Yksinyrittäjä Emmi Harjuniemi (vas.) kannustaa aloittavia yrittäjiä kysymään neuvoa asiantuntijoilta ja luottamaan omaan ideaan. Saara Eira työskenteli pitkään yksinyrittäjänä ennen kuin siirtyi pienyrittäjäksi.
15.5.2024 klo 14:32
Uutinen

”Teen isoimmat projektit yhteistyössä toisten yksinyrittäjien kanssa” – On yksi asia, johon yksinyrittäjän ei kannata tuhlata aikaansa 

Yksinyrittäjiä on Suomessa jo yli 200 000. Mikä on suurin haaste, kun työllistää itse itsensä, ja mihin yksinyrittäjän ei kannata tuhlata aikaansa?

Yksinyrittäjä Emmi Harjuniemellä on takanaan 15 vuoden akateeminen ura. Kun yliopistolla aloitettiin muutosneuvottelut, alkoi Harjuniemi pohtia identiteettiään – sitä mitä todella haluaa työkseen tehdä.

– Mitä yliopisto-opettaja tekee, jos ei opeta yliopistossa? Päätin, että samassa korissa olevat munat on hajautettava ja lähdin määrätietoisesti kehittämään omaa yritystoimintaa, Harjuniemi kertoo.

Lopputuloksena syntyi Muutostoimisto Kuohu, jonka missio on tuoda näkymättömät asiantuntijat esiin heidän omalla osaamisellaan. Harjuniemi kuvailee itseään ”empaattiseksi asiantuntijabrändääjäksi” ja palvelumuotoilijaksi. 

– Sparraan yrittäjiä kirkastamaan omannäköisen ja erottuvan kilpailuedun, rakennan osaamisesta brändejä sekä suunnittelen ja toteutan brändiä tukevaa materiaalia. Lisäksi koulutan Linkedinin hyödyntämistä oman osaamisen esille tuomisessa ja myyntityössä sekä toteutan erilaisia palvelumuotoilun työpajoja yrityksille ja hankkeille. 

Yrittäjä tarvitsee verkostoja. Harjuniemi on rakentanut omat verkostonsa pääasiassa Linkedinissä sekä osallistumalla mielenkiintoisin tapahtumiin ympäri Suomen.

– On huippua huomata, että entiset opiskelijat, jotka ovat siirtyneet työelämään, ovat myös tärkeä osa verkostoani. Teen isommat projektit mielelläni yhteistyössä toisten yksinyrittäjien kanssa – kun on useampi ideoimassa ja toteuttamassa, saadaan monesti parempi lopputuloskin. Olen aina avoin yhteistyöehdotuksille!

Aloittavia yrittäjiä tai yrittäjyyttä harkitsevia hän vinkkaa rohkeasti kysymään neuvoa – mutta ei keneltä tahansa.

– Kollegasi ja kaverisi eivät osta sinulta. On olemassa ihmisiä, jotka on palkattu auttamaan yrittäjyyttä miettiviä eli sinua varten. Käytä hyödyksesi kaikki saatavilla oleva ilmainen neuvonta, mutta älä heti usko, jos he sanovat, että liikeideasi ei toimi – he eivät sitä päätä, hän muistuttaa ja neuvoo testaamaan idean kannattavuutta oikeilla asiakkailla. 

Asiakkaat päättävät, menestyykö yritys.

– Ei kannata luovuttaa, jos ensimmäiset ideat eivät ole onnistuneita, eivät minunkaan ensimmäiset ideani olleet. Muista, että voit aina tarvittaessa vaihtaa suuntaa, kokeilla ja yrittää uudelleen.

”Luovuus ja ideat tarvitsevat töistä vapaata aikaa”

Yksinyrittäjän on usein hoidettava kaikki yrityksen toimintaan liittyvät tehtävät itse, mikä voi aiheuttaa stressiä. Yksi suurimmista haasteista yksinyrittäjälle on työn ja vapaa-ajan tasapainon säilyttäminen. Kun vastaa kaikesta itse, voi olla vaikeaa irrottautua työstä ja pitää ansaittua lepoaikaa.

– Jaksamistani auttaa se, että teen todella huippuja projekteja ja nukun paljon. Pyrin pitämään työmäärän kohtuullisena, ja sitä kontrolloin myynnillä. Etsin koko ajan parempia tapoja palvella asiakkaitani tehokkaammin ja kehitän toimintaani, Harjuniemi kertoo.

– Kun myy omaa aikaansa, saattaa ihan konkreettisesti huomata, että aika on rajallista, Harjuniemi pohtii.

– Kun yrityksestäni alkoi jäämään jotain viivan alle, ostin ensimmäisenä sähköpyörän. Tykkään pyöräillä sillä ympäri vuoden. Lomailen ja matkustelen yksin jokseenkin säännöllisesti, sillä luovuus ja uudet ideat tarvitsevat töistä vapaata aikaa.

Yrityksellä menee hyvin. Harjuniemi on saavuttanut tavoitteensa, joita on vuosittain toiminnalleen asettanut. Tällä hetkellä Harjuniemi tutkii erilaisia kasvun mahdollisuuksia.

– Olen äärimmäisen onnellinen ja kiitollinen etenkin asiakkailleni, että he ovat luottaneet minuun ja osaamiseeni, hän sanoo.

– Kun myy omaa aikaansa, saattaa ihan konkreettisesti huomata, että aika on rajallista. Tarkastelen toimintaani ja mietin, mitä siitä voisin ulkoistaa. Ehkäpä uusia ideoita tulee myös Kasvu Openista, jossa yritykseni on tänä vuonna mukana, Harjuniemi kertoo.

Verkostoidu Emmin kanssa

Emmi Harjuniemi
brändistrategi ja palvelumuotoilija
emmi@muutostoimistokuohu.com

Verkostoidu Emmin kanssa Linkedinissä: linkedin.com/in/emmi-harjuniemi/

Yrittäjyys alkoi vuokratuolista

Nykyään pienyrittäjänä työskentelevän Saara Eiran tarina alkoi vuokratuolista. Hän päätyi yrittäjäksi sattumalta siitä huolimatta, että lähisuvusta löytyy useita yrittäjiä. Opintojen jälkeen Eiralle tarjoutui tilaisuus vuokratuoliin kauneusalan yrityksessä, ja se veti hänet mukaansa.

– Laitoin hakemuksen rohkeasti eikä mennyt aikaakaan, kun silloisen paikan omistaja soitti minulle ollessani koiralenkillä. Kas kummaa, puhelun lopussa olinkin jo päättänyt alkaa yrittäjäksi, Eira muistelee.

– Apua yrittäjyyden alkuun sain Jari Kunnarilta, joka neuvoi erilaisissa yrityksen perustamiseen liittyvissä asioissa. Kävin myös juttusilla yritysneuvojalla. Laskelmat olivat tarkat. Kahden pienen lapsen äitinä ei ollut hirveästi varaa laittaa rahaa yrityksen aloitukseen. 

Rahoitus järjestyi, kun Eira nosti käyttämättä jääneen opintolainan ja sijoitti sen uraansa. 

– Onneksi siivet kantoivat ja kova työ palkittiin. Työllistin alkuun vain itseni useamman vuoden ajan, hän kertoo.

Kauneushoitola ja estetiikkaklinikka Lapin Kauneus on toiminut vuodesta 2014.

– Hoitolassamme on viisi hoitohuonetta ja yhteiset tilat, jotka olemme remontoineet lähes kokonaan. Minulla on tällä hetkellä kaksi työntekijää sekä kolme muuta yrittäjää jakamassa tiloja kanssani. Olemme laajan palvelun kauneushoitola, ja tarjoamme myös esteettisiä hoitoja perinteisten kosmetologistenhoitojen lisäksi. Esteettisiä hoitoja ovat esimerkiksi injektoitavat hoidot, kuten mesoterapiat, uudelleen rakentajat, botuliini- ja täyteainehoidot.

