YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Tiesitkö tämän suomalaisista yrityksistä? Ekonomisti muistuttaa tärkeydestä: ”Ovat monen suuremman yrityksen elinehto”
Mikroyritysten osuus Suomen yrityskentästä oli vuonna 2022 peräti 95,5 prosenttia.
Tilastokeskuksen tuore yritysten rakenne- ja tilinpäätöstilasto antaa rohkaisevan kuvan suomalaisesta yrittäjyyshengestä haastavina aikoina.
Yritysten määrän kehitys Suomessa on jatkanut tasaista kasvuaan vuodesta 2018 vuoteen 2022, joka on viimeisin tilastoitu vuosi.
Suomeen perustettiin vuonna 2022 yrityksiä vaikeassa tilanteessa, sillä etenkin inflaatio kuritti monia aloja. Silti kokonaismäärä kasvoi lähes 13 000 yrityksellä.
– Tilasto kertoo, että tämän hetken haasteista huolimatta yrittäjät uskovat tulevaan ja toisaalta he näkevät, että (pienemmillä) yrityksillä on kyky reagoida riittävän nopeasti alati muuttuvaan toimintaympäristöön ja sen haasteisiin, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen sanoo.
“Pitävät maan talouden pyörimässä”
Tilastokeskuksen tiedoista selviää myös yritysten jakautuminen koon mukaan. Valtaosa suomalaisista yrityksistä oli vuonna 2022 mikroyrityksiä, joissa työskentelee 1–9 henkilöä. Mikroyritysten osuus oli 95,5 prosenttia.
– Yritysten rakenne- ja tilinpäätöstilasto muistuttaa meitä siitä, että pienet alle kymmenen henkilön mikroyritykset ovat niitä, jotka pitävät maan talouden pyörimässä. Vaikka kaikenkokoisille yrityksille on tarvetta, tulee yrityspolitiikan keskiössä pitää ne toimet, joilla varmistetaan mikroyritysten menestys ja mahdollisuudet kasvaa suuremmiksi. Se on koko yhteiskunnan etu, Malinen sanoo.
Mikroyritys määritellään yritykseksi, jonka palveluksessa on vähemmän kuin 10 työntekijää.
”Keskeinen rooli”
Malisen mukaan mikroyrityksillä on määränsä puolesta keskeinen merkitys suomalaisen yhteiskunnan toiminnassa.
– Ne ovat mitä suurimmassa määrin yrityksiä, joiden kanssa kansalaiset päivittäin asioivat ja niihin myös syntyy suurin osa uusista työpaikoista. Mikroyritykset ovat arvoketjun alihankkijoina monen suuremman yrityksen elinehto.
Ekonomisti painottaa, että hyvinvointiyhteiskunnan säilymisen kannalta on tärkeää, että yritykset haluavat kasvaa, luoda lisää hyvinvointia ja uusia työpaikkoja.
– Petteri Orpon hallitusohjelmassa on monia hyviä avauksia keinoista, joilla mikroyritysten toimintaedellytyksiä ja kasvumahdollisuuksia pyritään parantamaan. On tärkeää, että esimerkiksi paikalliselle sopimiselle asetetut tavoitteet tullaan tinkimättömästi toteuttamaan. Nämä keinot luovat osaltaan pienten yritysten yrittäjille luottamusta, joka kannustaa kasvuun. Lisäksi on tärkeää, että pienille yrityksille on kohtuullisin ehdoin tarjolla kasvun rahoitusta. Esimerkiksi Finnveran keskeinen rooli rahoituspuutteiden täydentäjänä on välttämätöntä säilyttää.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi