YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Petteri Järvinen varoittaa huijareiden WhatsApp-innosta
Meta valmistelee parhaillaan muutosta, joka antaisi käyttäjille mahdollisuuden valita, mitä sovelluksia he käyttävät viestien vastaanottamiseen. Kuva: Getty Images
1.10.2024 klo 13:50
Uutinen

Tietokirjailijalta varoitus kyberrikollisten uusista keinoista: ”WhatsApp on huijarin unelma”

Petteri Järvinen varoittaa huijareista, jotka pyrkivät siirtämään keskustelun WhatsApp-pikaviestipalveluun.

Oletko saanut epäilyttävän tekstiviestin, jonka lähettäjä pyrkii varsin pian siirtämään keskustelun WhatsApp-pikaviestipalveluun?

– Aika monessa huijauksessa huijarit lähettävät ensin tekstiviestin ja ennen pitkää ehdottavat, että keskustelua jatketaan WhatsAppin puolella. Sellainen on aina epäilyttävää, tietokirjailija Petteri Järvinen sanoo.

Ensimmäinen yhteydenotto voi Järvisen mukaan tulla myös puhelinsoitolla. Syynä WhatsAppin suosimiseen on sen kontrolloimattomuus.

– WhatsAppissa ei ole mitään sellaista kontrollia kuin puhelinverkossa, jossa operaattori yleensä tietää jotain soittajan identiteetistä ja voi jäljittää puhelimen sijainnin. Facebookissa huijareiden profiilit poistetaan nopeasti, jos havaitaan väärinkäytöksiä. WhatsAppissa sen sijaan ei ole mitään kontrollia, eikä kukaan muu pääse lukemaan viestejä, koska ne ovat päästä päähän salattuja. WhatsApp on huijarin unelma, Järvinen perustelee.

Syyskuun alussa Helsingin Sanomat kertoi yrittäjä Sari Helinin tapauksesta, jossa ravintoloitsija oli saanut puhelun ulkomaalaiselta henkilöltä, joka halusi ostaa vastikään Michelin-tähden saaneen Le Ankka -ravintolan. Pian epäilyttävä ostaja ehdotti WhatsApp-kokousta. Yrittäjä tunnisti yhteydenoton pian huijaukseksi.

EU haluaa, että esimerkiksi WhatsApp-tilille voisi lähettää viestejä myös muista kilpailevista viestijärjestelmistä.

EU-säädös voi heikentää tietoturvaa

WhatsApp-käyttäjän tietoturvaa voi heikentää EU:n digimarkkinasäädös. Se velvoittaa digijättejä kuten Metaa avaaamaan palveluitaan kilpailulle. EU haluaa, että esimerkiksi WhatsApp-tilille voisi lähettää viestejä myös muista kilpailevista viestijärjestelmistä. Petteri Järvinen ei ole innoissaan.

– Tämä voi tarkoittaa, että WhatsAppin salauksista joudutaan jollain tavalla tinkimään, koska eri pikaviestijärjestelmät käyttävät erilaisia salauksia.

Meta valmistelee parhaillaan muutosta, joka antaisi käyttäjille mahdollisuuden valita, mitä sovelluksia he käyttävät viestien vastaanottamiseen. Jatkossa Meta sallisi viestien vastaanottamisen Messenger-kansioon muun muassa Telegram-sovelluksesta. Toisaalta käyttäjä voisi halutessaan rajata muut alustat käyttämänsä sovelluksen ulkopuolelle.

WhatsApp on lähiaikoina tuomassa uuden ominaisuuden käyttäjien suojaksi. Tietosuoja-valikkoon ilmestyy sovelluksen tarjoaman päivityksen jälkeen mahdollisuus estää tuntemattomilta tileiltä tulevat massapostitukset. Estossa on kuitenkin rajaus, joka liittyy lähetettyjen viestien määrään. Jos raja ei ylity, WhatsApp ei estä viestien tuloa. Raja-arvosta ei ole vielä tarkempaa tietoa.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin yhdessä operaattorien kanssa viime vuonna tekemä uudistus estää nykyisin lähettäjätietojen väärentämisen.

Puhelinnumero on riski ja mahdollisuus

Yrittäjän kannalta puhelinnumeron piilottaminen esimerkiksi yrityksen sosiaalisen median tililtä ei ole yleensä järkevää, sillä se voi vaikuttaa asiakasmäärään. Toisaalta puhelinnumerot mahdollistavat huijareille helpon väylän yhteydenottoihin.

– Puhelinnumero on bisneksen edellytys. On pakko pitää se esillä. Puhelinnumerosta on tavallaan tullut ihmisen henkilöturvatunnus, koska sen avulla käyttäjä voidaan tunnistaa monissa palveluissa, Järvinen sanoo ja viittaa esimerkiksi kaksivaiheiseen tunnistautumiseen ja palveluihin rekisteröitymiseen.

– Tämän takia kannattaisi olla varovainen sen suhteen, mihin numeronsa antaa. Kaikissa henkilötiedoissa on aina riski väärinkäytöksille.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin yhdessä operaattorien kanssa viime vuonna tekemä uudistus estää nykyisin lähettäjätietojen väärentämisen. Viime marraskuussa isoille organisaatioille tuli mahdollisuus varata tekstiviestin lähettäjän nimi, jolloin huijausviestien lähettäminen esimerkiksi Postin nimissä vaikeutui. Ulkomaisten numeroiden väärentäminen suomalaisiksi numeroiksi on niin ikään estetty operaattoreiden toimesta.

Järvinen pitää mahdollisena, että huijaukset siirtyvät jatkossa yhä enemmän pikaviestipalveluihin.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen