YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

16.4.2021 klo 16:04
Uutinen

Tanssiminen kielletty, mutta se ei vähennä iloa harvinaisilla livekeikoilla

Vaikka tanssiminen on kielletty ja artistia täytyy seurata istualtaan, se ei ole vähentänyt yleisön, esiintyjien ja järjestäjien iloa Rytmikorjaamolla Seinäjoella. Koronaepidemian perustasolla olevalla Etelä-Pohjanmaalla on onnistuttu järjestämään livekeikkoja 20 hengen yleisölle. Ravintolayrittäjä iloitsee toivon heräämisestä.

− Niin paljon on jouduttu perumaan tilaisuuksia, että nyt kun livekeikat vihdoin toteutuvat, se antaa toivoa tulevasta, sanoo ravintolayrittäjä Viivi Loppela.

Keikoilla on Loppelan mukaan iso henkinen merkitys yrittäjälle.

− Nämä ovat pilkahdus pimeyteen, että tilanne voi vielä normalisoitua.

Loppela pitää puolisonsa Rami Haaviston kanssa Varicko-ravintolaa Rytmikorjaamolla. He aloittivat yrittäjinä lokakuussa 2019, ja ehtivät pyörittää buffet-ravintolaa normaalisti viisi kuukautta, ennen kuin korona iski.

Ravintola on nyt viimeisen tauon jälkeen ollut taas normaalisti auki parin viikon ajan, ja ihmiset ovat pikkuhiljaa löytäneet takaisin.

− Tällä viikolla tuntuu, että ihmiset ovat hyvin liikkeellä ja näkyy valoa tunnelin päässä, Loppela sanoo.

Kaikki tulivat kiittämään

Elossa-klubin livekeikkoja pidettiin ensimmäisen kerran pääsiäisen jälkeisenä viikonloppuna, jolloin lavalle nousivat Irina, Olavi Uusivirta ja Vesterinen yhtyeineen yhteensä 12 kertaa. Tänä viikonloppuna ovat vuorossa viisi keikkaa vetävä Samuli Putro ja kolmesti esiintyvä Jarkko Martikainen. Livekeikkoja on tarkoitus jatkaa aina toukokuulle saakka, mikäli kokoontumisrajoitus pysyy nykyisessä 20 hengessä.

− Ennen vanhaan seurattiin, paljonko on lippuja myyty ennakkoon. Nyt seurataan tautitapauksia ja ilmaantuvuuslukuja, keikkajärjestäjä Selmu ry:n toiminnanjohtaja Marko Kivelä huokaa.

Jo pidetyt tilaisuudet ovat sujuneet Kivelän mukaan erittäin hyvin, ja turvavälien pitäminen tuhannen neliön klubilla on ollut helppoa.

− Livekeikat ovat olleet todella kivoja niin yleisön, artistin kuin järjestäjänkin mielestä. Ne antavat toivoa, että maailma avautuu joskus. Melkein kaikki ovat poistuessaan tulleet erikseen kiittämään, Kivelä kertoo.

Yleisö on kiltisti noudattanut ohjeita, esimerkiksi pitänyt maskeja.

− Joku on innoissaan noussut tuolilta tanssimaan, mutta ymmärtänyt, kun on sanottu, että nyt on voimassa tanssikielto.

Hintoja ei poljeta

Kuukauden aikana pidettävät livekeikat eivät ole Selmu ry:lle taloudellisesti kannattavia. Tilannetta paikkaa Suomen Kulttuurirahastolta saatu korona-avustus.

− Yhdistys haluaa työllistää alan väkeä ja luoda elämyksiä yleisölle tässä ajassa. Se on meidän tehtävämme.

Osa artisteista on liikkeellä normaalia pienemmillä kokoonpanoilla, mutta keikkapalkkiot ovat normaalitasoa.

− Emme polje hintoja alas, artistin on saatava työstä palkka mikä hänelle kuuluu. Tietenkin kysyntä määrää keikkapalkkion suuruuden.

Kun epidemiasta päästään, Kivelä luottaa alan nousevan entistä kovempaan nousuun.

− Uskon, että tulevat vuodet ovat tälle alalle hyviä. Nyt on ollut hiljaiseloa niin kauan, että kysyntää riittää jatkossa.

Kivelä kertoo, että suunnitelmissa on loppukesäksi uudenlaisia aktiviteetteja.

− Kehitteillä on pienimuotoisempia tapahtumia, joita pidettäisiin mahdollisesti myös Rytmikorjaamon ulkoalueelle, hän kertoo.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuvat: Varicko, Kalle Marjamäki ja Marika Autio

Lue myös: Koronatodistus avaisi ovet tapahtumiin – Työ ja Huvi -yrittäjä: ”Se olisi hyödyllinen työväline” | Yrittajat.fi

Avaa pop-up -ikkuna