YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Tapahtuma-ala ja ravintolat kärsivät, mutta kokoontumisrajoitukset eivät koske uskonnollisia toimituksia – Miksi näin, AVI?
Miksi siis uskonnolliset yhteisöt saavat kokoontua ilman rajoituksia, kun muuten rajoituksia kiristetään tartuntatapausten noustessa?
Aluehallintovirasto, AVI, kertoi Twitterissä 13. lokakuuta, että sen määräykset kokoontumisrajoituksista ei ulotu jumalanpalveluksiin ja vastaaviin uskonnollisiin toimituksiin.
Tämä herätti ihmetystä, varsinkin kun Jyväskylässä koronaketjut lähtivät nimenomaan hengellisestä tilaisuudesta.
Erityisen epäreilulta se tuntuu tapahtuma- ja ravintola-alan yrittäjien kohdalla, koska niiden toimintaa on rajoitettu pitkin koronakriisiä.
Miksi siis uskonnolliset yhteisöt saavat kokoontua ilman rajoituksia, kun muuten rajoituksia kiristetään tartuntatapausten noustessa?
– Linjaus tulee tartuntatautilaista, ja uskonnonvapauslain mukaan rekisteröityneet uskonnolliset yhteisöt sääntelevät toimintaansa itse. Totta kai virus tarttuu uskonnollisissa tilaisuuksissa siinä missä muuallakin, mutta monet uskonnolliset yhteisöt, kuten evankelisluterilainen kirkko, on antanut hyvin tarkat ohjeet, viestintäyksikön päällikkö Jaana Lehtovirta sanoo.
Hän muistuttaa, että AVI ei saa sulkea myöskään kauppakeskuksia tai yksityistä liiketoimintaa. Se ei voi myöskään sulkea huvipuistoja, eläintarhoja tai kieltää puolustusvoimien paraateja tai itsenäisyyspäivän juhlia
– Ravintoloiden aukioloaikoihin ja asiakasmääriin voidaan puuttua poikkeusajan lakimuutoksen perusteella, Lehtovirta sanoo.
AVI voi rajoittaa yleisötapahtumia ja yleisiä kokouksia, kuten mielenosoituksia, jos niihin voivat osallistua muutkin kuin kutsutut mielenosoittajat.
– En tiedä, onko missään maailmassa täysin toimivaa lainsäädäntöä. Eri aikoina on säädettyjä lakeja, ja aina ei olla osattu ehkä ottaa kaikkea huomioon. Viranomaisten täytyy kuitenkin niitä noudattaa, Lehtovirta toteaa.
Elina Hakola
elina.hakola (at) yrittajat.fi
Kuva Getty Images