YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva (Laura Rautjoki): Työkoneiden ja -välineiden moitteeton kunto ovat Ville Puosille sydämenasia. Hän kertoo viihtyvänsä enemmän kaivurin kuin metsäkoneen ohjaimissa.
14.9.2024 klo 20:15
Uutinen

Tammelan Vuoden Yrittäjä 2024 Ville Puosi: Ammattiylpeyttä, sydäntä ja asennetta

Ville Puosi jatkaa isänsä ja isoisänsä paaluttamaa ammattiosaamista vuoden 2020 sukupolvenvaihdoksen myötä. Yritys toimii maanrakennuksen ja metsäkoneurakoinnin toimialoilla, joskin maanrakennus on osoittautunut mielekkäämmäksi.

Projektit liittyvät useimmiten kunnallistekniikkaan ja tieinfraan. Maanrakennuspuolella on Puosin näkökulmasta enemmän työtarjontaa ja parempi kate töissä.
– Metsäkoneurakointi on tiukemmin hinnoiteltua ja koneinvestoinnit ovat tähtitieteelliset pienelle yritykselle. Töihin pitää voida lähteä aamuisin ilman suurempia huolia, kertoo Ville Puosi.

Perheyrityksessä on urakoitu jo kolmessa polvessa. Villen isoisä aloitti hommat 1950-luvulla. Isä Heikki Puosi aloitti vuonna 1973 ja Metsäkoneurakointi Heikki Puosi Ky perustettiin Villen syntymävuonna 1985. Isä vaikuttaa edelleen jossain määrin mukana.
– Perimätieto kertoo, että perheyrityksemme alku oli se, kun isoisä oli mukana rakentamassa valtatie 2:ta. Isä on ollut jonkin aikaa jo eläkkeellä ja tunnustaa itsekin, että kannattaa ruveta hölläämään, naurahtaa Ville.

Autonasentajaksi kouluttautunut Ville ehti tekemään mekaanikon hommia, mutta perheyrityksen työt veivät mennessään.
– Yrittäjäpalkinto on eniten isäni ja isoisäni elämäntyön ansiota. Ilman heitä en olisi tässä tilanteessa, korostaa hän.

Sukupolvenvaihdoksessa Ville otti kommandiittiyhtiön ohjat vastuullisena yhtiömiehenä ja hänen vaimonsa Sini Puosi äänettömänä yhtiömiehenä. Yrityksessä ei työskentele ulkopuolisia.
– Tämä on sopiva toiminnan laajuus. Olen tarkka koneista ja työkaluistani sekä tykkään huoltaa niitä itse.

Mieluimmin kovaa työtä kuin laskin kädessä

Puosi tunnustaa, että viime vuosina epävarmuuden ilmapiiri on kasvanut, vaikka työmaita onkin hyvin riittänyt. Tänä keväänä hän investoi uuteen työkoneeseen.
– Investointi on yli vuosittaisen liikevaihtomme. Koneen järkevä käyttöikä on aina kysymysmerkki, joten parempi painaa hommia kuin olla koko aika laskin kädessä, naurahtaa hän.

Ville Puosi kuvailee, että konehommissa ammattitaidon ohessa pitää tulla hyvin toimeen eri ihmisten kanssa. Hän kertoo luovansa itselleen paineita ja rajoja, mutta se luo samalla motivaatiota.
– Teen asioita sydämellä ja ammattiylpeydellä niin, että pystyy seisomaan tekemistensä takana. Ammattiosaaminen on tullut kovan tekemisen kautta.

Ville Puosi on nykyoloon tyytyväinen, eikä halua välttämättä kasvattaa yritystä.
– Työtilausten lisäksi pitäisi löytää osaavia hyviä tyyppejä, muuten rekrytointi tulee todella kalliiksi.

Ville on jatkanut perheyrityksen Yrittäjien jäsenyyttä ja rentoutuu mielellään yrittäjäjuhlassa.
– Mukavaa, että Forssan seudun yhdistykset kohtaavat nyt yhdessä. Isompi tuntuu vielä juhlavammalta, kehuu Ville Puosi.


Metsäkoneurakointi Heikki Puosi Ky

Ville Puosi
Perustettu 1985. Sukupolvenvaihdos 1.4.2020
Toimiala: Metsäkoneurakointi, kaivinkoneurakointi, kaivuutyöt, maanrakennus ja maansiirto. 
Henkilökunta: ei perheen ulkopuolisia
Liikevaihto 0,2 M €