YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Alexander Ivaine istuu harmaassa nojatuolissa viherkasvien ympäröimänä
IGL-Technologiesin yrittäjä ja toimitusjohtaja Alexander Ivaine palkittiin Hervannan Vuoden yrittäjänä 2024
23.10.2024 klo 20:00
Uutinen

Teekkarin idea johti yrityksen perustamiseen – palkittiin nyt Hervannan vuoden yrittäjänä

IGL-Technologies Oy:n perustaja, toimitusjohtaja Alexander Ivaine on Hervannan Yrittäjien palkitsema vuoden 2024 hervantalainen yrittäjä. Palkinto luovutettiin Ivainelle Hervannan Yrittäjien juhlassa 23. lokakuuta.

IGL-Technologies Oy kehittää autojen latausta, lämmitystä ja pysäköintiä helpottavia ratkaisuja kuntien ja muiden isoja kiinteistö- ja pysäköintikokonaisuuksia hallinnoivien toimijoiden käyttöön. Yrityksen ensimmäinen tuote oli vuonna 2009 lanseerattu eTolppa, etäohjattava auton lämmitystolppa. Nykyään IGL:n tunnetuin tuote on pysäköinti- ja sähköautojen lataussovellus eParking.

Alexander Ivaine kertoo ajautuneensa yrittäjäksi osittain pakon sanelemana ja kasvaneensa yrittäjyyteen vähitellen.

”Työpaikat olivat vuonna 2008 kiven alla, ja yrittäjyys oli siinä hetkessä ainoa vaihtoehto työllistyä ja kehittää ideoimaani etäohjattavaa lämmitystolppaa edelleen. Aluksi en nähnyt itseäni ensisijaisesti yrittäjänä, mutta pikkuhiljaa olen omaksunut sen roolin. Vieläkin tosin käytän yli puolet työajastani kädet savessa tuotekehityksen parissa, mutta moniin operatiivisiin tehtäviin on onneksi ollut mahdollista palkata osaavia lisäkäsiä”, Ivaine sanoo.

Teknologian kehitys pitää varpaillaan

Tänä päivänä IGL hallinnoi yli 70 000:ta sähköauton latauspistettä ja yli 200 000 pysäköintiruutua. Yrityksen kasvun vedenjakajana Ivaine pitää vuotta 2018, jolloin ladattavat hybridiautot lisääntyivät Suomen markkinoilla.

”Tosiasiassahan meillä oli valmius toimittaa latausinfraa jo aikaisemminkin, mutta yrityksen perustamisen aikaan sähköautoja oli Suomessa yhden käden sormin laskettava määrä. Kun markkinoiden kiinnostus sitten heräsi, meillä oli kaupallinen sovellus jo valmiina”, hän kertoo.

”Teknologiat kehittyvät huimaa vauhtia ja siksi tietynlainen oman tien kulkeminen on menestyksen edellytys meidän alallamme – jos vain seurailee kilpailijoiden tekemisiä ja markkinoiden sen hetkistä kysyntää, on auttamattomasti myöhässä. Tällä hetkellä elämme taloudellisesti epävarmoja aikoja, mutta siitä huolimatta olemme tänä vuonna palkanneet 14 uutta työntekijää. Miksi? Koska haluamme olla valmiita, kun yritysten investointihanat taas aukeavat”, Ivaine sanoo.

Hervannassa on hyvä yrittää

Hervannan Yrittäjät palkitsi paikallisen vuoden yrittäjän nyt 39. kerran. Hervannan Yrittäjien puheenjohtaja, Käännöstoimisto Maguksen yrittäjä Mirka Lahti muistuttaa, että eri kokoiset yritykset tekevät Hervannasta vetovoimaisen alueen kaiken ikäisille asukkaille – ne luovat elinvoimaa palveluiden ja työpaikkojen muodossa.

”IGL-Technologies on hyvä esimerkki teknologia-alan yrityksestä, joka omalla toiminnallaan tukee kestävän kaupunkiympäristön rakentamista. Yrittäjänä Alexander Ivaine on idearikas ja on pitkäjänteisellä työllään osoittanut, että melko yksinkertaisesta ideasta alkunsa saan7ut yritys voi kasvaa merkittäväksi toimijaksi alallaan”, Lahti sanoo.

Alexander Ivaine on kiitollinen Hervannan Yrittäjien myöntämästä tunnustuksesta.

”Vuoden yrittäjä -palkinto on hieno huomionosoitus ja lämmittää erityisesti hervantalaista sydäntäni. Minulle Hervannasta on muodostunut koti, ja on ollut hienoa nähdä alueen kasvu ja kehittyminen sen 20 vuoden aikana, jonka olen täällä asunut. Yrityksellemme Hervanta on tarjonnut osaamista, verkostoja ja yhteistyökumppaneita, joita ilman emme olisi nyt tässä”, hän sanoo.