YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Tiesitkö tämän ilmalämpöpumpun ja takan yhteiskäytöstä? Laitteita asentava yrittäjä kehottaa lopettamaan pumpun jatkuvan sammuttelun
Ilmalämpöpumppuja asentava yrittäjä kertoo, mikä ihmisiä askarruttaa pumppujen käytössä eniten.
– Nyt on paniikki päällä.
Sähkön korkean hinnan aiheuttama kasvanut halu energian säästämiseen on lisännyt jo entuudestaan hyvällä tasolla ollutta ilmalämpöpumppujen kysyntää. Tämän on huomannut myös alalla toimiva vaasalainen perheyrittäjä.
– Kaikki puhuvat nyt vain sähkön hinnasta ja siitä, että ilmalämpöpumppu pitäisi saada äkkiä, Jemimar Oy:n yrittäjä Tatu Linnavuori jatkaa.
Olemme aikaisemmin kertoneet lämpöpumppujen kovasta kysynnästä täällä. Pumppuasiaa voit lukea myös täältä.
Linnavuori on pannut merkille muutoksen asiakkaiden ostokäyttäytymisessä. Halvinta mallia ei haluta enää ostaa. Asennettuna hinta nousee usein 2500 euroon. Uusien pumppujen hyötysuhde on yrittäjän mukaan parantunut takavuosien laitteista. Samalla laitteet ovat muuttuneet hiljaisemmiksi.
– Aika pitkälle nyt ostetaan vain parasta ja kalleinta varmaankin siksi, että kalliimmissa malleissa hyötysuhde on parempi. Halvemmat mallit on tehty eri tavalla, sen tuntee ulkoyksikön painosta, hän kertoo.
Linnavuoren perheyritys asentaa yhden pumpun päivässä. Tilaukset ulottuvat pitkälle loppuvuoteen. Toimitusaika on tällä hetkellä noin kuukausi.
– Toimitusongelmat koskevat myös maalämpöpumppuja ja sitä kautta myös ilma-vesilämpöpumppuja, kun maalämpöä ei ole saatavilla. Pääsääntöisesti lämpöpumpun ehtii kuitenkin saada vielä talveksi.
Yrittäjän vinkit ilmalämpöpumpun käyttöön
1. Huomioi tämä, jos käytät paljon takkaa
– Asiakkaat kyselevät, miten ilmalämpöpumppu pitää sovittaa muiden lämmityslähteiden kanssa, Linnavuori sanoo.
Monia askarruttaa etenkin se, miten ilmalämpöpumppua tulisi käyttää, jos takka on käytössä.
– Hyvä ilmalämpöpumppu osaa ottaa takan huomioon. Jos takkaa käytetään paljon, on hyvä käyttää ilmalämpöpumpun takkatoimintoa.
Jos kyseistä toimintoa ei ole, riskinä on ilmalämpöpumpun ulkoyksikön jäätyminen kovilla pakkasilla takkaa käytettäessä.
– Kun takka lämmittää huoneilmaa, ilmalämpöpumppu menee niin pienille kierroksille, ettei siinä ole riittävästi energiaa ulkoyksikön sulattamiseen. Normaalistihan laite sulattaa ulkoyksikköä tunnin välein, Linnavuori kertoo.
2. Lattialämmitys voi nollata pumpun hyödyt
Linnavuori kehottaa vähentämään lattialämmityksen lämpötilaa, jos asunnossa käytetään samanaikaisesti ilmalämpöpumppua.
– Tämä on iso ongelma. Jos rinnakkaisia lämpölähteitä on paljon ja ne tuottavat liikaa lämpöä, ilmalämpöpumpusta ei ole hyötyä. Lattialämmitys on yksi pahimmista. Se kannattaa säätää hyvin pienelle teholle.
3. Älä ”rämppää” ilmalämpöpumppua pois päältä ja takaisin päälle
Ilmalämpöpumppua ei kannata sammutella tämän tästä, sillä se lisää sähkön kulutusta.
– Siinä ei ole mitään järkeä asuintiloissa. Autotallissa näin voi ehkä toimia, jos käytössä on pörssisähkö, jolloin ero yö- ja päivähinnan välillä voi olla merkittävä. Neuvon tekemään takkaan tulen silloin, kun pörssisähkö on kallista. Silloin lämpöpumppu automaattisesti pienentää omaa tehoaan.
Linnavuori uskoo, että mahdolliset sähkökatkot eivät välttämättä säästä sähköä, päinvastoin.
– Kahden tunnin sähkökatkon aikana asuinhuoneisto ehtii jäähtyä, jos sen lämmitys hoidetaan pelkällä ilmalämpöpumpulla. Kun sähköt palaavat takaisin, ilmalämpöpumppu lähtee pyörimään täysillä ja aiheuttaa kulutuspiikin.
4. Voiko huollolla vaikuttaa energiansäästöön?
– Ehdottomasti voi. Jos pumppu on kovin vanha, sen kennostoon ja puhaltimeen kertyy mikropölyä. Sen seurauksena pumpun tuottama ilmamäärä pienenee eikä lämpö siirry yhtä tehokkaasti huoneilmaan. Silloin hyötysuhde huononee. Tämän takia pumpulle kannattaa tilata puhdistus muutaman vuoden välein, Linnavuori sanoo.
Huoltotarpeen huomaa yrittäjän mukaan usein siitä, jos pumppu ei puhalla enää samaan tapaan kuin uutena.
– Jos pumpun puhaltimen tehoa täytyy nostaa esimerkiksi kakkosesta neloseen, se on merkki siitä, että kenno on likainen. Jos puhaltimen lamellipinta on mattapintainen, se on merkki siitä, ettei ilma enää luista puhaltimen pinnalta samalla tavalla kuin uudessa laitteessa.
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi