YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

13.8.2020 klo 07:00
Uutinen

Tapahtuma-alan keskusteluyhteys viranomaisten kanssa takkuaa – ”Vastuu sysätään sataprosenttisesti järjestäjille”

Viranomaiset peräänkuuluttavat tapahtumajärjestäjien vastuuta turvajärjestelyistä. Tapahtumajärjestäjät kokevat, että heidät on nostettu syntipukeiksi, eikä selkeää linjaa ole.

Osa elokuuksi suunnitelluista tapahtumista on peruttu, kun koronatautitapausten määrä on kääntynyt nousuun. Tulevana viikonloppuna piti olla kaksi tapahtumaa, Porvoo Soi sekä Jyväskylässä Rock In The City, jotka ovat nyt molemmat peruttu. Tapahtumien takana on sama yritys, RH Entertainment.

– Yleinen ilmapiiri, median kirjoittelu ja painostus somessa johti päätöksiin. Ei siinä ole kiva tehdä töitä, yrittäjä Riki Huhtala sanoo.

Oman laineensa löi viulisti Pekka Kuusiston päivitys sosiaalisessa mediassa, missä Seinäjoen Vauhtiajoissa Popedan keikalta lavalta päin otetussa kuvassa näkyy ihmisjoukko, eikä kuvan perusteella turvaväleistä ole tietoakaan. Kuusisto ihmettelee, miten tilanteen on annettu tapahtua.

– Sitten tulee lisää kuolemia, lisää konkursseja ja kaikkea muuta paskaa, joka säteilee ympärilleen. Hävettää aivan saatanasti olla samalla alalla kuin kuvan tilanteesta vastuussa olevat tyypit, Kuusisto kirjoittaa.

Huhtalakin on nähnyt kuvan.

– On helppo laittaa kuva tietystä kuvakulmasta nettiin ja maalailla kauhukuvia. Totuus on varmasti jossain puolivälissä. Massatapahtumaa ei voi järjestää niin, että joku vahtii turvavälejä koko ajan. Se on mahdoton tehtävä, Huhtala toteaa.

Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintoviraston ylitarkastaja Esa Pihlajamäki on kertonut Ylen haastattelussa, että tapahtumassa puututtiin turvaväleihin, mutta toiminnanharjoittajan ulkoiset puitteet olivat kunnossa.

Viranomaisilta pallo järjestäjille

Viranomaiset peräänkuuluttavat tapahtumajärjestäjien vastuuta turvajärjestelyistä. Tapahtumajärjestäjät kokevat, että heidät on nostettu syntipukeiksi. Samalla keskusteluyhteys viranomaisten kanssa sekä alan ohjeistus vallitsevassa tilanteessa on olematonta. Linjauksia tulkitaan eri alueilla eri tavoin.

– Viranomaiset sysäävät vastuun sataprosenttisesti järjestäjille. Selkeitä määräyksiä siitä, miten ja mitä voi järjestää, ei ole. Tulkinta turvavälistä on jotain 1-2 metrin väliltä, mutta miten sitä täytyy missäkin tilanteessa noudattaa, ei ole määritelty. Saako bussifirma sakon, jos se ei pysty ottamaan ihmisiä sisään turvavälein, Huhtala kysyy.

– Kukaan ei määrittele, montako käsidesipistettä täytyy olla. Itse laitoin yhteen tapahtumaan 50 enemmän kuin normaalisti. Kyllä me osaamme tämän homman, mutta selkeitä määräyksiä ja vastuunottoa ei nyt ole, Huhtala sanoo.

Viranomaisyhteistyöhön on puuttunut myös keväällä perustettu Tapahtumateollisuus ry. Se vaatii, että kaikki tapahtumarajoituksiin tehtävät muutokset suunnitellaan ja neuvotellaan yhteistyössä etujärjestön kanssa. Nyt tilanne on kestämätön.

– On kriittisen tärkeää, että viranomaistyö on sujuvaa, jotta elinkeino voi jatkaa toimintaansa. Erityistä huomiota on kiinnitettävä siihen, että tulkinnat eivät vaihtele maan eri puolilla. Siitä on päästävä eroon. Muuten suunnittelu ja ennakointi on mahdotonta, Tapahtumateollisuus ry:n puheenjohtaja Pekka Timonen sanoo.

Yle kertoi jutussaan lappilaisesta Simerockin perumisesta, ja tapahtuman järjestäjä oli haastattelussa sitä mieltä, että Aluehallintovirasto tulkitsee sääntöjä väärin ja ne ovat erilaiset, kuin esimerkiksi Turussa, Seinäjoella ja Vaasassa.

Timosen mukaan Avin alueista suurimman osan kanssa yhteistyö toimii hyvin, mutta mahdolliset alueelliset rajoitukset pistävät yrittäjät eriarvoiseen asemaan.

Yrittäjällä on näkemys siitä, miksi tulkinnat vaihtelevat.

– Viranomaisista tällä hetkellä vain lääkärit antavat lausunnot, joiden mukaan poliisit ja pelastuslaitos toimivat. Järjestäjät eivät voi tukeutua mihinkään tiettyyn linjaan, joka olisi sama valtakunnallisesti, Huhtala sanoo.

Yleisötapahtuma ei ole automaattisesti viruslinko

Timonen muistuttaa, että julkisuudessa leimaaminen on vaarallista ja luo virheellisiä mielikuvia. Tapahtumateollisuus ei ole saanut tietoonsa kesäkuun alun jälkeen yhtäkään tartuntaa ammattimaisesti järjestetyistä ulkoilmatapahtumista.

– Voi niitä olla, mutta ei missään tapauksessa massoittain, Timonen sanoo.

Hän toivoisi viranomaisten kanssa keskustelua erilaisten tapahtumien luonteista. Messutapahtuma on erilainen tapahtuma kuin klubikeikka. Samoin yritystilaisuus ja festivaali.

– On suuri ero siinä, järjestääkö tapahtuman ammattimainen järjestäjä. Koronavirustartuntoja on tullut eniten perhejuhlista, kuten häistä, jotka eivät ole ammattimaisesti järjestettyjä, Timonen sanoo.

Vastuullista käytöstä voi edellyttää myös yleisöltä, esimerkiksi turvavälien suhteen. Yleisötapahtuma ei ole irrallaan ympäröivästä yhteiskunnasta.

– Paraskaan järjestäjä ei voi toimia, jos yleisö ei noudata ohjeita, Timonen sanoo.

Ala on jo vaikeuksissa

Tapahtuma-alan toiminta on ollut käytännössä seis maaliskuusta lähtien kesän pieniä tapahtumia lukuun ottamatta. Tapahtumateollisuuden tietojen mukaan alan liikevaihdot ovat tippuneet noin 80 prosenttia, ja uudelleenkäynnistäminen on hidasta.

– Harva on ymmärtänyt, mistä puhutaan, vaan moni ajattelee, että kielletään hauskanpito hetkeksi. Kyse on samalla tuhansista yrityksistä, kymmenistä tuhansista työpaikoista ja vähintään kahden miljardin euron toimialasta. Koko alan leimaamisen oheisvahingot ovat suuria. Peräänkuulutan vastuullista julkista keskustelua, Timonen sanoo.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Avaa pop-up -ikkuna