– Välillä toivon, että takanani olisi isompi tuki. Olen kaivannut hieman sitä, että olisi esimerkiksi yrityskummi tai kokeneempi yrittäjäkonkari, jonka kanssa voisi jakaa ajatuksia, Eira pohtii.

Yksinyrittäjästä työllistäväksi yrittäjäksi

Yksinyrittäjänä Eiran päivät venyivät ja tekemistä oli enemmän kuin aikaa riitti. Hän tarvitsi avukseen henkilön, joka hoitaisi asioita silloin, kun Eira ei ollut paikalla. Lisäksi ajatuksissa kolkutteli haave sairaanhoitajan opinnoista. 

– Tässä vaiheessa minulla oli jo vuokralaisia, mutta yrityspohjalla toimiville vuokralaisille en voinut jyvittää omia töitäni, vaan tarvitsin henkilön, joka toimisi minulle oikeana kätenä. 

– Vuoden 2018 syksyllä palkkasin ensimmäisen työntekijäni, ja 2019 tammikuussa lähdin opiskelemaan sairaanhoitajaksi. Tuosta lähtien minulla on ollut työntekijöitä 1–3 itseni lisäksi, Eira kertoo.

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on iso askel jokaiselle yrittäjälle. Se on sekä suuri mahdollisuus että vastuu. Työnantajaksi ryhtymistä harkitsevaa Eira neuvoo tekemään tarvittavat laskelmat tarkkaan ja ottamaan mukaan ripauksen rohkeutta. Hän suosittelee miettimään etukäteen, mitä itse työntekijänä toivoisi työltä ja kehittämään yritystä yhdessä muiden kanssa. 

Pienyrittäjyyden tuomissa haasteissa on jotain samaa yksinyrittäjyyden kanssa. Vaikka työvoimaa on apuna, monet yrityksen toimintaan liittyvät asiat täytyy yrittäjän yhä järjestellä itse, ja on oltava tavoitettavissa.

– Haastavia prosesseja ovat rekrytoiminen, isommat investoinnit sekä se, että itse organisoi yrityksessä lähes kaiken. Välillä toivon, että takanani olisi isompi tuki. Olen kaivannut hieman sitä, että olisi esimerkiksi yrityskummi tai kokeneempi yrittäjäkonkari, jonka kanssa voisi jakaa ajatuksia, Eira pohtii.

Eira pitää työn tekemisestä, sen kehittämisestä ja uuden oppimisesta. Hän pyrkii miettimään asioita asiakkaan näkökulmasta. Sairaanhoitajan työ tuo vastapainoa yrittäjyyteen, mutta Eira on kiitollinen siitä, että on saanut toimia yrittäjänä usean vuoden ajan.

– Monesti en malttaisi lopettaa ideointiani. Teen välillä sairaanhoitajan töitä, koska pidän myös paljon työstäni sairaanhoitajana. Tällöin toimin itse palkansaajana, mikä tuo vaihtelua työelämän rooleihini. 

– Yrittäjyydessä valta ja vastuu ovat lähellä toisiaan. Tommy Tabermania lainaten ”Tulla lujaksi, pysyä pehmeänä. Siinä on haavetta kylliksi yhdelle elämälle”, Eira toteaa lopuksi.

– Muutokset kuluttajakysynnässä voivat vaikuttaa voimakkaasti yrittäjän henkilökohtaiseen talouteen, Vuorinen kertoo.

Yksinyrittäjyys kasvava trendi 

Yksinyrittäjyyden yleistyminen on ollut työelämässä 2000-luvun merkittävin trendi. Vuosituhannen alussa yksinyrittäjien määrä oli Tilastokeskuksen mukaan 123 000, nyt luku on jo yli 200 000. 

Lapin Yrittäjien jäsenyrittäjistä hieman yli puolet on yksinyrittäjiä. Heistä noin 20 % on naisia ja noin 50 % miehiä. Yksinyrittäjien osuus on merkittävä, ja siksi järjestö panostaa yksinyrittäjien aseman parantamiseen.

