25.6.2024 klo 14:12
Uutinen

Terassinetin Markus Herranen tykkää tarttua tuumasta toimeen

Tuusulalainen rakennusalan yrittäjä Markus Herranen kuvailee itseään tuumasta toimeen -ihmiseksi. Kun mieleen tulee kiinnostava idea, hän haluaa heti testata sitä käytännössä. Joskus ideat toimivat, joskus ne täytyy jättää odottamaan jatkokehittelyä.

Nuorempana Markus Herranen haaveili kokin ammattista, mutta ei päässyt opiskelemaan unelmiensa alaa. Ovet rakennusalan opintojen pariin kuitenkin aukesivat.

– Nekin opinnot suoritin tosin vähän rimaa hipoen, Herranen naurahtaa.

Se ei ole onneksi estänyt idearikasta miestä toteuttamasta tavoitteitaan. Vuonna 2014 ensin toiminimellä alkuun laitetun ja neljä vuotta myöhemmin osakeyhtiöksi muutetun Terassinetin varauskalenteri on täynnä viikoiksi eteenpäin. Keväästä syksyyn Herrasta työllistävät etupäässä lasitettujen terassien rakennusprojektit, talvikuukausina yritys toteuttaa muun muassa saunojen ja porraskaiteiden lasituksia sisäkohteissa.

Terassinetin asiakkaat ovat valtaosin omakotitaloissa ja rivitaloissa asuvia kuluttaja-asiakkaita. Jonkin verran yritys tekee myös kerrostalojen parvekelasituksia. Herrasen mukaan alalla on pääkaupunkiseudulla varsin paljon kilpailua.

– Meidän erikoisuutemme on se, että pystymme tarjoamaan koko paketin terassin rakentamisesta lasitukseen. Se on meille selkeä kilpailuetu, sillä moni muu firma tekee pelkkiä terasseja tai pelkkiä lasituksia.

Alussa tuli maksettua oppirahoja

Ennen yrittäjäksi ryhtymistään Markus Herranen teki samoja hommia palkkatöissä alan isossa yrityksessä. Ajatus omasta yrityksestä kypsyi mielessä pikku hiljaa. Rohkeutta ratkaisuun piti kuitenkin odotella muutama vuosi siitäkin huolimatta, että myös omat vanhemmat ja sisar työskentelivät tuolloin yrittäjinä.

– Vaikka lähipiirissäni oli yrittäjiä, en saanut kannustusta tähän suuntaan. Minua pikemminkin varoiteltiin, että yrittäjän tie on kivinen. Jälkikäteen olen miettinyt, että odotin asian kanssa turhankin kauan.

Omaa yrittäjäpolkuaan Herranen ei kuvailisi kiviseksi, vaikka siihen aika ajoin haasteita on kuulunutkin. Varsinkin alussa tuli tehtyä päätöksiä, joista joutui maksamaan oppirahat.

– Jos nyt aloittaisin, tekisin monta asiaa eri tavalla. Laitoin paljon euroja kiinni esimerkiksi ulkopuolisen markkinointitoimiston käyttöön, vaikka tulokset eivät olleet kovin hyviä. Paljon parempia tuloksia olisin todennäköisesti saanut mietityllä Google-mainonnalla. Tällä hetkellä huolehdin markkinoinnista ihan itse.

Vuosien varrella on tullut tehtyä myös muutamia epäonnistuneita rekrytointeja. Taloudellisia tappioita on tullut, kun työn laatuun tinkimättömästi suhtautuvan yrittäjän on pitänyt käydä paikkaamassa työntekijöiden heikkoa työjälkeä.

– Se on ajanut siihen, että tällä hetkellä en oikein uskalla palkata ketään. Myös yhteistyöstä joidenkin alihankkijoiden kanssa olen joutunut luopumaan, koska työn jälki ei ole ollut laadukasta tai motivaatio työn tekemiseen ei ole ollut kohdallaan. Tällä hetkellä minulla ei ole palkattuja työntekijöitä, vaan saan tehdä töitä hyvien alihankkijoiden kanssa. Lisääkin hyviä tekijöitä pitäisi saada.

Haaveissa hyvien tekijöiden huippuporukka

Markus Herranen haluaa koko ajan kehittää yrityksensä toimintaa. Toiveissa on, että rinnalle löytyisi 5–6 tekijän huippuporukka.

– Kun hyvät tekijät löytyvät, saan vietyä tekemistä taas seuraavalle tasolle. Tarkoitukseni ei ole kuitenkaan edetä kauhean nopeasti kauhean korkealle. En tavoittele Terassinetistä suuryritystä, vaan etenen mieluummin kaikessa rauhassa.

Parasta yrittäjyydessä on Herrasen mukaan se, että asioihin voi itse vaikuttaa. Jos tulee hyvä idea, sitä voi lähteä heti kokeilemaan. Osaa jatkuvasti pulppuavista ideoista on jo testattu, mutta kiireisessä arjessa niihin ei ole ollut oikein aikaa panostaa.

– Jos olisi aikaa, rahaa ja hyvä tiimi takana, monestakin ideasta voisi saada ihan kannattavaa liiketoimintaa.

Herranen kertoo tekevänsä iltaisin paljon paperitöitä. Kun vaimo ja lapset menevät nukkumaan, hän alkaa vielä hoitaa firman asioita. Joutenolo ei tunnu omalta jutulta.

– En oikein osaa iltaisin vain istua sohvalla. Jos ei ole töitä tehtäväksi, avaan silti tietokoneen ja alan suunnitella jotakin tulevaa. Ehkä tulevan suunnittelu tuo myös tietynlaista turvaa. Jos terassibisnes kariutuisi tai alkaisi kyllästyttää, mietittynä on jo valmis aihio, jota voisi lähteä työstämään.

Perheen poikien lätkätreenit rauhoittavat

Ajan jakaminen työn ja perheen kesken on Herrasen mukaan aika ajoin haastavaa. Työpuheluihin tulee vastattua myös vapaa-ajalla, vaikka yhtä hyvin voisi vain olla vastaamatta. Harvoin terassiprojekteissa on kyse asioista, jotka eivät ehtisi odottaa seuraavaan aamuun saakka.

– Olen yrittäjänä jotenkin juurtunut siihen, että koko ajan pitää olla tavoitettavissa, Herranen myöntää.

Viikonloput yrittäjä pyrkii rauhoittamaan perhe-elämälle. Myös kesäloma tulee vietettyä, sillä perheen kaksi alakouluikäistä lasta kaipaavat vielä aikuisen seuraa pitkien kesäviikkojen aikana. Lasten harrastusten parista Herranen sanoo löytävänsä parhaiten myös omat rentoutumisen hetkensä. Perheen molemmat pojat harrastavat jääkiekkoa.

– Käyn katsomassa heidän kaikki treeninsä ja oikein odotan jo työpäivän aikana, että pääsen heidän kanssaan hallille. Poikien treenien seuraaminen rauhoittaa minua ja irrottaa hyvin työasioista. Saatan olla hallilla neljäkin tuntia putkeen, jos molemmilla on treenit samana iltana.

Herranen on mielissään siitä, että jo alakoulussa toteutetaan nykyään yrittäjyyskasvatusta. Hän harmittelee edelleen sitä, että rohkeutta yrittäjäksi lähtemiseen tuli itse pohdittua turhankin pitkään.

– Nyt kannustaisin yrittäjyyttä pohtivia nuoria, että anna mennä vaan. Ei kannata miettiä pelkästään yrittäjyyden haasteita. Mutkiakin tulee yleensä väistämättä matkaan, mutta kyllä niistäkin useimmiten yli pääsee, Herranen sanoo.

Teksti ja kuva: Krista Korpela-Kosonen