YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

14.3.2020 klo 20:34
Uutinen

Tästä syystä koronatestiin on vaikea päästä – Lääkärikeskuksen yrittäjä toivoo terveydenhuoltoalalta parempaa yhteistyötä

Yrittajat.fi:ssä oman tarinansa koronatesteihin pääsemisen mahdottomuudesta kertonut yrittäjä ei tule jäämään ainoaksi tapaukseksi.

Yrittäjän tapaus on herättänyt satojen kommenttien keskusteluketjun yrittäjäryhmässä Facebookissa. Tällä hetkellä koronatestiin pääsevät vain harvat ja valitut. Selvitimme, miten ja miksi näin voi olla.

Kuluvalla viikolla Terveystalo ja SYNLAB ilmoittivat ensimmäisenä yksityisen puolen tiiminä aloittavansa COVID-19-testauksen. SYNLAB:illa on Tallinnassa käytössään laboratorio, jossa koronaviruksia voidaan käsitellä.

Yksityisellä puolella koronavirustestiin ei pääse ilman julkisen sektorin infektiovastaavan lupaa. Testattavat myös valitaan samojen kriteerien mukaan kuin julkisella sektorilla.

Vääksyn lääkärikeskuksen ja Tiimikke Oy:n toimitusjohtaja ja yrittäjä Tiina Wangel toivoisi, että juklisen puolen painetta helpotettaisiin mielellään yksityissektorilla käytössä olevin keinoin.

Poikkeustilanteessa terveydenhuoltoala toivottavasti pystyy tekemään paremmin yhteistyötä.

– Jos COVID-19-testaukset olisi mahdollistettu kaikille vaatimukset täyttäville yksityisille toimijoille niin, että valtio olisi antanut testit kuluitta käyttöömme ja yhteistyössä me kaikki olisimme voineet testata maksutta asiakkaamme. Näin pelkästään julkisen terveydenhuollon ei olisi ylikuormittunut ja he olisivat voineet keskittyä todella vakaviin sairaustapauksiin ja toisaalta voisimme tehokkaammin rajata viruksen leviämistä, Wangel sanoo.

”Olisimme voineet lievittää paniikkia”

Nyt koronavirus herättää paljon kysymyksiä ja neuvontapuhelimet ovat ruuhkautuneet.

– Me yksityiset olisimme voineet lieventää julkisten toimijoiden painetta, jos he eivät pysty ottamaan testattavia vastaan. Ihmisillä on paniikki päällä ja voisimme lievittää sitä, Wangel sanoo.

Wangelilla on kokemusta vastaavanlaisesta tilanteesta, sillä hän työskenteli päivystyksessä SARS-epidemian aikaan.

– Silloin tieto kulki viiveellä, kun luimme uutisia seuraavan päivän lehdestä. Nyt ihmiset saavat uutta tietoa sadasosasekunneissa, Wangel toteaa.

Ei enää tehdä kaikille oireileville

COVID-19-testejä ei tehdä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ilmoituksen mukaan enää kaikille oireileville. Miten esimerkiksi seuraa, jos diagnoosi ja siten myös tartuntatautipäiväraha jäävät saamatta, pohtii esimerkiksi Yrittajat.fissa tarinankertonut yrittäjä, jota ei testeihin huolittu.

THL ja useat sairaanhoitopiirit ilmoittivat perjantaina rajaavansa näytteidenottoa jatkossa tarkemmin. Tästä eteenpäin testauksessa keskitytään ryhmiin, joissa taudinkuvan selvittäminen on kriittisintä.

Testeihin pääsevät vain harvat

Suomessa koronaviruksen testaamiseen ei ole käytössä pikatestejä toisin kuin monissa muisssa maissa. Tällä hetkellä pikatestejä ei ole saatavilla.

Wangel uskoo, että pikatestejä tulee Suomeenkin, kunhan tutkijat ehtivät varmistua niiden luotettavuudesta.

Jatkossa epidemia-alueilta saapuneita henkilöitä ei testata, kuten tähän mennessä, vaan THL ilmoittaa, että virusnäytteitä voidaan ottaa vain matkoilla olleilta ja oireilevilta terveyden- ja sosiaalihuollon työntekijöiltä sekä opettajilta ja muilta oppilaitoksen työntekijöiltä mikäli ”resurssit sen sallivat”.

Mitä korvausta saa ilman diagnoosia?

Mitä aiheutuu siitä, ettei testeihin pääse? Saako tartuntatautipäivärahan esimerkiksi siitä huolimatta?

THL:n sivuilla kerrotaan, että COVID-19:n tavoin oireilevien ei tule olla yhteydessä päivystykseen tai terveysasemiin. Päivystykseen ohjeistetaan ottamaan yhteyttä vain, jos vointi huononee niin, ettei kotihoito-ohjeilla pärjää.

Lauantaina aamulla HUS:in infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen kertoi Ylen Ykkösaamussa, että loppuviikosta infopuhelimet ovat ruuhkautuneet pahoin.

Järvinen ja STM:n kansiapäällikkö Päivi Sillanaukee vakuuttivat vielä tiistaina Ilta-Sanomille, että Suomessa oli pystytty tekemään riittävästi COVID-19-testejä.

Molemmat kuitenkin myönsivät, että testimäärän kasvu haastaa laboratoriot.

Leila Itkonen

toimitus (at) yrittajat.fi

Avaa pop-up -ikkuna