– Yksinyrittäjien määrän kasvun myötä on ollut ilahduttavaa havaita, että myös yksinyrittämisen arvostus tuntuu nousseen, vaikka työtä on edelleen tällä rintamalla tehtävänä. Yksinyrittäjien merkitys yhteiskunnalle on suuri. Noin 200 000 henkilötyövuotta ja liki 30 miljardia euroa luotua liikevaihtoa, kertoo Suomen Yrittäjien yksinyrittäjäverkoston johtoryhmän jäsen ja Meri-Lapin yksinyrittäjäverkoston vetäjä Jarno Vuorinen.

Vuorinen on huolissaan yksinyrittäjien jaksamisesta.

– Moni tekee todella paljon töitä, mutta harva voi ulkoistaa omia töitään. Jos yrittäjän terveys pettää, koko liiketoiminta jää siksi ajaksi tauolle. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on yksinyrittäjälle erityisen tärkeää.

Yksinyrittäjänkään ei kannata aivan kaikkea yrittää tehdä yksin, pohtii Vuorinen. Omaa aikaansa ei ole hyödyllistä tuhlata siihen, että pyrkii pärjäämään täysin yksin.

– Meillä jokaisella on oma ydinosaamisemme. Aika, jonka käytämme muuhun tekemiseen, on pois ydintekemisestämme. 

– Verkostoituminen toisten yrittäjien kanssa voi johtaa uusiin yhteistyömahdollisuuksiin, jotka joko tuovat lisää myyntiä tai vähentävät omaa yrityksen pyörittämiseen liittyvää työtaakkaa. Kannattaa siis paitsi osallistua tapahtumiin, myös olla aktiivinen tutustuakseen niissä uusiin yrittäjiin!

Muutokset kuluttajakysynnässä voivat olla kohtalokkaita – Yksinyrittäjäverkosto vie viestiä edunvalvontaan suoraan kentältä

Arvonlisäveron korotus iskee erityisesti pieniin palvelualan yksinyrittäjiin.

– Muutokset kuluttajakysynnässä voivat vaikuttaa voimakkaasti yrittäjän henkilökohtaiseen talouteen. Moni yksinyrittäjä ei ole pystynyt siirtämään viime vuosien kohonneita kustannuksia palveluidensa hintoihin. Nämä yritykset tulevat kärsimään pahiten tulevasta arvonlisäveron korotuksesta, Vuorinen muistuttaa.

Yksinyrittäjäverkoston johtoryhmä toimii edunvalvonnan tukena yksinyrittäjien kannalta keskeisten asioiden edistämisessä ja tuo yksinyrittäjien äänen kuuluviin eri puolilta maata. Lisäksi Yksinyrittäjäverkosto järjestää erilaisia tapaamisia verkostoitumisen, vertaistuen ja virkistymisen merkeissä. Tilaisuuksiin ovat tervetulleita kaikki yksinyrittäjät.

– Olemme olleet luomassa Suomen Yrittäjien 14 kohdan toimenpideohjelmaa yksinyrittäjyyden edistämiseksi Suomessa. Teimme myös yksityishenkilöinä kansalaisaloitteen liikunta- ja kulttuuriedun laajentamisesta koskemaan myös toiminimiyrittäjiä, ja olemme käyneet eduskunnassa tapaamassa kansanedustajia yksinyrittäjien kannalta tärkeiden lainsäädännöllisten asioiden edistämiseksi, Vuorinen kertoo.

– Toimittamaamme viestiä on tämänkin kevään aikana eduskunnan kyselytunneilla siteerattu esimerkiksi, kun on käyty keskustelua niin liikunta- ja kulttuuriedusta kuin arvonlisäveron korotuksista.

Lapin yksinyrittäjäverkosto

Lapin Yrittäjien yksinyrittäjäverkosto toimii alueensa yksinyrittäjien vertaistukena ja lisää yhteistyötä alueen yrittäjien kesken. Verkosto koostuu seutukunnittain itsenäisesti toimivista ryhmistä.