YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Näin yrittäjät sijoittavat
Kuva: Getty Images
9.12.2024 klo 07:28
Uutinen

Teollisuussijoituksen uusi strategia kerää kritiikkiä – ”Lisäriskinä on poliittinen poukkoilu”

Valtion pääomasijoitusyhtiön Tesin uusi strategia siirtyä suoriin sijoituksiin herättää arvostelua.

Valtion omistama Teollisuussijoitus Oy (Tesi) on tähän asti tehnyt lähinnä rahastosijoituksia ja vähäisemmässä määrin ns. kanssasijoituksia. Nyt uuden strategiansa mukaisesti Tesi aikoo kuitenkin siirtyä rahastovalinnasta suoriin sijoituksiin.

Suomen Yrittäjien johtaja, pääekonomisti Juhana Brotherus hämmästelee Tesin suunnanmuutosta.

– Tesillä on toimivat prosessit ja henkilöstö valikoimaan hyviä rahastoja ja rahastomanagereita, jotka sijoittavat suomalaisiin kasvuyhtiöihin. Itse yhtiövalinnan ovat tehneet nämä markkinatoimijat itsenäisesti. Tesin analyysiin myös luotetaan eli heidän rahastovalintojaan ovat seurailleet muut sijoittajat, myös kansainvälinen raha, Brotherus sanoo.

– Nyt uusi Tesi aikoo siirtyä rahastovalinnasta suoriin sijoituksiin. Tämä vaatii aivan eri taitoja ja prosesseja kuin parhaan rahastomanagerin analysointi, Brotherus jatkaa.

Keskeinen kysymys on se, onko Tesi vapaita markkinoita parempi valitsemaan talouden tulevia menestyjiä tai tukemaan niitä tässä kasvussa.

– Julkisen sektorin kyky toimia tällaisessa äärimmäisen kilpaillussa, dynaamisessa ja vahvojen taloudellisten kannustimien ympäristössä ei lievästi sanottuna ole perinteisesti parhainta mahdollista.

Brotherus näkee lisähaittana sen, että Tesin vetäytyminen rahastovalinnasta tarkoittaa, että etenkin kansainväliset sijoittajat saattavat jättää Suomen väliin, kun rahastoissa ei ole enää entiseen tapaan uskottavaa ankkurisijoittajaa.

– Tesin maine on tältä osin hyvä ja menee nyt hukkaan. Lisäriskinä on poliittinen poukkoilu, kun valta vaihtuu hallituksessa. Kirkkaimpana varoittavana esimerkkinä on pääministeri Juha Sipilän hallituskaudella pystytetty valtion kehitysyhtiö Vake, joka muuttui Ilmastorahastoksi ja nyt sitten kuopataan kokonaan. Tuloksia ei syntynyt, vaan ainoastaan kuluja ja hallintohumppaa, Brotherus sanoo.

– Saamme siis lisää teollisuuspolitiikan mukaista valintaa ja lisää veronmaksajien rahaa kuluu Tesin pääomituksen myötä. Samaan aikaan saamme vähemmän markkinaehtoisuutta ja vähemmän yksityisiä pääomia ja kansainvälistä osaamista.

”Veronmaksajien riskillä”

Pääekonomisti Brotheruksen lisäksi myös esimerkiksi sijoittaja Kim Väisänen on hämmästellyt Teollisuussijoituksen uutta strategiaa. Väisäsen mukaan Petteri Orpon hallitus ”aikoo laittaa kerralla kuntoon myös kotimaisen pääomasijoittamisen”.

– Suomessa kun ollaan, kuntoon laitto toteutetaan yhteisellä rahalla, ja luonnollisesti täysin veronmaksajien riskillä, Väisänen kirjoittaa Talouselämän kolumnissaan.

Väisäsen mukaan Tesi siirtyy nyt näkyvästi kuskin paikalle.

– Tavoitteena on tehdä valtiosta Tesin kautta Suomen ylivoimaisesti suurin kasvuyrityssijoittaja. Siis se taho, joka valitsee voittajat, ja hinnoittelee isoimpana sijoittajana tulevat rahoituskierrokset. Tähän asti Tesi on toiminut lähinnä rahastojen kautta ja sijoituskierrosten kanssasijoittajana ilman näkyvää ajurin, Väisänen kirjoittaa.

Väisänen on epäileväinen uuden strategian suhteen.

– Voihan olla, että this time is different, ja Tesin 300 miljoonan vuotuinen lisävaltuutus ei sotke rahastomarkkinaa, valtio osaa valita oikean arvostustasoon oikeat voittajat, ja maakuntien poliitikot ymmärtävät pysyä pois hillopurkilta. Olen kuitenkin enemmän taipuvainen uskomaan Juice Leskistä: On valtio kylään tullut, ja on siellä kuin kotonaan.

Vinkkaa meille juttuaihe!

Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus saa olla minuun yhteydessä mahdollista haastattelua varten