YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Teollisuusliitto jatkaa ”kiusantekoa”, saarron kohteena olevan sieviläisyrityksen johto ihmeissään: ”Erikoista, ettei liitto kunnioita työntekijöiden toivomusta”
Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen pitää Teollisuusliiton toimia kiusantekona.
Teollisuusliiton kesäkuussa aloittama, Sievi Elementiin kohdistuva lakko jatkuu lokakuun toiseen päivään. Liitto perustelee lakon jatkamista sillä, etteivät yrityskohtaiset työehtosopimusneuvottelut ole edenneet toivotulla tavalla.
Taustalla on puuelementtejä ammattirakentajille valmistavan Sievi Elementin henkilöstönsä kanssa tekemä paikallinen sopimus työehdoista. Neuvotteluissa henkilöstöä edusti henkilöstön enemmistön valitsema luottamusvaltuutettu.
Yritys kertoo tuoreessa tiedotteessaan, että selvä enemmistö sen työntekijöistä on tyytyväisiä sopimukseen ja vastustaa Teollisuusliiton työtaistelutoimenpiteitä.
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen pitää Teollisuusliiton toimia kiusantekona.
– Henkilöstön enemmistö vastustaa lakkoa, joka ei pure. Siitä huolimatta liitto jatkaa kiusantekoa, joka kohdistuu paitsi yrityksiin myös sen henkilöstöön. Tätä uhkailua ja pelottelua on mahdoton ymmärtää oikeusvaltiossa, hän sanoo.
Sievi Element on toivonut, että Teollisuusliitto päättäisi työtaistelutoimenpiteet mahdollisimman pian. Valtaosa yrityksen työntekijöistä on vedonnut luottamusvaltuutetun johdolla Teollisuusliittoon kirjallisesti lakon lopettamiseksi. Vetoomuksen mukaan neuvottelut ”käytiin hyvässä hengessä molempia osapuolia kuullen ja työntekijät ovat tyytyväisiä työehtoihin”. Työntekijät toivovat työrauhan palauttamista työpaikalleen.
”Ymmärtäisin, jos olisimme heikentäneet ehtoja”
Teollisuusliittoa hiertää Sievi Elementin ja henkilöstön välisen paikallisen sopimuksen ohella se, että henkilöstöä edustaa työntekijöiden enemmistön valitsema luottamusvaltuutettu.
Sievi-konsernin toimitusjohtaja Juha-Matti Silver ei ymmärrä Teollisuusliiton toimintaa.
– Työntekijöiden selvä enemmistö on tyytyväisiä sopimukseen ja on vedonnut liittoon, että työtaistelutoimenpiteet päättyisivät. On erikoista, että liitto ei kunnioita työntekijöiden toivomusta.
“Ymmärtäisin liiton toimenpiteet, jos olisimme heikentäneet työntekijöiden ehtoja tai henkilöstömme tukisi liiton toimenpiteitä, mutta tästä ei ole kysymys.”
Juha-Matti Silver
Yhtiö on kummastellut, miksi Teollisuusliitto on ottanut painostuksen kohteeksi nimenomaan sieviläisyrityksen.
– Suuri osa alamme yhtiöstä on jättänyt työehtosopimuksen liiton kanssa tekemättä, sopimusvapauden puitteissa. Ymmärtäisin liiton toimenpiteet, jos olisimme heikentäneet työntekijöiden ehtoja tai henkilöstömme tukisi liiton toimenpiteitä, mutta tästä ei ole kysymys. Sievi Element on siinä mielessä onnekkaassa tilanteessa, että työtaistelutoimenpiteiden vaikutus yhtiöön on ollut vain vähäinen. Monet yhtiöt eivät liiton asettamaa painetta kestäisi, Silver jatkaa. Hänen mukaansa Teollisuusliiton saarto on vaikeuttanut yrityksen yhteistyökumppanin toimintaa.
Yrittäjägallup: Kovaa kritiikkiä ammattiliitoille
Tuoreessa Yrittäjägallupissa kysyttiin yrittäjien näkemyksiä ammattiliitoista. Tulos on synkkä. Yrittäjistä ja yritysten edustajista 60 prosenttia sanoo, että liitot ajavat omaa etuaan. Voit tutustua gallupin tuloksiin tarkemmin täällä.
– Tässä toteutuu vanha sananlasku: metsä vastaa niin kuin sinne huutaa, Yrittäjien Pentikäinen sanoo.
Gallupin perusteella 56 prosenttia arvioi, että ammattiliitoilla on liikaa valtaa. Vastaajista 49 prosenttia kertoo liittojen tekevän puoluepolitiikkaa ja arvioi, että liittojen toimitsijat eivät tunne yritysten arkea. Vain viisi prosenttia on sitä mieltä, että liitot toimivat rakentavasti.
“Tässä toteutuu vanha sananlasku: metsä vastaa niin kuin sinne huutaa.”
Mikael Pentikäinen, Yrittäjät
Työnantajayrittäjien arviot ovat vielä tätäkin synkempiä. Kaikkiaan 73 prosenttia yli kymmenen henkilöä työllistävistä kertoo, että liitot ajavat omaa etuaan.
– Ammattiliitot ovat omalla toiminnallaan aiheuttaneet siihen, että yrittäjät eivät tee liittojen kanssa mielellään yhteistyötä. Kun riittävästi uhkailee ja painostaa, yhteistyötä tehdään liittojen sijaan mieluummin suoraan oman henkilökunnan kanssa, Pentikäinen jatkaa.
Kritiikki on sitä suurempaa, mitä isommasta yrityksestä on kyse. Kielteisimmin ammattiliittoihin suhtaudutaan teollisuudessa ja kaupan alalla. Yrittäjägallupiin vastanneista yrittäjistä 43 prosenttia moittii liittoja liiallisesta työtaisteluherkkyydestä.
– Toivon, että yrittäjäkritiikki herättää liittoja itsetutkisteluun. Ei ole liittojen eikä varsinkaan niiden jäsenten etu, jos liittojen kanssa ei haluta tehdä yhteistyötä ja ne nähdään vain omia etujaan ajavina puoluepoliitikkoina, Pentikäinen sanoo.
Kantar selvitti elokuussa yritysten edustajien näkemyksiä ammattiliitosta Suomen Yrittäjien pyynnöstä.
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi