YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Tämä yritys palkkaa konsulteiki vain autismikirjon henkilöitä
Unicus Oy palkkaa ohjelmistokonsulteiksi ainoastaan henkilöitä, joilla on autismikirjon diagnoosi. Kuva: Getty Images

Tämä yritys palkkaa konsulteiksi ainoastaan autismikirjon henkilöitä: ”Erityisen hyvä kyky oppia asioita”

It-alalla toimiva Unicus Oy on ottanut asiakseen helpottaa autismikirjon diagnoosin saaneiden työllistymistä.

Yhteiskunnallisten yritysten liitto ARVO ry palkitsi perjantaina Suomen vaikuttavimman yrityksen. Kyseessä on lajissaan ensimmäinen tunnustus, jonka sai it-alalla toimiva Unicus Oy. Yritys palkkaa ohjelmistokonsulteiksi ainoastaan henkilöitä, joilla on autismikirjon diagnoosi.

Vuonna 2019 toimintansa Suomessa aloittanut Unicus pyrkii työllistämään mahdollisimman monta autismikirjon osaajaa.

– Heillä on paljon ominaisuuksia, jotka tekevät heistä hyviä työntekijöitä it-alalla. Autismikirjon diagnoosin saanut ihminen voi olla hyvin tarkka ja yksityiskohtiin keskittyvä. Hän voi nähdä muotoja ja kuvioita, joita joku toinen henkilö ei helposti näe. Heillä voi olla myös erityisen hyvä kyky oppia asioita, Unicus Oy:n toimitusjohtaja Jukka Mikkonen sanoo.

Mikkonen muistuttaa, että koska autismikirjo on laaja, tällaisia kykyjä ei ole kaikilla diagnoosin saaneilla. Yritys on hionut rekrytointiprosessiaan löytääkseen parhaat kyvyt.

– Meillä on oma monivaiheinen rekytointiprosessi. Pyrimme sen aikana olemaan mahdollisimman avoimia hakijaa kohtaan. Usein on niin, että autismikirjon henkilöt jännittävät paljon ensimmäistä kohtaamista. Yritämme siksi luoda turvallisen tilan keskustella asioista.

“Autismikirjon diagnoosin saanut ihminen voi olla hyvin tarkka ja yksityiskohtiin keskittyvä.”

Jukka Mikkonen, Unicus Oy

Tavallista pidempi rekrytointiprosessi

Työhaastattelussa pyritään selvittämään muun muassa se, onko hakijalla esimerkiksi aistiyliherkkyyksiä. 

– Kysymyksiin ei ole pakko vastata, eivätkä rajoitteet estä työllistymistä. Jos henkilöllä on esimerkiksi aistiyliherkkyys kovista äänistä, emme voi antaa hänelle lupausta siitä, ettei hän joudu tilanteeseen, jossa on kovia ääniä, mutta voimme tehdä ehkäiseviä toimenpiteitä.

Unicus edellyttää ohjelmistokonsulteiksi hakevilta paitsi autismikirjon diagnoosia, myös hyvää englannin kielen taitoa ja vahvaa it-alan harrastuneisuutta.

– On aina hyvä, jos on tehnyt erilaisia asioita it-maailmassa. Silloin on paremmat mahdollisuudet löytää sopiva projekti.

Mikkosen johtaman yrityksen tavoitteena on kouluttaa ja opastaa muita alan yrityksiä ymmärtämään, että autismikirjon henkilöitä kannattaa palkata. Hän myöntää, että rekrytointiprosessi on erilainen kuin perinteisissä tilanteissa.

– Rekrytointivaiheessa pitää nähdä enemmän aikaa ja vaivaa autismikirjon henkilön kohdalla. Nämä henkilöt eivät ole useinkaan kovin hyviä mainostamaan omaa osaamistaan ja kertomaan vahvuuksistaan. Siksi näitä asioita pitää vähän kaivaa esille.

Suomen vaikuttavimman yrityksen tunnustus jaettiin Yhteiskunnallisen yritystoiminnan päivässä 16. marraskuuta. Kilpailun tuomaristossa toimivat ARVOn hallituksen jäsenet, Cuckoon toimitusjohtaja Amel Gaily ja Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun emeritaprofessori Anna-Maija Lämsä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen