YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Auto osamaksulla vai leasingilla? Asiantuntija neuvoo
Leasing-sopimus tehdään usein 12–72 kuukaudeksi. Tällä aikavälillä asiakas voi myydä auton, mutta tällöin sopimuksen mukaiset jäljellä olevat maksuerät on maksettava takaisin. Kuva: Getty Images
19.7.2024 klo 07:58
Uutinen

Tiesitkö nämä erot osamaksun ja leasingin välillä? Yksi asia kannattaa huomioida autoa hankkiessa: ”Mielenkiintoinen kirjanpidollinen näkökulma”

Oletko hankkimassa yrityksellesi autoa? Asiantuntija kertoo, milloin leasing-sopimus on kannattava vaihtoehto.

Yrityksen ajoneuvohankinnoissa vaihtoehtoina ovat useimmiten osamaksu tai leasing. Molemmilla tavoilla rahoitetaan yrityksen irtainta käyttöomaisuutta.

Siinä missä leasing rinnastetaan vuokraamiseen, osamaksun kohdalla puhutaan asiakkaan omistukseen päätyvästä käyttöomaisuuden rahoittamisesta.

– Osamaksussa poistot tehdään taseeseen merkitystä hankintahinnasta yleisesti ennalta määritellyn suunnitelman mukaisesti, jolloin tasearvo laskee. Osamaksu heikentää kirjanpidollisesti omavaraisuutta, rahoituspalveluiden vertailuun keskittyvän Proventumin yrittäjä ja toinen omistaja Tomi Petrell selvittää.

Leasing-sopimuksessa kuukausierä kirjataan sen sijaan vuokramenoksi, joka on vähennyskelpoinen yrityksen tuloksesta.

Osamaksusopimus näkyy yrityksen taseessa toisin kuin leasing-sopimus.

– Tämä muodostaa mielenkiintoisen kirjanpidollisen näkökulman eli sen, mitä yrityksen tunnuslukuja halutaan näyttää ulospäin, Petrell sanoo.

Jos osamaksusopimus on euromääräisesti iso ja rahoitusta on merkittävä määrä, se näkyy taseessa velkana. Leasing-sopimus sen sijaan kirjataan rahoitusyhtiön, ei yrityksen taseeseen.

Petrellillä on neuvo autoa hankkivalle yritykselle, joka tekee tasaista positiivista tulosta.

– Siinä tilanteessa leasing-sopimus voi olla kannattavampi vaihtoehto, koska suoritetut vuokraerät voi vähentää tuloksesta.

Jos osamaksusopimus on rahallisesti iso ja rahoitusta on näin ollen merkittävä määrä taseessa, se näkyy ulospäin negatiivisena pääomana. Leasing-sopimus sen sijaan kirjataan rahoitusyhtiön, ei yrityksen taseeseen.

Eroja siinä, miten autosta pääsee eroon

Yrittäjä saattaa pitää osamaksua parempana vaihtoehtona, koska autoa maksetaan omaksi. Leasingilla hankittu auto on sopimusehtojen mukaan myytävä kolmannen osapuolen kautta siinä missä osamaksuauton voi myydä milloin tahansa itse. Silloin osamaksusopimus raukeaa automaattisesti. Myös leasing-autosta pääsee halutessaan eroon ennen sopimuksen päättymistä. Leasing-sopimus tehdään usein 12–72 kuukaudeksi.

– Asiakas voi lunastaa leasing-ajoneuvon maksamalla sopimuksen jäljellä olevat vuokraerät sekä jäännösarvon, Petrell kertoo.

Leasing-sopimuksen kuukausierä on sitä pienempi, mitä isompi jäännösarvo on. Jos jäännösarvo on pieni, pääoma lyhenee tasaisemmin.

– Tällöin asiakas voi saada hyötyä esimerkiksi autoa vaihdettaessa, koska kohteen arvo on suurempi kuin jäännösarvo. Yrittäjän kannattaa miettiä, milloin leasing-auto kannattaa vaihtaa. Jos yritys tekee hyvän tuloksen, kuukausierät kannattaa maksaa pois, koska ne voi vähentää tuloksessa. Jos yritys tekee huonompaa tulosta, vaihto ei kannata kesken sopimuskauden, Petrell sanoo.

Näin verottaja määrää elinkeinotoimintaan käytettävän auton verokohtelusta

  • Yrityksen käytössä olevan auton verotukseen vaikuttaa se, kuuluuko auto elinkeinotoimintaan vai yksityistalouteen.
  • Elinkeinotoimintaan kuuluvia ajoneuvoja ovat ne, jotka on hankittu elinkeinotoiminnan käyttöön ja yli 50 prosenttia ajokilometreistä on elinkeinotoiminnan ajoja.
  • Yksityistalouteen kuuluvia ajoneuvoja ovat ne, joilla 50 prosenttia tai vähemmän verovuoden ajokilometreistä on elinkeinotoiminnan ajoja.
  • Ajoneuvoja verotuksessa ovat henkilö- ja pakettiautot (jos autot kuuluvat käyttöomaisuuteen), muut ajoneuvot kuin henkilö- ja pakettiautot (jos ajoneuvot ovat olleet verovuonna osittain yksityiskäytössä) sekä vuokralle otetut ajoneuvot, jos leasingsopimus on tehty yli kolmeksi kuukaudeksi.
  • Elinkeinotoiminnan ajoja ovat matkat yrityksen toiminta-alueelle (esimerkiksi tavaran haku varastosta, käynti asiakkaan luona) sekä tilapäiset matkat yrityksen toiminta-alueen ulkopuolelle.
  • Elinkeinotoiminnan ja yksityisajojen erottamiseksi elinkeinotoiminnan ajokilometrit tulee selvittää ajopäiväkirjalla tai muulla luotettavalla selvityksellä. Ajopäiväkirjasta on käytävä ilmi autolla verovuonna ajettu kokonaiskilometrimäärä.

Lähde: Verohallinto

    Korkotaso alkaa noin kuudesta prosentista

    Korko määräytyy molemmissa rahoitusmuodoissa samalla tavalla, mutta hinnoitteluperiaate eroaa. Osamaksurahoituksen korko ilmoitetaan rahoitussopimuksessa, mutta leasingin kohdalla korkoa ei saa lain mukaan ilmoittaa.

    – Leasing on vuokraerä, jossa puhutaan kuluista. Osamaksun kohdalla puhutaan kuukausierästä ja korosta, Petrell selvittää.

    Autoliikkeiden korkotarjoukset voivat olla merkittävästi edullisempia kuin yleinen korkotaso, mutta tästä ei kannata hämääntyä. Sen minkä korossa voittaa, voi hävitä esimerkiksi vanhan auton hyvityshinnassa.

    – Kautta aikain autoliikkeiden korkotarjoukset ovat perustuneet siihen, että liikkeet maksavat korkotarjouksen ja todellisen koron välisen erotuksen pankeille. Halpaa korkoa ei siis ole olemassa.

    Tomi Petrell.

    Petrellin mukaan osamaksu- ja leasing-rahoitussopimusten todellinen korkotaso liikkuu tällä hetkellä 5,9–11,9 prosentissa. Korkoon vaikuttaa muun muassa auton ikä, jolloin niin sanottu kohdevakuus ei ole pankin kannalta kovin edullinen.

    – Pitää muistaa, että pankeille jää aika paljon syliin vanhoja autoja. Jokuhan nekin maksaa.

    Asiantuntija huomauttaa, että etenkin raskaan kaluston osalta pankki ei yleensä hyväksy leasing-rahoitettavaksi yli kymmenen vuotta vanhaa ajoneuvoa. Osamaksulla voidaan sen sijaan rahoittaa vanhempaakin kalustoa, jos ajoneuvon kunto on hyvä tai sillä on ajettu verrattain vähän. Yrityksen kirjanpidon kannalta ei ole merkitystä, kuinka vanhasta rahoitettavasta ajoneuvosta on kyse.

    Vinkkaa meille juttuaihe!

    • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
    Pauli Reinikainen
    Avaa pop-up -ikkuna