YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Suutarimestari Hannu Heiskanen toivoo, että suutarit lähtisivät mukaan Suutarien päivään, jotta ammatin arvostus pysyisi.

Tänään on Suutarien päivä – Kun kiertotalous yleistyy, jalkineiden korjaaminen voi kokea uuden nousun

Suutarien päivän perustanut Hannu Heiskanen toivoo, että tapahtuma vakiinnuttaisi paikkansa. Hän uskoo, että jalkineiden korjaaminen uusien ostamisen sijaan tulee vielä yleistymään.

Suutarimestari Hannu Heiskanen pyörittää myös löytötavaratoimistoa. Kerran hän ajoi hakemaan löytötavaroita Helsingin bussivarikoilta ja kuunteli samalla Järviradion toivekonserttia. Radioon soitti nainen, joka esitti toiveensa. Kävi ilmi, että hän oli bussikuski Göteborgista, ja saanut sinä päivänä paljon kukkia, suklaata sekä muita lahjoja. Juontaja kysyi, onko naisella synttärit.

– Ei, vaan tänään on bussikuskien päivä, nainen sanoi. En tiennyt sellaista olevankaan, vaikka se on kai ihan kansainvälinen päivä. Se jäi painamaan mieleen, Heiskanen kertoo.

Neljänkymmenen vuoden uran suutarina tehnyt Heiskanen mietti, miksei Suomessa ole suutarien päivää, vaikka esimerkiksi Yrittäjän päivä on. Hän ryhtyi työstämään asiaa ja kyselemään, lähtisivätkö tutut suutarit mukaan viemään ajatusta eteenpäin. Vastaanotto oli laimeahko, mutta Heiskanen ei halunnut jättää asiaa siihen.

Emil Aaltosen muistoksi

Silloinen Taitavat Suutarit ry:n hallituksen jäsen Heiskanen päätti perustaa Suutarien päivän Suomen kuuluisimman suutarin, Emil Aaltosen syntymäpäivälle 29. elokuuta.

– Laskin, että rahaa verkkosivuihin ja muuhun pitäisi olla kahdeksan tonnia. Keksin kysyä rahoitusta Emil Aaltosen säätiöstä, ja sieltä vastattiin, että tämä asia oli juuri sellainen, mitä Aaltonen oli säätiön perustamiskirjassa tarkoittanut rahoitettavaksi.

– Nyt olemme tehneet Suutarien päivälle verkkosivut, meillä on lehdistötiedotteita ja radiomainontaa. Toivomme vain, että suutarit ottavat asian omakseen.

Heiskanen vinkkaa, että Suutarien päivänä asiakkaille voi vaikka tarjota kahvit, tehdä erikoistarjouksia, vinkata aiheesta paikallislehteen ja niin edelleen.

Kiertotaloudessa bisneksen paikka

Heiskasen yrityksellä, Metrosuutareilla, on Helsingissä viisi toimipistettä. Nykyään jalkineiden korjaus on häviävän pieni osa suutarien työtä.

Heiskasen mukaan suutariliikkeitä on Suomessa noin 300, suutareita ehkä 600. Nykyisin heidän työhönsä kuuluu kaikkea löytötavaratoimistoista tavaransäilytyksen kautta avaimien tekemiseen, lipunmyyntiin ja pesulapalveluihin.

– Aikoinaan yksi suutari teki hommia myös hautaustoimistossa. Jotta yrittäjänä pärjää, pitää olla ehdottomasti muutakin työtä. Jalkineiden korjaaminen ei riitä.

Vaikka nykyisin uusien kenkien ostaminen on pääsääntöisesti halvempaa kuin vanhan korjaaminen, Heiskanen kertoo törmäävänsä päivittäin ihmisiin, jotka mieluummin korjauttavat vanhaa.

– Asenne on muuttumassa, ja siinä olisi suutariyrityksille bisneksen paikka.

Heiskanen toivoo, että nyt ensimmäistä kertaa järjestettävä Suutarien päivä jäisi elämään.

– Suutarien ammatti voi kokea uuden nousun, kun tavaroiden uusiokäyttäminen ja kiertotalous yleistyvät.

Kaisu Puranen
Avaa pop-up -ikkuna