YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Tänään on mätkyjen maksupäivä – Toiminimiyrittäjän palautukset voivat palaa ennakkoveroihin
Yrittäjän kannattaa seurata OmaVero-palvelusta oman verotuksensa tilannetta.
Verohallinto on pitkin kesää juhlinut joulua sosiaalisen median viestinnässään Facebookissa ja Instagram-palvelussa. Syy siihen on uusi jäännösveron ja veronpalautusten aikataulu. Veronpalautukset on totuttu saamaan joulukuun alussa juuri joulusesongin aikaan. Tänä vuonna aikataulu muuttuu.
Elokuun ensimmäisenä päivänä on jäännösveron eli veromätkyjen ensimmäinen ison asiakasjoukon eräpäivä. Seuraavalla joukolla ensimmäinen eräpäivä on 2. syyskuuta. Jos jäännösvero ylittää 170 euroa, se on jaettu kahteen erään. Toinen eräpäivä on kaksi kuukautta ensimmäisen jälkeen. Huomisesta 2. elokuuta lähtien jäännösverosta alkaa juosta viivästysmaksut.
Verohallinto on saanut paljon kyselyitä jäännösveron maksamiseen liittyen.
– Esimerkiksi asiakas on voinut saada päätöksen, jonka mukaan jäännösveroa pitää maksaa, mutta hän tai puolisonsa on sen jälkeen tehnyt muutoksia, kuten lisännyt kotitalousvähennyksiä. Täytyykö silloin maksaa alkuperäisen päätöksen mukaan? Vastaus on: ei täydy. Jos teet muutoksia, saat uuden verotuspäätöksen. OmaVero-palvelusta näkee, onko verotuspäätös kesken vai onko uusi jo tullut, Verohallinnon ylitarkastaja Tarja Tapio kertoo.
Hän kehottaa kuitenkin olemaan tarkkaavainen ja varmistamaan, että verotus todella on kesken.
Tilinumero myöhässä? Ei huolta
Ensimmäiset veronpalautukset maksetaan elokuun 6. päivä. Toinen yleinen maksupäivä on 4. syyskuuta.
Verohallinto kertoi heinäkuun lopulla tiedotteessaan, että 50 000 palautuksia saavan tilitiedot olivat vielä saamatta. Mediahuomion ansiosta luku on pienentynyt ja on nyt noin 35 000.
Elokuun veronpalautuksia varten tilinumero piti ilmoittaa kuluvan viikon maanantaihin mennessä. Syyskuun palautuksia varten tilinumeron ehtii ilmoittaa vielä 27.8. saakka sähköisesti OmaVerossa.
Jos tilinumeroa ei ilmoita, veronpalautus on saatavissa maksuosituksena OP-ryhmän kassapalveluita tarjoavista konttoreista, jolloin pankki veloittaa hinnastonsa mukaisen palvelumaksun. Veronpalautus on nostettavissa pankin kautta 28 päivän ajan, jonka jälkeen summa palautuu Verohallinnolle. Myöhäistä palautuksen saaminen ei ole silloinkaan, sillä veronpalautuksen saa Verohallinnolta noin viikossa, kun tilinumero on ilmoitettu.
Veronpalautusta voidaan käyttää ennakkoveroihin
Tilille tuleva summa voi olla eri kuin verotuspäätöksessä mainittu. Verohallinto voi käyttää palautuksia maksamattomiin veroihin tai eräpäivänä erääntyviin veroihin. Veronpalautusta voidaan käyttää verojen maksuksi verotuksen päättymispäivästä lähtien seuraavan kuun 4. päivään asti.
Viime marraskuussa asiasta nousi haloo, kun verottaja oli pidättänyt veronpalautuksista osuuden.
– Tästä vuodesta alkaen verotuksen päättymispäivä vaihtelee asiakaskohtaisesti, joten emme pysty sanoa tarkkaa päivämäärää, joka koskisi kaikkia. Jos verotus on päättynyt 18.7. ja asiakkaalla on ennakkoveroa maksettavana 23.7., palautuksia käytetään niiden maksamiseen. Tällöin eräpäivänä mahdollisesti maksettu ennakkoveron maksu on siirtynyt odottelemaan tulevia ennakkoveron eräpäiviä, Tapio sanoo.
– Veronpalautus ei mene hukkaan, vaan sen saa aiemmin hyödykseen, hän huomauttaa.
Mahdollinen jäljelle jäävä veronpalautus maksetaan 6.8 alkaen. Tapio myöntää, että asiaa voi olla vaikea hahmottaa.
– Meille on tullut kyselyitä, miksi sotkemme henkilön ja yrityksen rahat, mutta toiminimiyrityksien kohdalla näiden välillä ei tehdä eroa. Tämä on ihan loogista, mutta täytyy tietää monta palikkaa, kuten milloin verotus päättyy, onko veronpalautuksia tulossa ja onko verovelkaa. Tiedot löytyvät onneksi OmaVerosta, Tapio sanoo.
Elina Hakola
elina.hakola (at) yrittajat.fi