Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Lasten ja nuorten säätiö
2.9.2024 klo 15:43
Uutinen

Tet.fi-palvelu auttaa työnantajaa tarjoamaan harjoittelupaikkaa – Tarjolla valmiit materiaalit ja aikataulut

Satoja työharjoittelua tarjoavia työnantajia kohtasi viime vuonna ysi- ja kasiluokkalaisten kanssa tet.fi-verkkosivun kautta.

– Sivustolta löytyy työnantajille paljon vinkkejä siitä, kuinka tet-viikko kannattaa koululaiselle rakentaa ja mitä koululaiset voivat tehdä työpaikalla. Palvelu tarjoaa työnantajalle valmiit materiaalit ja viikkoaikataulut. Esimerkiksi koululaisen mahdollisista tehtävistä työpaikalla on siellä vinkkilistoja, kertoo tet.fi-sivua ylläpitävän Lasten ja nuorten säätiön kumppanuuspäällikkö Riikka Lehtinen.

Kaiken kokoiset yritykset ja organisaatiot ovat tervetulleita tarjoamaan tet-paikkoja. Tet-paikan tarjoaminen on maksutonta tet.fi:n kautta. Verkkopalvelu aloitti toimintansa viime vuonna.

– Nyt kutsumme mukaan kaikki työnantajat ja yrittäjät antamaan nuorille uudenlaisen mahdollisuuden tutustua työelämään. Tet.fi on nyt rakennettu ihan uudelle tasolle, Lehtinen sanoo.

Tarkoitus on myös näin opettaa digitaalista työnhakua nuorille.

– Tähän asti tet-paikkaa on haettu paperi kädessä lähiyrityksestä. Se ei enää palvele tämän päivän työnhakua. Viime keväänä oli kesätöissä selvästi kohtaanto-ongelma. 15–20-vuotiaat nuoret eivät oikein tunnista työpaikkakanavia, eivätkä osaa niitä käyttää ja kuvailla vahvuuksiaan, koska heille ei ole tätä peruskoulussa opetettu. Nuorten digitaalisen työhaun taidot ovat hukassa, Lehtinen sanoo.

Samalla kun tet.fi tarjoaa työnantajalle mahdollisuuden kasvattaa tunnettuuttaan ja houkuttelevuuttaan nuorten keskuudessa, nuoret saavat tietoa eri ammateista ja heitä kiinnostavasta alasta, Lehtinen sanoo.   

Kokemukset erinomaisia viime vuodelta

Verkkopalvelua on kehitetty viime vuodesta lähtien tiiviissä yhteistyössä nuorten, oppilaitosten ja työnantajien kanssa. 

Ysiluokkalaiset alkavat juuri nyt hakea tet-paikkoja, koska heidän harjoittelunsa sijoittuu loka-marraskuulle. Kasiluokkalaisten harjoittelu sijoittuu keväälle.

– Palvelussa on nyt valtakunnallisesti jo satoja työpaikkoja, ja koko ajan sinne tuodaan lisää. Nyt teemme tätä tutuksi seuraavat kolme vuotta ja opetamme työnantajia ilmoittamaan täällä.

Kokemukset viime vuodelta olivat erinomaisia, Lehtinen sanoo.

– Siellä on helppo valmis lomake, jonka työnantaja löytää heti ensimmäiseltä sivulta.  Lasten ja nuorten säätiö tekee yhteistyötä muun muassa Suomen Yrittäjien ja Suomen opinto-ohjaajien yhdistyksen kanssa.

Opojen kautta tieto tet.fi-sivustosta menee kaikille tet-harjoitteluikäisille koululaisille.

Pilottialueina ovat Helsinki, Espoo, Vantaa, Turku, Jyväskylä, Oulu, Lappeenranta sekä Imatra. Näiden kaupunkien oppilaanohjaajat on jo koulutettu asiaan, ja seuraavat koulutukset ovat käynnistymässä, Lehtinen kertoo.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen