YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Getty Images
25.10.2024 klo 14:12
Uutinen

Tällaisella vähäisellä lahjalla yritys voi muistaa työntekijöitään verottomasti

Millaisen vähäisen lahjan voi antaa verottomasti työntekijöilleen?

Monella yrityksellä on tapana muistaa työntekijöitään joululahjalla tai vähäisellä muulla lahjalla vuoden lopussa. Mutta millainen vähäinen lahja on työntekijälle verovapaa?

Verottajan mukaan koko henkilökunnalle annettava tavanomainen ja kohtuullinen lahja on saajalleen verovapaa, jos lahjan arvonlisäverollinen hinta ei ylitä sataa euroa. Yritys saa puolestaan vähentää henkilökuntalahjan kulut tuloverotuksessaan.

Yhtiössä työskentelevä yrittäjäosakas voi saada verovapaan joululahjan samoin edellytyksin kuin yhtiön muutkin työntekijät, vaikka yhtiössä ei hänen lisäkseen työskentelisi muita työntekijöitä. Henkilökunnan lukumäärällä saattaa kuitenkin olla merkitystä arvioitaessa henkilökuntaedun tavanomaisuutta ja kohtuullisuutta. Toiminimiyrittäjä ei ole verotuksessa itsensä työnantaja eikä siten voi järjestää itselleen verovapaita henkilökuntaetuja.

Työntekijän saaman lahjan verovapaus koskee kuitenkin lähtökohtaisesti vain tavaralahjoja. Jos työntekijälle annetaan yksilöimätön lahjakortti tai rahaa, nämä molemmat ovat aina veronalaista palkkaa. Lahja voi olla työnantajan valitsema esine, pääsylippu, palvelu tai yksilöity lahjakortti, joka oikeuttaa tietyn esineen tai palvelun ostoon. Työntekijä voi myös valita lahjansa työnantajan etukäteen valitsemista muutamista vaihtoehdoista verovapauden vaarantumatta.

Verohallinnon ohjeessa mainitaan esimerkkinä verovapaasta lahjasta kirjan hankkimista varten annettu lahjakortti, jolla ei voi hankkia kaupasta mitään muita tuotteita kuin kirjan. Lahjakortti katsotaan yksilöidyksi, vaikka sillä voi hankkia minkä tahansa kirjan kyseisen kirjakaupan valikoimasta. Jos lahjakortilla voisi hankkia (kirjan sijasta) minkä tahansa tuotteen kirjakaupan valikoimasta, lahjakortti on yksilöimätön ja siten palkkaa.

Näin Verohallinto ohjeistaa lahjakorttien verovapauden edellytyksistä

  1. Lahja annetaan koko henkilökunnalle.
  2. Lahjakortin arvo on enintään 100 euroa.
  3. Lahjakortti on henkilökohtainen eli nimetylle työntekijälle annettu.
  4. Työnantaja on rajannut lahjakortin käyttökohteen tietystä paikasta hankittavaan esineeseen tai palveluun eikä lahjakortilla voi hankkia muuta. Lahjakortti voi oikeuttaa valitsemaan tuotteen tai palvelun useiden samanlaisten tuotteiden tai palveluiden joukosta taikka tuotteen tai palvelun useiden erilaisten tuotteiden tai palveluiden joukosta.
  5. Lahjakorttia ei voi muuttaa rahaksi.
    Lähde: Verohallinto

Jos työntekijä on joululahjan lisäksi saanut vuoden aikana työnantajalta muitakin lahjoja, niin lahjakorttien ja muiden lahjojen yhteenlaskettu arvonlisäverollinen hinta ei saa ylittää sataa euroa. Vähäisten lahjojen vuotuisen yhteisarvon ylittäessä sata euroa saajaa kohti ylittävä osuus luetaan palkaksi.

Mainos- vai edustuslahja?

Yhteistyökumppaneille annettavissa lahjoissa jaottelu kulkee mainos- ja edustuslahjojen välillä.

Mainoslahjalle tunnusomaista on se, että se annetaan samanlaisena usealle eri taholle. Mainoslahjan arvonlisäverollinen hinta saa olla korkeintaan 50 euroa, ja yritys voi myös vähentää mainoslahjan verotuksessaan.

Edustuslahja on puolestaan erikseen valittu ja henkilökohtaisempi kuin usein yrityksen logon tai nimen sisältävä mainoslahja. Esimerkiksi konjakki- ja viinipullojen sekä muiden alkoholilahjojen on katsottu verotuskäytännössä liittyvän lähtökohtaisesti edustamiseen. Edustuslahjan hinnasta yritys saa vähentää verotuksessaan puolet, arvonlisäveron vähennysoikeutta ei kuitenkaan ole.

Tässä jutussa on hyödynnetty 3.12.2021 julkaistua Yrittäjät.fin juttua, jota on ajantasaistettu.

Edit 3.11.2024 klo 21.00 Lisätty otsikkoon, ingressiin ja leipätekstiin alkuun sana vähäinen lahjan eteen sekä lyhennetty otsikkoa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Avaa pop-up -ikkuna