YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

13.4.2021 klo 09:02
Uutinen

Tiesitkö tätä? Hallituksen varajäsenenelläkin voi olla vastuu yrityksen päätöksistä – Yrittäjien asiantuntija vastaa

Hallituksen varajäsenen merkitys voi korostua, jos yritys tekee konkurssin ja sama henkilö on mukana toisessa yrityksessä.

Suomen Yrittäjien lakineuvojille tulee päivittäin kysymyksiä yrityslainsäädännön eri osa-alueista. Yksi yleinen aihepiiri käsittelee hallituksen työskentelyä.

Hallituksen varajäsenen rooli askarruttaa säännöllisesti kysyjiä. Suomen Yrittäjien asiantuntija Atte Rytkönen avaa varajäsenen roolia.

– Hallituksen varajäsenellä ei lähtökohtaisesti ole vastuussa yrityksen toiminnasta tai päätöksenteosta. Osakeyhtiölain mukaan vastuu koskee vain tilanteita, joissa toimitaan hallituksen jäsenenä.

Varajäsenelle voi näin ollen koitua vastuita, jos osakeyhtiön varsinainen jäsen on estynyt ja varajäsen toimii hänen tilallaan.

– Kun varajäsen on hallituksessa, hänellä on vastuu niistä päätöksistä ja toimista, joita hän on tänä aikana tehnyt, Rytkönen sanoo.

Osakeyhtiölain mukaan yksi varajäsen tarvitaan, jos yhtiön hallituksessa on vähemmän kuin kolme varsinaista jäsentä. Muussa tapauksessa varajäsentä ei välttämättä tarvita.

Varajäsenen konkurssitausta voi vaikuttaa

Jos yritys menee konkurssiin ja henkilö on toiminut hallituksen varajäsenenä, hänelle ei voi tulla vastuita konkurssin takia. Tilanteella voi kuitenkin olla vaikutusta henkilön toimintaan muissa yrityksissä sekä näiden yritysten toimintaan, jos sama henkilö on samaan aikaan jonkin toisen yrityksen hallituksen varajäsen.

– Tällöin konkurssiin ajautuneen yrityksen tiedoissa näkyy kyseisen henkilön kohdalla niin sanottu negatiivinen vastuuhenkilötausta. Tämä voi vaikuttaa uuden perustettavan yrityksen tai toisen olemassa olevan yrityksen lainansaantiin. Lisäksi esimerkiksi verottaja voi antaa kielteisen päätöksen ennakkoperintärekisteriin merkitsemisestä, Rytkönen selvittää.

Hallituksen rivijäsenkään ei tavallisesti joudu henkilökohtaiseen vastuuseen osakeyhtiössä.

– Osakeyhtiömuodossa vastuu rajoittuu yhtiöön sidottuun pääomaan. Jos yhtiössä on tehty huolimattomia päätöksiä, silloin niistä voi seurata myös henkilökohtaisia vastuita kuten korvausvastuita yritykselle. Jos kaikki hallituksen päätökset tehdään harkiten ja lain mukaisesti, ongelmia ei tule.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Avaa pop-up -ikkuna