokonaan töihin Suomeen.
– Olemme täällä jo kahdeksatta kertaa. Pandemiatilanne ei arveluttanut, sillä tiedämme, että Kolarinpellossa kaikki on ohjeiden mukaan järjestettyä.
Marjatilalta Katia ja Dima odottavat yhteensä yli kolmentuhannen euron tuloja, ja lisätienestejä hankitaan luonnonmarjoja ja sieniä poimimalla.
– Kolarinpellossa tuntuu kuin emme olisi työntekijöitä vaan omistajapariskunnan ystäviä, Shvediukit kehuvat.
Teksti ja kuvat:
Leila Itkonen
toimitus(at)yrittajat.fi