YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

30.9.2024 klo 11:26
Uutinen

Tampereen taksiautoilijat 100 vuotta: “Luottamuspula poliittisiin päätöksiin ei murra sitoutumistamme laatuun ja turvallisuuteen”

Sää suosi syyskuisen tiistaipäivän lounastajia, kun Tampereen Taksiautoilijat ry tarjosi kansalaisille 100. toimintavuotensa kunniaksi herkullista hernerokkaa Tampereen Keskustorilla. Tesoman Seudun Yrittäjät ry:n varapuheenjohtaja Jouni Mäkinen on aktiivinen vaikuttaja. Hän edistää paikallista elinkeinoelämää myös Tampereen Taksiautoilijat ry:n puheenjohtajana. Jounilla on kolmannen polven yrittäjätaustaa jo 24 vuotta – taksialalla vielä yksi vuosikymmen sitäkin enemmän. Alan tulevaisuus puhututtaa.

Taksiautoilijoiden yhdistys perustettiin, jotta paikalliset taksiyrittäjät puhaltaisivat yhteen hiileen

Tampereen Taksiautoilijoiden yhdistys perustettiin 8.12.1924. Taustalla oli ajatus yhteisistä toimintamalleista, alan pelisäännöistä sekä yhteen hiileen puhaltamisesta.

Yhdistyksessä on edelleen mukana noin 80 jäsentä, vaikka taksilain uudistus heinäkuussa 2018 murensi olemassa olleen taksijärjestelmän Suomessa. Suomi siirtyi tiukasti säännellystä ja rajoitetusta järjestelmästä täysin vapaaseen markkinajärjestelmään, jossa kukaan ei enää rajoittanut autojen ja kuljettajien määrää. Uudistuksen jälkiseuraamuksia korjataan Jounin mukaan edelleen:
–  Luottamus meni yhdessä yössä. Tampereelle tuli yhdessä yössä 100 autoa lisää. Hinnat nousivat 20 %, mutta liikevaihto tippui 20 %. Kaikki menettivät, niin asiakkaat kuin me yrittäjät. Uudistus tehtiin liian nopeasti, ja seurauksia korjataan edelleen, Jouni Mäkinen huokaa.

Uuden liikennepalvelulain myötä kuskien välinen yhteistyö ja alan ilmapiiri on heikentynyt. Myös päivystysvelvollisuus poistui. Jounin mukaan erityisesti haja-asutusalueet kärsivät uudistuksesta:
–  Varsinkin kaupunkialueella on autoja aina saatavilla, mutta haja-asutusalueilla päivystäminen ei ole liiketoiminnallisesti kannattavaa, eikä velvoitetta siihen ole enää olemassa.

Taksi Tampere panostaa laatuun ja luotettavuuteen: luottamusta korjataan päivittäisillä hyvillä teoilla

100-vuotias taksiyhdistys tarjosi kansalaisille hernerokkaa ja juhlisti näyttävästi Taksi Tampereen laadulla ja luottamuksella rakennettua brändiä.
–  Nyt keskitymme vain positiivisiin asioihin. Marraskuun viimeisellä viikolla on taksinäyttely Laikun talolla. Lisäksi joulukuussa meillä on omalla porukalla kaupungin vastaanotto Raatihuoneella. Siitä ilta jatkuu Tampellan juhlataloon, missä julkaistaan 100-vuotishistoriikki, Jouni kertoo.

Takseilla on yhdistyksen varapuheenjohtaja Matti Normanin mukaan tärkeä yhteiskunnallinen merkitys:
–  Pirkanmaalla saamme noin miljoona soittoa vuosittain. Vaikka tässä on vain taksista kysymys, niin kansalaisten palvelua tämä on. Lyhytkin kyyti on tärkeä, jos on vaikka selkä tai jalka kipeänä ja suuntaa vaikkapa sairaalaan tai laboratorioon.  

Uusi liikenneministeri on Matin mukaan lupaillut taksialalle korjaussarjaa, jolla uudistuksen pahimpia puutteita korjataan:
–  Siinä uskossa eletään, että yrittäjien kansalaisten luottamus palautetaan myös ministeriötasolta. Emme pysty sanomaan, mihin suuntaan taksiala vielä menee, mutta se on varmaa, että julkinen puoli tulee väestön ikääntyessäkin aina tarvitsemaan luotettavia taksitoimijoita, Matti kertoo.

Luottamus rakentuu päivittäisillä teoilla.
–  Taksia tarvitaan aina ja takseilla tulee aina olemaan tärkeä yhteiskunnallinen merkitys. Palvelemme kansalaisia vauvasta vaariin: vanhuksia, vammaisia ja koululaisia. Teemme hyviä asioita koko ajan ja panostamme turvallisuuteen, laatuun ja asiakaspalveluun, Jouni toteaa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eija Ranua