Suvisaaristossa on muutama sata ympärivuotista asukasta. Saaristokauppa on aina ollut tärkeä osa pientä saaristoyhteisöä. (Kuva: Kristina Tukiainen)
5.10.2022 klo 09:00
Uutinen

Tämän kyläkaupan kahvioon on kävelty 23 kilometriä syömään savulohta – Yrittäjä pelasti saaristolaiskaupan 10 vuotta sitten ja etsii nyt itselleen seuraajaa

Suvisaariston Saaristokauppa on palvellut pientä kyläyhteisöä 1920-luvulta asti. Kauppaa 10 vuotta menestyksekkäästi pyörittänyt Kristina Tukiainen haluaa vielä tehdä työurallaan muutakin.

Espoon Suvisaaristossa sijaitsevan, paikallisten rakastaman Saaristokaupan tulevaisuus on ainakin väliaikaisesti kysymysmerkki, sillä kauppaa 10 vuotta pyörittänyt yrittäjä Kristina ”Miiru” Tukiainen aikoo lopettaa uransa kauppiaana.

– Olen tehnyt sen, mitä alun perin lähdin tekemään, eli pelastamaan kyläkaupan, ja säilyttämään ainakin sen palvelun tässä kylässä. Koen, että olen onnistunutkin siinä. Ainakin asiakkaiden palaute on sellaista, että kauppaa ja kahvilaa arvostetaan, Tukiainen sanoo.

Tukiainen muutti perheineen Suvisaaristoon vuonna 1999, ja käytti alusta asti aktiivisesti paikallisen kaupan palveluja. Vuonna 2011 perhe, joka oli pyörittänyt kauppaa, lopetti.

– Taustalla oli ehkä se, että toimintaympäristö oli muuttunut vajaan sadan vuoden aikana valtavasti. Tänne tuli silta, ja kaikki marketit tulivat paljon lähemmäs myös mentaalisesti. Lisäksi kauppojen aukioloajat vapautettiin. Sitä ennen kauppaa sai täällä pitää auki sunnuntaisin, kun isot kaupat eivät saaneet olla auki.

Kahvilan merkitys kasvoi

Niinpä Tukiainen päättikin alkaa pyörittää kyläkauppaa. Hän on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri. Periaatteessa hänellä siis oli kaupallinen koulutus, mutta 20 vuotta aikaisemmin opiskeltu ulkomaankaupan markkinointi ei tuonut käytännön valmiuksia yrittämiseen.

– Osaamista karttui käytännön ja kantapään kautta.

Toiminnan painopiste oli alussa päivittäistavarakaupassa. Tukiainen aloitti myymällä kaupassaan myös luomu- ja lähituotteita, mutta niille ei ollutkaan niin kovaa kysyntää kuin hän oli ajatellut.

– Sehän on arvokasta tavaraa ostaa sisään. Se jäi aika nopeasti pois ihan kannattavuussyistä.

Pikku hiljaa kaupan yhteyteen alkoi syntyä kahviotoimintaa melkein kuin itsekseen.

– Kahvio lähti vähän kuin orgaanisesti kasvamaan siinä samalla. Yhtäkkiä tarvitsimmekin lisää tilaa, ja kahvilan merkitys kasvoi hurjasti vuosien mittaan.

Nykyään kaupan yhteydessä toimii kahvio, josta saa myös lounasta. Lisäksi kaupan valmistiskistä myydään itse valmistettuja ruokia, kuten lasagnea ja graavikalaa.

Miiru Tukiainen kertoo olevansa hyvin eläinrakas. Sylissä Mortti-pentu.

Kävellen Arabianrannasta

Suvisaaristossa on muutama sata ympärivuotista asukasta. Valtaosa rakennuskannasta on kesämökkejä. Saaristokauppa on aina ollut tärkeä osa pientä saaristoyhteisöä.

– Täällä käy sekä kylän että lähialueen asukkaita. Terveisiä myös sille 72-vuotiaalle rouvalle, joka käveli Helsingin Arabianrannasta tänne syömään savukalaa. Se on mielestäni äärimmäinen esimerkki siitä, että kauempaakin on tultu, Tukiainen naurahtaa.

Kaupalla menee nyt hyvin. Tukiainen kertoo, että myyntitapahtumia kertyy 100-200 päivässä, ja lounaita myydään sataankin annokseen asti päivässä.

Tukiainen kertoo, ettei hänelle ole tullut kertaakaan kauppiasuransa aikana sellainen olo, että asiakasvirta tyrehtyisi. 

– Sellaista tilannetta ei ole. Vaikka talvella on hiljaisempaa, kyllä asiakasvirta on ollut jatkuvaa.

Aika tehdä jotain muuta

Varsinkin kesällä, lomakautena Suvisaaristossa on vilkasta. Vakituisesti kauppa työllistää Tukiaisen lisäksi kaksi kokkia ja yhden lähinnä toimistotöitä tekevän henkilön. Lisäksi Tukiaisella on kymmenkunta kesätyöntekijää.

– Kauppa on mielestäni kohtuullinen työllistäjä pienyritykseksi.

Kun kaikki kerran toimii mukavasti, ja asiakkaat tykkäävät, miksi Tukiainen sitten haluaa lopettaa?

– Olen tullut muusta työelämästä tähän, ja koen, että minulla on annettavaa jossain muuallakin. Kaupan rinnalla ei pysty tekemään mitään muuta, joten minun täytyy luopua kaupasta. Olen myös sen ikäinen, että jos haluan vielä tehdä jotain, nyt alkaa olla kiire, 56-vuotias Tukiainen sanoo.

Hänellä on tulevaisuutensa varalle suunnitelmia, mutta niistä hän ei vielä halua puhua.

Saaristokauppa kuitenkin jatkanee toimintaansa, sillä kiinnostuneita jatkajia löytyy.

– En tietenkään voi puhua siitä, missä muodossa uusi omistaja jatkaisi toimintaa, mutta näyttäisi siltä, että samoja elementtejä säilyy. 

Kaisu Puranen