Pirkkalassa viime vuonna Vuoden Yrittäjänä palkitun Sami Ketolan artistinimi on Artturi Ketola. Jollakin tavalla tämä navetassa jammailu kuvannee artistin ja yrittäjän elämää Sankilan kartanolla: sopivasti rohkeaa hulluttelua ja kokeilua sekä riittävästi ymmärrystä bisneksen lainalaisuuksista. Kuvaaja Hannamari Lahtinen.
18.7.2024 klo 10:04
Uutinen

Tasapainottelua perinteiden ja unelmien välillä | Mitä kuuluu Vuoden Yrittäjä 2023, Sankilan kartanon Sami Ketola?

Sankilan kartano Pirkkalassa on historiallinen tilakeskus, jossa toimii ympärivuotinen ratsastuskoulu. Tilalla järjestetään myös erilaisia perhejuhlia ja yksityistilaisuuksia. Kesäisin kotieläinpiha ja bistro-kahvila ovat todella suosittuja, kertoo toimitusjohtaja Sami Ketola.

Kartanon toiminta on kehittynyt määrätietoisesti pienistä aloituksista.

– Kesäkahvila aloitettiin heti, kun muutimme Reipin tilalle vuonna 2012. Alussa meillä kävi vain kymmenkunta henkeä viikonloppuna. Viiden, kuuden vuoden päästä meillä saattoi käydä tuhat ihmistä viikonlopun aikana, Sami muistelee.

Vuonna 2020 yrityksen tie johti Sankilan kartanolle, jossa perinteet ja yksinkertaisuus ovat avainasemassa.

– Ihmiset arvostavat perinteisiä tapahtumia, kuten juhannuslipun nostoa. Me luotamme miljööseen ja eläinten vetovoimaan, kertoo Sami.

Sankilan kesäinen bistro-kahvila on myös saavuttanut vankan aseman.

– Ihmiset tietävät, mitä tulevat hakemaan. Tuoreet voisilmäpullat ja savulohiburgerit maistuvat, sanoo Sami.

Sankilan kartanon kotieläinpuisto tarjoaa vierailijoille monipuolisen eläinvalikoiman tänä kesänä.

– Meillä on perinteisiä maatilan eläimiä kuten lampaita, kanoja, kissoja ja possuja, mutta myös vähän eksoottisempia asukkaita kuten aaseja, hevosia ja poneja – niin ja kissanpentuja! Lampaat ovat niin tottuneet ihmisiin, että ne tulevat hakemaan rapsutuksia aitaukseen meneviltä vierailta, naurahtaa Sami.

Kesä on myös konserttien aikaa Sankilan kartanolla. Edu Kettunen aloitti kesäkonsertit kesäkuussa, ja niitä jatketaan perjantaisin heinäkuun loppuun asti. Tulevissa konserteissa esiintyy muun muassa tamperelaisia huippujazz-muusikoita sekä kantriorkesteri Huojuva Lato.

– Vaikka sää ei aina suosinut viime vuonna, saimme silti vankan suosion. Ihmiset sanoivat tulevansa joka kerta, satoi tai paistoi, Sami toteaa tyytyväisenä.

Konsertit vetävät paikalle useita satoja ihmisiä, ja ennakkoliput ovat suositeltavia. Vieraat voivat nauttia burgerin ja oluen hyvää musiikkia kuunnellen. Tunnelma on aina ainutlaatuinen.

Yrittäjällä on myös uusia unelmia ja tavoitteita.

– En tiedä, uskallanko puhua niistä, ne saattavat pian toteutua, Sami nauraa.

Sami nauttii siitä, kun hän voi luoda jotain tyhjästä ja nähdä sen toteutuvan.

– On palkitsevaa nähdä, kun visio muuttuu konkreettiseksi ja asiakkaat arvostavat sitä. Se erottaa ihmisen
eläimestä – kyky kuvitella ja luoda jotain, mitä ei vielä ole olemassa.

Kartanon konserttien artistitkin valitaan usein henkilökohtaisten mieltymysten mukaan.

– Viime kesänä ja tänä kesänä olemme tuoneet artisteja, joista itse pidämme, ja se on yllättäen herättänyt paljon kiinnostusta.

Sami sanoo olevansa enemmän visionääri kuin kaupallinen ihminen, mutta hän ymmärtää, että menestyksen avain on asiakkaiden tarpeiden huomioiminen.

Me luotamme miljööseen ja eläinten vetovoimaan.

Sami Ketola

– Kun asiakkaat maksavat palkkamme, on mietittävä, mitä he haluavat ostaa. Olen hurahtanut raviurheiluun, se on harrastukseni. Jos minun ei tarvitsisi ajatella rahaa, luultavasti tekisin sitä koko ajan, Sami naurahtaa.

– Vaikka välillä visioni ovat epäkaupallisia, ne voivat silti toimia, kun ne toteutetaan hyvin ja asiakkaiden toiveet huomioidaan. Ratsutallin pyörittäminenkin on mukavaa, varsinkin kun olemme erikoistuneet lapsiin. Lasten ilo ja into hevosten kanssa on todella hauskaa ja palkitsevaa.

Tämä tasapaino unelmien ja realistisen liiketoiminnan välillä onkin ollut yksi Sankilan kartanon menestyksen avaimista.

Teksti: Sanna Seiko Salo
Kuva: Hannamari Lahtinen


Mitä kuuluu, Vuoden Yrittäjä 2023? on juttusarja, jossa viime vuonna pirkanmaalaisten paikallisyhdistysten palkitut yrittäjät kertovat kuulumisensa. Sankilan kartano Oy:n yrittäjät Sami Ketola ja puolisonsa Karoliina Ahola palkittiin Pirkkalan Yrittäjien Vuoden Yrittäjinä marraskuussa 2023.