YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

22.6.2022 klo 09:16
Uutinen

Tapahtuma-alan edustajat ovat huomauttaneet ministeriä roudarireiska-puheistaan jo aiemmin – ” Olisi hyvä, jos Lintilä suostuisi korjaamaan näkemyksiään”

Elinkeinoministeri Mika Lintilä puhui pimeää rahaa ottavista roudarireiskoista, jotka olisivat tehneet diilin bändin kanssa ”puolet handuun ja puolet pimeenä”. Tapahtuma-ala järkyttyi ministerin näkemyksistä.

– Järkytyksen sekainen fiilis, Suomen Yrittäjien luovien alojen verkoston puheenjohtaja ja Tapahtumateollisuus ry:n hallituksessa istuva Mirva Merimaa toteaa Lintilän puheisiin Pyhtäältä Pöydältä -tilaisuuden paneelissa viime perjantaina, kun keskusteltiin tapahtuma-alan toimijoiden sosiaaliturvasta.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä puhui pimeää rahaa ottavista roudarireiskoista, jotka olisivat tehneet diilin bändin kanssa ”puolet handuun ja puolet pimeenä”.

– Älkää nyt kukaan tykätkö huonoo, Lintilä säesti sanomisiaan.

Tapahtuma-ala nyt kuitenkin tykkäsi huonoa. Ministeri leimasi ison toimialan ammattimaiset tekijät pimeästi työskenteleviksi roudarireiskoiksi.

Merimaa kertoo, että Lintilä on puhunut roudarireiskoista jo aikaisemmin tänä vuonna, kun luovien ja tapahtuma-alojen toimijat järjestivät helmikuussa Mitta on täysi -mielenosoituksen kulttuuri- ja tapahtuma-alan kohtelusta korona-aikana. Ydinryhmä, johon Merimaakin kuului, vei allekirjoitukset ministeriöön vetoomuksen kanssa.

– Lintilä tuolloin puhui kanssamme samansisältöisesti, ja oioimme häntä myös tässä keskustelussa, Merimaa kertoo.

Ei pimeää rahaa

Tapahtuma-alalla, kuten muillakin aloilla, raha liikkuu sähköisesti, eikä pimeän rahan pyörittäminen onnistu kuten ministerin mielikuvissa.

– Ei tämä ala toimi niin. Missä se pimeä raha on? Olisi hyvä, jos Lintilä suostuisi korjaamaan näkemyksiään, Merimaa toteaa.

Helsingin sanomien haastattelussa Lintilä kertoo nostaneensa esiin yhden korona-aikana kansalaispalautteen perusteella tulleen näkökulman. Lintilän mukaan henkilöiden sosiaaliturva oli jäänyt pieneksi, koska palkan lisäksi osa korvauksista oli maksettu muutoin kuin rahapalkkana.

– On jokaisen henkilön oman sosiaaliturvan kannalta hyvä tiedostaa, että korvaukset määräytyvät palkan mukaan, Lintilä sanoi.

Merimaa ei tiedä, mistä korvauksista on kyse, mutta epäilee, että ne voisivat olla päivärahojen tai kilometrikorvauksen tyylisiä korvauksia.

Sosiaaliturvassa korjattavaa

Tapahtuma-aloilla ja luovien alojen töissä toimii paljon tekijöitä freelancer-sopimuksilla, ja alan järjestöt ja verkostot tiedostavat sosiaaliturvaa liittyvät haasteet.

 – Osaa töistä voidaan tehdä freelancerina verokortilla, osaa toiminimen kautta.
Toiminimen tuloista maksetaan YELiä, jonka perusteella maksetaan sosiaaliturvamaksut. Moni tajuaa vasta esim. vanhempainlomalle jäätyään YEL-maksun vaikutuksen. Sosiaaliturvassa tulisi mielestämme ottaa huomioon kokonaistulot vuodessa, kun ne nyt menevät YEL-tuloilmoituksen mukaan, Merimaa sanoo.

Elina Hakola
Avaa pop-up -ikkuna