Konkarit. Vesa Kaloisella ja Sari Myllykankaalla on Hämeenlinnan paikallispolitiikasta yhteenlaskettua kokemusta yli 50 vuotta, joten he tuntevat Tuuloksen roolin myös ”kolikon julkiselta puolelta”.
15.7.2024 klo 16:21
Uutinen

Teknisesti hämeenlinnalaisia – tyytyväisiä tuuloslaisia. Mitä kuuluu, Tuulos?

Tuulos on asutukseltaan vanhimpia hämäläisten asuttamia seutuja ja maalaispitäjä, joka vuonna 2009 liitettiin osaksi Hämeenlinnaa. Tavoitimme Tuulosrievän yrittäjän Sari Myllykankaan ja monitoimimies Vesa Kaloisen kertomaan Tuuloksen nykykuulumisista. Vieläkö monisatavuotinen kyläidentiteetti on voimissaan?

Vesa Kaloinen tunnetaan Hämeenlinnan seudulla yrittäjänä, messujohtajana ja tapahtumaisäntänä, paikallispoliitikkona sekä Tuulosen kauppakeskusisäntänä. Nykyisin hän eläkepäivien ohessa pyörittelee teltta- ja kalustevuokraustoimintaa.
– Olen asunut täällä lähes koko ikäni ja olen hengeltäni täysin tuuloslainen. Tuuloslaiset ovat olleet keskimäärin tyytyväisempiä kuntaliitokseen kuin muissa Hämeenlinnaan liitetyissä pitäjissä. Täällä ymmärrettiin hyvin, että pienenä kuntana ei olisi muutoksessa yksin pärjätty, toteaa Vesa.

Sari ja Juha Myllykangas muuttivat Tuulokseen reilu vuosi sitten jatkamaan Tuulosrievän toimintaa. Sari toteaa noin vuoden yrityskokemuksella, että kesäaika on ehdottomasti leipomon taloudellinen kivijalka. Heinäkuisena arkipäivänä kesäkahvilaan saapui asiakkaita tasaisena virtana.
– Kyläläiset ovat tulleet sydämellisesti kiittämään, kun jatkamme perinteisen yrityksen toimintaa ja elävöitämme kylämiljöötä. Nykypäivänä kaupungissa saa harvoin naapuriapua, mutta täältä sitä löytyy yllin kyllin. Se on lyönyt jopa ällikällä, kiittelee Sari.

Sijainti, sijainti ja sijainti

Etenkin vanhempi polvi valittelee kuntaliitoksen seurauksia, että palveluja hävisi kylältä. Terveysaseman puuttuminen nousee usein esille.
– Meillä on kuitenkin ”valot päällä” kirjastossa, koulussa ja Tuulosen kauppakeskuksessa. Meille iso juttu on, että kymppitie on juuri uudelleen asfaltoitu. Elinvoimamme on vahvasti kiinni hyvissä liikenneyhteyksissä. Olen myös tehnyt valtuustoaloitteen Syrjäntaan tien kunnostamisesta, mainitsee Myllykangas.
– Onneksi naapuriin Lammille jäi terveyskeskus ja se toimii erinomaisesti. Olemmehan kautta aikain jo tottuneet siihen, että kaikki palvelut eivät ole kävelyetäisyydellä ja Lammin kanssa on tehty yhteistyötä jo kauemminkin, komppaa Kaloinen.

Kauppakeskus Tuulosen rooli ja merkitys on Kaloisen mukaan kyläläisille ja matkailijoille aivan omaa luokkaansa. Se vetää puoleensa mökkiläisiä, valtatien matkailijoita ja tarjoaa kyläläisille mittavasti palveluja.
–Vaikutusalueella sijaitsee noin 7 000 kesämökkiä mikä näkyy kyläkuvassa ja kauppakeskuksen parkkipaikalla. Hyvä sijainti ja palvelut houkuttelevat pysähtymään ihan spontaanistikin.

Tuuloksen yrityskentän näkyvimpiä toimijoita ovat esimerkiksi Herkkumaa Oy ja kyllästetyn puun käsittelyterminaali Demolite Oy. Lisäksi löytyy tukku pienempiä yrityksiä, joista osa tunnetaan laajemminkin. Esimerkiksi Tuulosrievä vetää asiakkaita ja matkailijoita kauempaakin.
– En myöskään malta olla mainitsematta Tuuloksen Kapakanmäkeä. Tanssilavalla käy säännöllisesti kotimaisia kärkiesiintyjiä, jotka vetävät paikan täyteen, kehuu Kaloinen.

Tuuloksen kyläyhteisössä näyttää siis olevan identiteetti tallessa ja pullat hyvin uunissa.

Nähdään Tuuloksessa – yrittäjien ja yrittäjämielisten tapaaminen Tuulosrievässä 8.8.2024 klo 16–17