YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Tekoäly mullistaa kaiken – se on mentori, työkaveri ja assistentti
Tekoäly voi korvata monet sellaiset työt, joita nyt tekevät ihmiset.
Teksti ja kuva: Marja Mölsä
Tekoälyllä on potentiaalia muuttaa koko työelämä ja yrittäjyys, mutta se vaatii avointa mieltä ja halua oppia uutta. Se on kuin pallo, sitä oppii käyttämään leikkimällä sillä.
– Jos olet hyvä delegoimaan, olet hyvä käyttämään tekoälyä. Jos et lähde mukaan, se on valot pois, täräyttää markkinointitoimisto Tovari Oy:n yrittäjä Jussi Pirhonen.
Pirhonen tietää mistä puhuu, sillä vaikka tekoälyllä on taipumusta nujertaa jopa hänen oman alansa toimintoja, pitää hän tekoälyä mahtavana renkinään. Samaa hän suosittelee kaikille yrittäjille.
– Tarvitaan vain toisen näytön rinnalle kääntyvä pivot-näyttö, johon on jatkuvasti kytkettynä tekoälysovellus. Se toimii mentorina, työkaverina ja assistenttina. Hyvä sääntö on, että kysyt tekoälyltä ennen kuin kysyt kollegalta. Ja tekoälyltä voi kysyä samaa asiaa vaikka kuusi kertaa: kerro iloisemmin, kerro niin kuin kertoisit 6-vuotiaalle ja niin edelleen.
Tovarin konseptisuunnittelija Janne ”Rysky” Riiheläinen paljastaa, että tekoälystä on muodostunut hänelle tärkeä luova kumppani.
– Ennen käytin mind mappeja ja listasin ideoita ransakalaisin viivoin, mutta nyt voin yksinkertaisesti pyytää tekoälyä kertomaan tietystä aiheesta. Se on keskustelukumppani, joka avaa minulle uusia näkökulmiakin.
Tekoälyn avulla voi säästää merkittävästi niin aikaa kuin rahaakin.
– Esimerkiksi videon tekstittäminen, se on hidasta käsin tehtynä, tekoäly tekee sen todella nopeasti, Pirhonen vertaa.
Riiheläinen puolestaan kutsuu tekoälyä ajattelunopeuden kiihdyttäjäksi ja se voi auttaa myös syvän asiantuntijuuden hankkimisessa asioista, joista hänellä ei ole hajuakaan.
Puhelinliittymän hinnalla
Pirhonen ja Riiheläinen muistuttavat, että tekoälyn käyttö ei ole edes kallista.
- Se maksaa vain kännykkäliittymän verran kuukaudessa. Jos joku jättää tekoälytyökalun käyttöönoton väliin kustannusten takia, se on yhtä tyhmää kuin olla omistamatta kännykkää.
Tekoälyn ennustetaan tuovan suuria muutoksia moniin toimintoihin. Se voi hoitaa tehtäviä, joita nykyään tekevät ihmiset, vaikkapa kirjaamiset sote-alalla.
– Hoitajilla ja lääkäreillä menee paljon aikaa kirjaamisiin. Ne voidaan korvata tekoälyllä. Tekoäly voi olla mukana jo potilaskohtaamisessa ja tehdä kirjaukset sen perusteella. Jos tekoäly kirjaa, että ”tästä en ole ihan varma”, vasta siinä vaiheessa hoitaja tai lääkäri tarkistaa asian.
Myös yrityksen tehokkuus ja samalla myös tuottavuus voivat kasvaa merkittävästi.
– Esimerkiksi tilitoimistot voivat automatisoida suurimman osan työtehtävistään, jolloin ihmisen rooli rajoittuu lähinnä puhelimeen vastaamiseen. Se johtaa kovaan hintakilpailuun alalla.
Se on jo kaikkialla
Itse asiassa tekoäly on jo läsnä kaikkialla, vaikka sitä ei tiedosteta: parkkihalleissa, kaatopaikoilla, puhelinkeskuksissa ja niin edelleen.
– Valtavasti on jo muuttunut, vaikka ollaan menty vasta tekoälymaratonin ensimmäisiä senttimetrejä. Mitä onkaan tulossa, Riiheläinen sanoo.
– Ei ole kuin ajan kysymys, kun ihminen ei halua, että ihminen tutkii röntgenkuvasi tai ajaa autosi, Pirhonen jatkaa.
Riiheläinen vinkkaakin, että nyt kannattaa nuorempien painaa mieleen, millaista oli, kun ihmiset ylipäätään ajoivat itse autoja.
Kaikki ei kuitenkaan muutu. ”Keinotekemisen” rinnalla hand made -ajattelu vahvistuu.
– Sille tulee arvo ja uusi merkitys. Se on ihmisen tekemä, Pirhonen uskoo.