Tämä ilmoitus puuttuu yhä kymmeniltä tuhansilta yrityksiltä – Uhkana poisto kaupparekisteristä

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) poistaa kaupparekisteristä yrityksiä, jotka eivät ilmoita tietoja tosiasiallisista edunsaajistaan kehotuksista huolimatta.

Patentti- ja rekisterihallitus on tällä viikolla tehnyt merkinnän kaupparekisteritietoihin sellaisille osakeyhtiöille ja osuuskunnille, jotka eivät ole ilmoittaneet edunsaajatietojaan saamastaan kehotuskirjeestä huolimatta.

Jos nämä yritykset eivät tee edunsaajailmoitusta 20. marraskuuta mennessä, ne määrätään selvitystilaan tai poistetaan kaupparekisteristä.

Rekisteristä poistot tehdään joulukuussa 2024.

47 000 ei ole tehnyt ilmoitusta

PRH on muistuttanut yrityksiä edunsaajailmoituksen tekemisestä eri kanavissa. Kaupparekisterissä on kuitenkin vielä noin 47 000 yritystä, joilta lakisääteinen ilmoitus on jäänyt tekemättä.

Kaupparekisterilain mukaan jokaisen osakeyhtiön ja osuuskunnan täytyy ilmoittaa kaupparekisteriin tiedot tosiasiallisista edunsaajistaan eli omistus- tai määräysvaltaa käyttävistä henkilöistä. Velvollisuus ei kuitenkaan koske pörssiyhtiöitä ja keskinäisiä kiinteistöosakeyhtiöitä.

PRH on rekisteröinyt yritysten edunsaajatietoja heinäkuusta 2019 alkaen. Velvollisuus tehdä maksuton edunsaajailmoitus ja pitää tiedot ajan tasalla koskee yhteensä noin 280 000 yritystä.

Kaupparekisteristä poistaminen tai selvitystilaan määrääminen perustuu osakeyhtiölakiin, osuuskuntalakiin ja kaupparekisterilakiin.

Jos yritys poistetaan kaupparekisteristä, yritys voi hakea muutosta päätökseen valittamalla Helsingin hallinto-oikeuteen.

Edunsaajailmoituksen tekemisestä voi lukea lisää PRH:n verkkosivuilta.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus