YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Getty's Images
10.10.2024 klo 10:41
Uutinen

Teollisuuden tilausten lasku jatkui –  ”Poikkeuksellinen tilanne syö yritysten puskureita”

Elokuussa uusien teollisuustilausten arvo oli 5,7 prosenttia vuoden takaista pienempi, Tilastokeskus kertoo. Tammi-elokuun aikana teollisuuden uudet tilaukset vähenivät 6,1 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

– Poikkeuksellisen pitkään laskeneet tilaukset painavat liikevaihtoja ja syövät alan yritysten puskureita sitä mukaa, kun aiemmin kertyneet tilauskannat ehtyvät. Lukuun ottamatta joulu-, huhti- ja heinäkuun vaatimattomia positiivisia lukemia, teollisuuden tilaukset ovat vähentyneet lähes yhtäjaksoisesti jo yli puolentoista vuoden ajan,  sanoo Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom.

Pohjalukemista lievään nousuun kääntyneet teollisuuden odotukset eivät vielä näy tilausluvuissa.

– Suomen teollisuuden kasvunäkymät saavat tukea laskevasta korkotasosta, mutta Lähi-idän tilanteen eskaloituminen voi jarruttaa uusia tilauksia entisestään, Ohlsbom sanoo.

“Haastava markkinatilanne jatkuu”

Myös euroalueelta on viime aikoina saatu talouden käänteen viivästymistä povaavia uutisia.

– Eurooppalaiset ostopäällikköindeksit ovat kertoneet taloudellisen aktiviteetin heikentyneen, kun samaan aikaan palkka- ja palveluinflaatio on pysynyt odotettua korkeammalla. Yhdessä nämä uutiset tarkoittavat haastavan markkinatilanteen jatkumista suomalaisille teollisuusyrityksille, Ohlsbom sanoo.

Kahden perättäisen kuukauden ajan teollisuustuotanto on kasvanut sekä edellisestä kuukaudesta että vuoden takaisesta.

– Teollisuusyritykset eivät silti ole vielä selvillä suhdannevesillä. Tuotannon kasvua hidastavat heikko kysyntä, alhaiset tilauskertymät ja korkeaksi kasvanut varastojen taso.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen