YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Velkajärjestelyyn pääsy helpottuu. Kuva: Getty Images
16.2.2022 klo 12:40
Uutinen

Tilastokeskus: Konkursseja tehtiin 81 enemmän kuin edellisvuoden tammikuussa – ”Paluuta normaaliin”

Tilastokeskus on julkaissut uusimmat tietonsa konkurssien määrän kehityksestä. Sen tietojen mukaan tammikuussa 2022 pantiin vireille 212 konkurssia, mikä on 81 konkurssia, eli 61,8 prosenttia enemmän kuin edellisvuoden tammikuussa.

Henkilötyövuosien määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 998, mikä on 267 henkilötyövuotta, eli 36,5 prosenttia, enemmän kuin edellisvuonna. Vuoden 2020 vastaavaan ajankohtaan verrattuna konkurssien määrä väheni 28,4 prosenttia.

Lähde: Tilastokeskus

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismasen mukaan luvut kertovat siitä, että prosessi menee juuri niin kuin on arvioitu.

– Tämä on paluuta normaaliin, Kuismanen toteaa.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan konkurssit lisääntyivät lukumäärällisesti eniten rakentamisen päätoimialalla. Toimialalla pantiin vireille 42 konkurssia, mikä on 22 konkurssia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Vuoteen 2020 verrattuna vireille pantujen konkurssien määrä väheni kaikilla toimialoilla. Suhteellisesti eniten konkurssit vähenivät teollisuus, kaivostoiminta sekä energia- ja vesihuolto toimialalla, missä konkurssit vähenivät 50 prosenttia ja Majoitus- ja ravitsemistoiminnan päätoimialalla, missä määrä väheni 30,6 prosenttia.

Vireille pannuilla konkursseilla tarkoitetaan kalenterivuoden aikana konkurssiin haettuja yrityksiä, yhteisöjä tai luonnollisia henkilöitä. Konkurssin vireilletulo ei läheskään aina merkitse yrityksen tai ammatinharjoittajan ”konkurssiin menemistä” ilmaisun varsinaisessa merkityksessä. Konkurssi oikeudenkäyntinä on mutkikas ja monia vaiheita käsittävä oikeusprosessi, jonka eri vaiheissa menettely voi jäädä kesken.

Konkurssilaissa on ollut viime aikoina muutoksia. Konkurssiin hakemista rajoitettiin lakimuutoksella 1.5.2020–31.1.2021 välisenä aikana. Sen jälkeen syyskuun 2021 loppuun oli voimassa lakimuutos, joka esti velkojia hakemasta yritystä konkurssiin lyhytkestoisten maksuvaikeuksien vuoksi. Konkurssitilastosta ei voida suoraan arvioida lakimuutosten vaikutusta konkurssien lukumääriin.