YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
TEM on myöntänyt 300 000 euron valtionavun nuorten yrityspolun kehittämiseen Kanta-Hämeessä
Kanta-Hämeeseen syntyy uusi nuorille suunnattu yrittäjyyden kehittämisohjelma Nuorten Yrityspolku. Kokonaisuus ja toimintamalli on Suomen mittakaavassa uusi.
– Oppilaitoksissa, kunnissa ja yrityspalvelutoimijoilla on jo nyt käynnissä paljon hyvää ja upeaa kehitystyötä. Osista ei ole vielä syntynyt johdonmukaista kokonaisuutta. Aikaisemmin polkuja on rakennettu oppilaitoksista yrityspalveluihin. Kuljemme nyt vastavirtaan, yritysneuvojilta oppilaitoksiin, Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka kertoo.
Hämeen Yrittäjät sai tietää avustuksen myöntämisestä kiirastorstaina viideltä iltapäivällä. Yksityiskohtia hiotaan vielä, mutta Haukan mukaan keskitytään nivelkohtiin, jotka ratkaisevat nuorien tulevaisuuden suuntaa. Silloin ammattilaiset ottavat koppia ja auttavat nuoria eteenpäin.
Toiminnan jalkauttamisessa mukaan tulevat Kanta-Hämeen seudulliset yrityksen perustamisneuvontaa tarjoavat toimijat eli Hämeen uusyrityskeskus, Forssan Yrityskehitys ja Riihimäki-Hyvinkään YritysVoimala.
– Nyt on erinomainen mahdollisuus löytää parhaat toimintamallit ja maakunnallisella tasolla liimata strategia sekä tahtotila yhteiseksi, mainitsee Hämeen uusyrityskeskuksen toimitusjohtaja Marko Ahtiainen.
Yrittäjyysosaamista osaksi opetussuunnitelmia
Nuorten Yrityspolku -kehittämisohjelma tuo mukanaan yritysneuvojan henkilöresurssin ja tietotaitoa maakunnan yritysten perustamisneuvontaan sekä yhteiskehittämiseen oppilaitosten ja kuntien kanssa.
Visio on, että yritysneuvoja veisi kehittämisyhtiöissä olevaa viisautta oppilaitoksiin ja tieto kytkeytyisi oppilaitosten suunnitelmiin.
– Näin saadaan yhteistyöstä myös kaksisuuntaista, Haukka toteaa.
TEM on myöntänyt merkittävän valtionavun, 300 000 euroa, toimintamallin kehittämiseen.
Kasvua ja elinvoimaa maakuntaan
Haukka muistutti torstain tiedotustilaisuudessa, että työpaikat syntyvät usein pieniin yrityksiin. Siksi tarvitaan kasvuhaluisia yrittäjiä.
Kanta-Hämeen Kestävän kasvun ohjelman hengessä maakunnassa on tarve hakea tulevaisuuden elinvoimaa myös yrittäjyyskasvatuksen kautta.
– Pitkällä tähtäimellä haemme kasvua ja elinvoimaa maakuntaan yritystoiminnan kehittymisen kautta. Yrittäjyyskasvatuksen kautta tavoittelemme, että nuoret löytävät oman polkunsa ja saamme osaavaa työvoimaa sekä toivottavasti myös yrityksiä maakuntaan. Kehittämistyössä tullaan kuuntelemaan vahvasti nuorten omaa ääntä, miten asiaa tulisi käsitellä ja miten tätä pitäisi hoitaa, virkaa tekevä maakuntajohtaja Jouko Ylipaavalniemi kertoo.
Yritysten määrä ei ole itseisarvo
Nuorten työllistyminen nopeasti valmistumisen jälkeen on tärkeää. Kaikista ei tule yrittäjiä, mutta monelle riittävän ja käytännönläheisen yrittäjyystiedon saaminen ammatinvalintavaiheessa voi olla ratkaisevaa oman tulevaisuuden suunnittelussa. Osa voi ryhtyä kevytyrittäjäksi esimerkiksi opintojen ohessa ja osa saattaa suunnitella jo täysipäiväistä yrittäjyyttä heti opintojen jälkeen tai muutaman vuoden kuluessa.
– Emme tavoittele itseisarvona mahdollisimman suurta perustettujen yritysten määrää, vaan pyrimme mahdollisimman varhaisessa vaiheessa tarjoamaan kattavasti tietoa uravalintaan. Nuori saa ymmärrystä yrityksen toiminnasta. Se on hyödyllistä riippumatta siitä, lähteekö miettimään omaa yritystä tai työllistymistä. Yritystenkin on mielekkäämpää palkata nuoria ja valmistuneita, kun tieto ja osaaminen ovat uudella tasolla, toteaa Riihimäki-Hyvinkään YritysVoimalan toimitusjohtaja Erkki Taskinen.
Toimitus
toimitus@yrittajat.fi